Badkamer verbouwen? 5 tips waarmee je geld kunt besparen
goedkoop badkamer verbouwen

Badkamer verbouwen? 5 tips waarmee je geld kunt besparen

Wil jij de badkamer verbouwen en ben je op zoek naar manieren om hier geld op te besparen? Een badkamer verbouwen kost veel geld en het is dus logisch dat je naar goedkope manieren zoekt om de badkamer te verbouwen.

Zelf zijn wij ook bezig met het verbouwen van de badkamer. Het duurt nog even voor onze installateur tijd voor ons heeft, dus wij hebben alle tijd om ons rustig op de materialen te oriënteren. Zo hebben wij ook alle tijd om keuzes te maken waarmee we geld kunnen besparen.

Wil jij ook niet teveel geld uitgeven aan de badkamer verbouwing? Bekijk dan deze tips om geld te besparen.

badkamer verbouwen geld besparen

1. Kijk wat je zelf kunt doen

De materialen voor een nieuwe badkamer zijn duur, maar de installateur is vaak nog duurder. Dat is niet zo gek, goede installateurs hebben het razend druk en kunnen dus goede tarieven voor hun werk vragen.

Om geld te besparen op de badkamer verbouwing kan je dus kijken wat je zelf kunt doen. Door bijvoorbeeld het sloopwerk al zelf te doen kan je al heel wat geld besparen. Of misschien ben je wel handig genoeg om zelf de douchedeur of het badkamermeubel te installeren. Alles wat je zelf al kunt doen kost je uiteindelijk minder geld.

Maar wees hierin wel verstandig. Als je fouten maakt bij de installatie is het achteraf duurder om dit te herstellen dan wanneer je er meteen voor kiest de professional het werk te laten doen.

Mijn man en ik zijn geen ervaren klussers. Wij besteden daarom toch zoveel mogelijk uit en kijken op andere punten waarop we kunnen besparen bij de badkamerrenovatie.

2. Vergelijk de prijzen

Er is veel verschil in prijs (en kwaliteit) bij badkamerproducten. Het is dus goed om je online te oriënteren op verschillende aanbieders en prijzen, want hiermee kan je veel geld besparen. Op sommige producten kan je veel geld besparen, zoals op een douchedeur. Kijk bijvoorbeeld maar eens voor een douchedeur badkamerplanet en je zult zien hoe goedkoop dit kan.

Toch is het slim om naast de prijs ook de kwaliteit te vergelijken. Eén van de redenen waarom wij onze badkamer gedeeltelijk gaan verbouwen is omdat we problemen hebben met de douchekraan. Deze keer kiezen we dus bewust voor een wat duurdere douchekraan, maar dan nog is het slim om de prijzen te vergelijken omdat deze per aanbieder flink kan verschillen.

Kwaliteit wil trouwens niet zeggen dat een kraan van een heel bekend merk hoeft te zijn. Vaak komen de B- merken uit precies dezelfde fabriek, maar is de naam gewoon niet zo bekend. Door voor een B-merk te kiezen hoef je niet in te leveren op kwaliteit, maar kan je wel veel geld besparen.

tips douche verbouwen besparen

3. Koop slim in

Als je weet wat je wilt hebben en de prijzen hebt vergeleken is het slim om nog niet meteen te bestellen. Als je veel materialen nodig hebt kan het namelijk slim zijn om deze bij één partij te bestellen. Hoe meer je bestelt, hoe meer er qua korting mogelijk is.

Bestel dus niet meteen, maar kijk eerst eens wat voor onderhandelingsruimte er is. Als je alleen een kleine partij tegels nodig hebt is er vaak niet zoveel mogelijk, maar hoe meer je nodig hebt hoe meer er mogelijk kan zijn.

Toch hebben sommige aanbieders de producten al zo scherp geprijsd dat er niet altijd korting mogelijk is. Zonder korting blijven zij misschien wel de goedkoopste partij.

Gebruik dus je verstand en vergelijk en informeer naar de mogelijkheden. Zo kan je met een beetje geluk flink wat geld besparen.

4. Goedkopere alternatieven voor tegels in de badkamer

Tegels in de badkamer zijn het meest gangbaar en zeker in het natte gedeelte zoals de douche is dit meestal ook de veiligste keuzes.

Maar er zijn veel goedkopere alternatieven die je ook in de badkamer kunt toepassen. Zo zijn er verschillende soorten wandpanelen die je prima in de badkamer kunt plaatsen. Vaak kan je deze wandpanelen zelf installeren en dit is veel goedkoper dan het laten betegelen van de badkamer.

Veel van deze wandpanelen kan je ook prima over de tegels monteren, waardoor je niet eerst hoeft te slopen.

Natuurlijk verschilt het per type wandpaneel wat mogelijk is en of deze ook geschikt is voor de douche, dus verdiep je hier wel eerst goed in.

Ook kan je verf in delen van de badkamer toepassen. Bijvoorbeeld rondom het badkamermeubel en op de bovenste helft van de muur bij de wc.

Onze badkamer is gedeeltelijk geverfd en dit bevalt heel goed. Dit is stukken goedkoper dan het laten betegelen van de badkamer. Ook is het relatief eenvoudig om zo eens een ander kleurtje op de muur te doen. Ik heb onze muur recent weer wit geverfd in afwachting van ons nieuwe badkamermeubel.

Kies wel voor afwasbare verf die geschikt is voor de badkamer, zodat je de muren makkelijk schoon kunt maken. Als er slecht geventileerd kan worden in de badkamer is verf een iets minder goed idee, omdat er dan snel schimmel op de muur kan ontstaan.

5. Vervang alleen wat nodig is

Als de badkamer heel lang niet verbouwd is dan is het logisch dat je alles wilt vervangen. De gemiddelde levensduur van een badkamer is zo’n 20 jaar.

Maar je ziet steeds vaker dat mensen eerder gaan verbouwen, bijvoorbeeld omdat je verhuisd bent en de badkamer niet zo mooi vindt of zoals in onze eigen situatie dat er bepaalde problemen ontstaan die aangepakt moeten worden.

In zo’n situatie hoef je echt niet heel de badkamer eruit te slopen, maar kan je er voor kiezen alleen te vervangen wat echt nodig is.

In onze situatie hebben wij veel problemen met de douche en zijn wij ook niet zo blij met ons badkamermeubel. Daarom pakken wij deze twee punten aan. De wc, het bad en de vloer blijven intact. En voor het badkamermeubel hergebruiken wij de oude kranen en wasbakken, zodat alleen het meubel vervangen hoeft te worden.

Zo besparen wij een hoop geld en dit is ook een stuk duurzamer dan wanneer we de hele badkamer zouden vervangen. Ons ‘nieuwe’ badkamermeubel is nog eens vintage ook en dit maakt het nog een duurzamere keuze. En aangezien we nog meer plannen voor verbouwen hebben is dit wel zo fijn.

Zoals je ziet zijn er flink wat dingen die je kunt doen om te besparen op de badkamer verbouwing.

Heel veel succes!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven