Wanneer verpot je (nieuwe) kamerplanten? Handige tips en uitleg
kamerplanten verpotten tips

Wanneer verpot je (nieuwe) kamerplanten? Handige tips en uitleg

Heb je net een nieuwe kamerplant gekocht en wil je weten wanneer je deze moet verpotten? Of staan jouw kamerplanten alweer wat jaartjes in dezelfde pot en vraag je je af of je deze moet verpotten? Lees dan snel verder, want in dit artikel vind je handige tips en uitleg.

Er is niet één makkelijk antwoord te geven of je je kamerplant moet verpotten, maar als jij weet waar je op moet letten dan kan jij zelf de beste keuze maken.

Daarom neem ik stap voor stap door welke signalen je plant geeft en of het een goed moment is om je plant te verpotten of nog eventjes te wachten.

tips kamerplanten verpotten

Moet je nieuwe planten meteen verpotten?

Als je net nieuwe kamerplanten hebt gekocht vraag je je misschien af of het een goed moment is deze meteen te verpotten. Dit is ook één van de meest gestelde vragen die ik voorbij zie komen in Facebookgroepen over planten. En om het nog verwarrender te maken worden hier veel verschillende antwoorden op gegeven.

Geen zorgen, als je de volgende tips leest weet jij of je je nieuwe plant wel of niet moet verpotten.

Een nieuwe kamerplant heeft net een flinke verhuizing achter de rug en zal eerst aan zijn nieuwe plek moeten wennen. Ga jij de grond ook nog eens direct vervangen dan is dat nog iets waar de plant aan zal moeten wennen. Tegelijkertijd zit er vaak nog weinig voeding in de potgrond van de nieuwe plant en heeft hij vaak een veel te kleine pot. Wat is dan wijsheid om te doen?

In de winter verpot je geen nieuwe kamerplanten, ook niet als de kweekpot eigenlijk te klein is. In de winter groeit de plant toch niet en is de plant heel kwetsbaar.

De rest van het jaar kan je, als je ziet dat de wortels onder de kweekpot uitkomen, de nieuwe plant direct verpotten. Verderop in dit artikel vind je meer tips over de beste pot om je kamerplant in te verpotten.

wortels groeien onder pot uit

Komen er nog geen wortels onder de kweekpot van je nieuwe plant uit? Dan kan het vaak echt geen kwaad om de pot niet direct te verpotten en eerst te laten wennen aan de nieuwe plek. Zorg wel voor extra plantenvoeding bij de nieuwe kamerplant in het groeiseizoen. Ook zou je het toplaagje aarde kunnen vervangen voor verse aarde.

Zo hoef je niet in de wortels te wroeten en geef je toch wat extra voeding aan de plant. Als de plant gewend is op zijn nieuwe plek kan je deze alsnog verpotten.

Wat is het beste moment om kamerplanten te verpotten?

Niet alleen nieuwe planten, maar al je kamerplant moeten regelmatig verpot worden. Het beste moment is hiervoor het voorjaar, tussen maart en juni. Ook in de zomer en de herfst kan je eventueel nog planten verpotten als je ziet dat zij dit nodig hebben.

In de winter verpot je beter geen planten, omdat de planten dan extra kwetsbaar zijn.

Wat is de beste plantenpot om mijn kamerplant in te verpotten?

Als je je kamerplant wilt verpotten kan je kiezen uit verschillende opties voor een nieuwe plantenpot. Zorg er altijd voor dat de plantenpot ongeveer 20 % groter is dan de oude pot, zo heeft de kamerplant voldoende ruimte om weer verder te groeien. Planten staan liever niet in een te grote plantenpot.

Het is het beste om je kamerplant over te potten in een nieuwe kweekpot / binnenpot. Het water loopt zo namelijk makkelijk weg aan de onderkant van de pot. Je kunt zo ook makkelijk de plant van onderen water geven of onderdompelen. En je houdt zo eenvoudig in de gaten wanneer de wortel aan de onderkant van de pot uitgroeien.

Gebruik je liever geen kweekpot? Kies dan voor een plantenpot met schotel waarbij het water aan de onderkant kan weglopen. Ook zo kan je de plant weer van onderen water geven. In dit artikel lees je trouwens meer informatie over waarom het slim kan zijn een plant van onderen water geven.

Kies je voor een plantenpot zonder drainage? Dat kan natuurlijk ook, er zijn heel wat planten waarbij dit prima kan. Het is dan wel heel belangrijk dat je goed in de gaten blijft houden dat je niet te veel water geeft. Dit doe ik zelf met deze vochtmeter, een onmisbare tool bij het water geven van mijn kamerplanten.

Het is trouwens niet altijd nodig om je plant in een grotere plantenpot te verpotten. Soms is het simpelweg voldoende om de potgrond te vervangen voor nieuwe potgrond met voldoende voeding.

Hoe vaak moet je kamerplanten verpotten?

Gemiddeld genomen verpot je kamerplanten 1 keer in de 1 a 2 jaar, maar dit hangt van het type plant af. Na 1 a 2 jaar is de potgrond echt te oud geworden en is alle voeding er uit verdwenen. Ook met extra plantenvoeding maak je dit dan niet meer goed.

Het is dan tijd om de oude aarde te vervangen voor nieuwe aarde en eventueel een grotere plantenpot voor je plant te kiezen.

Een grotere plantenpot kies je alleen als de pot te klein wordt voor je kamerplant. Bijvoorbeeld als de wortels onderuit de pot groeien of er weinig plek bovenin voor de plant meer is om te groeien. Sommige planten, zoals de sansevieria, staan het liefst zo strak mogelijk in de pot en ontwikkelen zich slecht in een te grote pot.

Door de oude potgrond tussen de wortels uit te halen ontstaat er vaak ook weer veel nieuwe ruimte en is het lang niet altijd nodig een grotere pot uit te kiezen.

Twijfel je of je je plant moet verpotten? Als je plant één van de volgende kenmerken heeft kan het tijd zijn je kamerplant te verpotten:

  • De wortels groeien onder de kweekpot uit.
  • De wortels steken boven de potgrond uit.
  • De kamerplant groeit niet meer of het blad verkleurd (dit kan meerdere oorzaken hebben).
  • De potgrond droogt snel weer in en ziet er licht uit. Over het algemeen geldt hoe lichter de potgrond, hoe minder voeding deze grond bevat.

Hoe kan je een kamerplant het beste verpotten?

Nu je weet dat het tijd is om je kamerplant te verpotten is het tijd om aan de slag te gaan. Met dit stappenplan kan jij het kamerplanten heel makkelijk verpotten.

Omdat het best wel een rommeltje kan worden is het slim deze klus buiten te doen. Als je vaak moet planten bezig bent zou je zelfs in de tuin kunnen zetten om het werken wat makkelijker te maken.

Zo ga je aan de slag met het verpotten van je kamerplanten:

  • Zet een nieuwe pot voor je kamerplant klaar. Zelf bewaar ik altijd oude kweekpotten, zodat ik (bijna) altijd een geschikte binnenpot heb.
  • Zet alvast nieuwe potgrond klaar. Meestal is voldoende, deze zou je nog kunnen mengen met . Voor een aantal planten, zoals cactussen en orchideeën, is speciale potgrond nodig.
  • Haal de kamerplant voorzichtig uit de pot. Soms gaat dit heel makkelijk, maar het kan ook dat je hier wat meer moeite voor moet doen. Een plastic binnenpot kan je wat kneden, waardoor deze vaak loslaat. Ook kan je wat tikken en slaan op een pot. En soms helpt het met je handen voorzichtig de potgrond rondom de plant wat los te woelen.
  • Haal zoveel mogelijk de oude aarde van de plant af. De oude aarde gooi je weg, want hier zit geen voeding meer in. Je kunt meteen de wortels van de plant controleren. Het is niet erg als er wat stukjes wortel afvallen tijdens het weghalen van de aarde, als het maar niet teveel is.
  • Leg in de nieuwe plantenpot eerst een laagje verse aarde. Je kunt hier de kamerplant bovenop zetten. Let er wel op dat er wat ruimte tot de rand over blijft, anders wordt het straks heel lastig om de plant water te geven.
  • Nu vul je de randen om de plant met aarde. Dit hoef je niet stevig aan te drukken, het is juist goed als er wat lucht over blijft. Natuurlijk moet er wel genoeg aarde bij zodat de plant stevig staat.
  • Geef de plant nu water.
  • Je kunt de plant nu weer terug op zijn plek zetten. Als het goed is kan hij er weer heel wat jaartjes tegenaan.

Succes met het verpotten van je kamerplanten!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven