5 budgetvriendelijke manieren om je huurhuis in te richten
huurhuis goedkoop inrichten

5 budgetvriendelijke manieren om je huurhuis in te richten

Ben jij net verhuisd naar een nieuw huurhuis of misschien krijg jij binnenkort wel de sleutels van je nieuwe huurwoning? Dan moet je een hoop keuzes maken voor de inrichting van het huis.

Ik kan mij voorstellen dat je niet teveel geld wilt uitgeven aan de inrichting van je huurhuis. Met deze tips kan jij jouw huurhuis op een budgetvriendelijke manier gezellig en sfeervol inrichten. Van slimme inrichtingstips tot het vinden van tweedehands meubels: met deze tips geef jij jouw woning snel een persoonlijk touch zonder te veel geld uit te geven.

Zeker als je tijdelijk in een huurwoning woont wil je hier niet teveel geld aan uitgeven. Zelf hebben wij een periode overbrugd tot onze huidige woning af was en ik was zo blij dat ik met een aantal accessoires en budgettips toch sfeer aan deze woning kon geven.

Ben je nog op zoek naar een nieuwe huurwoning en je vooral aan het oriënteren? Kijk dan eens op Huurportaal, misschien zit hier wel een woning tussen die je aanspreekt.

Lees snel verder voor meer inspiratie.

huurwoning budgetvriendelijk inrichten

Wat mag wel en wat mag niet in een huurhuis?

In een huurhuis kun je niet zomaar alles veranderen wat je wilt. In je huurcontract staat als het goed is duidelijk omschreven wat je wel mag veranderen en wat niet. Ook staat er omschreven hoe je het huurhuis weer moet opleveren als je gaat verhuizen. Daarnaast kan het zijn dat je voor sommige veranderingen eerst toestemming moet vragen aan de verhuurder.

Omdat elk huurcontract weer anders is is het slim om in je huurcontract te kijken welke regels precies voor jou gelden. In het algemeen geldt dat je niets mag aanpassen wat niet meer in oorspronkelijke staat hersteld kan worden.

Meestal mag je dus wel een muur verven, als je deze maar weer in de oorspronkelijke kleur verft als je gaat verhuizen.

De vloer veranderen zal lang niet altijd mogen of soms alleen met toestemming van de verhuurder. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor aanpassingen in de keuken en badkamer.

In sommige huurwoningen is het niet toegestaan te boren en iets op te hangen aan de muur. In andere huurwoningen mag dit wel weer mits je de gaten goed opvult zodra je gaat verhuizen.

Lees je huurcontract dus goed na voor je je huurhuis gaat inrichten.

Je huurhuis budgetvriendelijk inrichten: 5 tips

1. Kies voor tweedehands meubels

Als je gaat verhuizen heb je vaak veel nieuwe meubels en accessoires nodig. Maar ‘nieuwe’ meubels hoeven helemaal niet duur te zijn. Tweedehands meubels zijn namelijk vaak net zo goed en een stuk goedkoper. Het is ook nog eens goed voor het milieu.

Er zijn verschillende manieren hoe je tweedehands spullen kunt vinden. Je kunt bijvoorbeeld kijken op Marktplaats. Hier kan je ook zoekopdrachten uitzetten als je gericht naar iets op zoek bent. Ook op Facebook is een pagina voor tweedehands spullen. Maar er zijn vaak ook groepen met gratis weggeefhoeken en tweedehands spullen voor een bepaalde regio. Zo kan je heel gericht zoeken.

Natuurlijk kan je ook kijken in de kringloopwinkel wat er te koop is.

En misschien heb je nog wel familie, vrienden, collega’s of kennissen die ongebruikte meubels op zolder hebben staan en deze graag aan jou willen geven.

Zoals je ziet is er heel wat mogelijk om tweedehands meubels te vinden om je huurhuis goedkoop in te richten.

2. Leg een groot vloerkleed op de vloer

Een probleem in een huurhuis is vaak dat de vloer net niet helemaal je smaak is. Of misschien is de vloer wel her en der beschadigd en niet meer zo mooi.

Lang niet altijd is het toegestaan om de vloer in een huurhuis te vervangen en daarnaast kost dit ook veel geld.

Veel goedkoper is het om een groot (tweedehands) vloerkleed op de vloer te leggen. Zo zie je de originele vloer minder goed en een vloerkleed zorgt direct voor veel sfeer en warmte.

Er zijn veel verschillende soorten en stijlen vloerkleden te koop, dus er is vast wel iets dat bij jouw huis en smaak past. 

3. Zet je huurhuis vol met planten

Planten zijn mijn favoriete accessoire om meer sfeer in huis aan te brengen. Planten geven daarnaast een rustgevend en aangenaam gevoel en helpen om de lucht in huis te verfrissen.

Veel mensen denken dat planten duur zijn, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Zeker de populaire plantensoorten die snel groeien kosten vaak niet veel geld.

Daarnaast zijn er nog meer manieren om goedkoop nieuwe planten in huis te halen:

  • In de kringloop worden regelmatig planten die wat extra zorg nodig hebben gebracht. Heb jij groene vingers? Dan kan je proberen zo’n plant op te lappen.
  • Ook op Marktplaats staan regelmatig planten die een nieuw thuis zoeken en een stuk goedkoper zijn dan in de winkel.
  • Stekjes zijn een stuk goedkoper dan nieuwe planten. Daarnaast zijn er op Facebook en Marktplaats veel mensen die stekjes gratis of voor bijna niks te ruil aanbieden. En misschien staat er bij jou in de buurt wel een plantenasiel of plantenbieb waar je gratis planten mee kunt nemen.

Pas wel goed op als je stekjes of tweedehands planten in huis haalt. Deze planten kunnen ongedierte bevatten. Zet ze dus altijd eerst een paar weken apart van andere planten en controleer deze goed op ongedierte als trips en rouwvliegjes.

4. Kleur op de muur

Als je niet teveel geld wilt uitgeven aan accessoires voor in huis dan is het beter om impact te maken met kleur op de muur. Dit is namelijk een stuk goedkoper dan te investeren in een heleboel losse accessoires en je creëert er wel veel impact mee.

Het is hierbij wel slim om vooraf te informeren wat je met de muren mag doen en of je deze naderhand weer in de oorspronkelijke staat moet herstellen.

Met een behang kan je bijvoorbeeld heel veel sfeer creëren, maar dit is niet in elke huurwoning toegestaan. Als het wel is toegestaan dan is dit ideaal om goedkoop je woonkamer een stuk gezelliger in te richten.

Verf is in de meeste huurwoningen wel toegestaan en ook met een mooie kleur op de muur creëer je veel sfeer.

Bij winkels als Kwantum, Karwei en zelfs Action vind je heel betaalbare behang en verf waarmee je je huurhuis binnen no time omtovert tot een huis vol sfeer.

5. Denk ook aan de badkamer en keuken

Vaak is de badkamer en keuken niet helemaal je smaak in een huurwoning en het is niet altijd mogelijk om hier wat aan te doen. Maar, in overleg met de verhuurder, kan je soms toch wat kleine aanpassingen aan de badkamer en keuken doen om deze er leuker te laten uitzien.

Het is dan natuurlijk belangrijk dat deze aanpassingen niet te veel geld kosten. Eerder deelde ik al deze tips om een oude (huurhuis)keuken goedkoop te pimpen.

Ook in de badkamer kan je een aantal aanpassingen doen. Bijvoorbeeld door het douchegordijn te vervangen voor een mooier exemplaar of zelfs voor een goedkope glazen wand.

En qua opbergruimte in de badkamer is er heel veel mogelijk wat er ook nog eens mooi uitziet. Bekijk maar eens deze tips voor extra opbergruimte in de badkamer.

Zoals je kunt zien zijn er heel wat budgetvriendelijke manieren om een huurhuis in te richten.

Heb jij nog extra tips? Laat dan vooral een reactie achter onder deze blog.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven