Ga jij binnenkort verhuizen? Dan is dit het goede moment om op te ruimen! Misschien ben je wel heel goed in het uitstellen van opruimen en is het een klus waar je al langer tegenop ziet. Maar verhuizen is echt de reden om er toch eens aan te beginnen.
Natuurlijk kan je al je spullen uit het oude huis meenemen naar het nieuwe huis. Dit kan je zelf doen of een verhuisservice inhuren, bekijk meer informatie over het uitbesteden van deze klus.
Maar het is wel onnodig om spullen te verhuizen die je in het nieuwe huis (weer) niet gaat gebruiken. Een nieuw huis is een frisse start en het is zonde als je allemaal ballast meeneemt waar jij niet gelukkig van wordt.
Stel het opruimen daarom niet langer uit en begin met ontspullen. Met deze tips kan jij het beste opruimen voor een verhuizing.
1. Begin liever gister dan vandaag met opruimen
Zodra je weet dat je wilt verhuizen, is het ideale moment om te beginnen met opruimen. Bij verhuizen komt er veel op je af en hoe langer je wacht, hoe drukker je bent met andere dingen. De kans is dan groot dat je helemaal niet meer toe komt aan opruimen en allemaal onnodige spullen meeneemt naar het nieuwe huis.
Heb je plannen om te verhuizen, bijvoorbeeld over een twee jaar of 6 maanden? Begin dan maar alvast met opruimen van spullen die je zeker niet mee wilt nemen, want daar heb je straks geen tijd meer voor.
Misschien komt de verhuizing wel onverwacht en ga je al op korte termijn verhuizen. Dan heb je helemaal weinig tijd om op te ruimen, omdat er veel geregeld moet worden. Begin daarom liever gister dan vandaag met opruimen, want je zult zien dat je altijd tijd te kort komt voor deze klus.
2. Maak een plan
Je kunt wel als een kip zonder kop gaan opruimen, maar dit is niet echt effectief. Maak daarom een plan hoe je het opruimen voor de verhuizing wilt aanpakken.
Je kunt bijvoorbeeld beginnen met de makkelijkste kamer, maar ook beginnen met de kamer waar je juist verwacht het meeste te kunnen opruimen. In dit artikel deel ik 3 verschillende manieren om met opruimen te beginnen.
Hou in dit plan ook rekening met hoeveel tijd je hebt om op te ruimen voor een verhuizing en wees hierin realistisch. Vlak voor de verhuizing moet er nog veel meer geregeld worden zoals inpakken, administratie en klussen in het nieuwe huis. Jij gaat dan echt niet ook nog eens ontspullen in het oude huis.
3. Ruim elke dag / week / maand een beetje op
Zoals gezegd komt er bij een verhuizing veel op je af en kom je zeker in de fase vlak voor de verhuizing echt niet meer aan ontspullen toe. Als je het opruimen te lang uitstelt dan wordt het een hele grote klus en is de kans groot dat je maar helemaal niet meer opruimt.
Zorg er daarom voor, afhankelijk hoeveel tijd je hebt voor de verhuizing, dat je elke dag, week of maand een beetje opruimt. Elke keer een beetje opruimen is ook veel beter vol te houden dan alles in één keer te moeten opruimen.
Als het goed is heb je al een realistische planning gemaakt en daarin aangegeven hoe vaak, en wanneer, je wilt gaan opruimen. Heb je dit nog niet gedaan? Verwerk dit dan alsnog in je planning.
4. Vraag je gezinsleden ook op te ruimen
Je hoeft natuurlijk niet alles alleen op te ruimen. Ook je gezinsleden kunnen prima helpen. Sterker nog, jij kan de keuze niet maken welke persoonlijke spullen van je gezinsleden wel of niet mee kunnen naar het nieuwe huis. Dit moeten ze zelf beslissen, dus ze moeten ook zelf aan de slag met opruimen.
Betrek je gezinsleden al bij het maken van het plan van aanpak voor het opruimen, zodat iedereen zo gemotiveerd mogelijk is om te helpen.
Krijg je onvoldoende hulp van je gezinsleden? Het kan dat niet iedereen even gemotiveerd is om op te ruimen en ontspullen, hier heb je niet altijd invloed op. Maar ga ze dan vooral ook niet helpen op het moment van de verhuizing wanneer er dozen vol (onnodige) spullen ingepakt moeten worden, omdat ze niet opgeruimd hebben. Dit kunnen ze dan vast ook prima zelf doen.
5. Wat wil je meenemen naar je nieuwe huis?
Als je gaat opruimen voor de verhuizing dan wil je het liefst alleen nog spullen meenemen naar het nieuwe huis waar je blij van wordt. Pak niet zo maar alles in voor je nieuwe huis, maar vraag je oprecht af of je deze spullen wel wilt meenemen.
Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:
- Gebruik ik dit vaak?
- Wanneer heb ik dit item voor het laatst gebruikt?
- Wil ik dit neerzetten in mijn nieuwe huis?
- Is het de moeite waard dit in te pakken, te verslepen, uit te pakken en weer een nieuwe plek te geven in het nieuwe huis?
- Als ik dit item niet meer heb, wat is dan het ergste wat er kan gebeuren?
Je zult zien door jezelf deze vragen te stellen er heel wat spullen zijn die je niet eens meer wilt meenemen naar het nieuwe huis. Dat ruimt lekker op en zo kan je vol rust en ruimte in het nieuwe huis beginnen.
6. Wat kan sowieso weg?
Het kan zijn dat je bij veel spullen twijfelt of je dit wel of niet wilt meenemen naar het nieuwe huis en het opruimen van deze spullen kost meer tijd. Maar soms is al heel duidelijk dat je bepaalde spullen niet mee wilt nemen naar het nieuwe huis en door hier een lijstje van te maken, weet je direct wat je op Marktplaats kunt zetten of naar de kringloopwinkel of stort kunt brengen.
In een nieuw huis passen bijvoorbeeld vaak niet alle meubels van je huidige woning, bijvoorbeeld omdat de ruimte een andere indeling heeft.
Ik wist bijvoorbeeld al dat in ons vorige appartement de eettafel en kasten niet mee zouden gaan naar het nieuwe huis. Omdat ik mij tijdig hierop had voorbereid kon ik deze meubels ook op tijd op Marktplaats zetten. Zo werden deze meubels een aantal weken voor de verhuizing opgehaald en hoefde ik dit niet last minute te regelen.
Als jij je goed voorbereid weet je ook welke meubels je sowieso niet mee wilt nemen naar het nieuwe huis en kan je je hier tijdig op voorbereiden.
En loop eens kritisch door je huis welke spullen je sowieso niet mee gaat nemen naar het nieuwe huis. Denk bijvoorbeeld eens aan je administratie. Misschien heb je wel mappen vol oude administratie of gebruiksaanwijzingen die je helemaal niet meer hoeft te bewaren. Zonde om mee te slepen naar je nieuwe woning toch? Dit is alleen maar balast.
7. Stop met het aanleggen van een voorraad
Ben jij iemand die graag een voorraad van producten zoals schoonmaakmiddelen en badkamerartikelen aanlegt? Of misschien heb jij wel een jaarvoorraad pasta in huis?
Nu neemt dit vaak onnodige ruimte in beslag, maar bij een verhuizing is dit al helemaal onhandig. Deze spullen nemen behoorlijk wat ruimte in en moeten allemaal ingepakt, verhuisd en weer uitgepakt worden.
Stop hier dus mee en koop geen voorraad meer van producten wat je pas in het nieuwe huis gaat gebruiken. Als je dit wilt kan je in het nieuwe huis weer beginnen met het aanleggen van een voorraad.
8. Emotionele spullen als laatste
Verhuizen is stressvol en er komt veel op je af. Alhoewel het helpt om tijdig te beginnen met op te ruimen, zodat je alleen spullen mee verhuisd die je daadwerkelijk gebruikt, is dit misschien niet het meest handige moment om emotionele spullen op te ruimen.
Het opruimen van emotionele spullen is altijd al lastig, maar als je veel stress hebt en het erg druk hebt dan is dit nog moeilijker. Ruim daarom alleen emotionele spullen voor de verhuizing op als je voldoende tijd hebt en je ontspannen genoeg voelt om hier aan te beginnen.
Door het opruimen van alle praktische spullen zul je al zien dat je veel minder spullen hoeft mee te verhuizen.
En zie je op tegen de verhuizing? Denk er dan eens over na om hulp in te schakelen. Zoek bijvoorbeeld eens op verhuisbedrijf zoetermeer of een andere plaatsnaam in jouw omgeving. Door dit uit te besteden hou je weer ruimte over voor andere dingen.
Heel veel succes!
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: