Waar begin je met opruimen? 3 manieren!

Waar begin je met opruimen? 3 manieren!

Het aller moeilijkste aan het opruimen van je huis is misschien wel het beginnen met opruimen. Want waar begin je? Zeker als je door de bomen het bos niet meer ziet en elke ruimte rommelig en chaotisch aanvoelt kan het moeilijk zijn om te beginnen met opruimen.

Ik kan mij voorstellen dat je er tegenop ziet om te beginnen met opruimen. Toch is de kans groot dat als je een tijdje bezig bent je in een flow van het opruimen raakt en opruimen zelfs leuk gaat vinden!

Maar om dat te ervaren moet je toch eerst beginnen met opruimen. Er zijn verschillende manieren hoe je kunt beginnen met opruimen. Het verschilt per persoon welke methode om te starten met opruimen het beste werkt. 

Sterker nog, ik merk zelf dat het ook heel erg van mijn gevoel en het moment afhangt welke methode ik het liefst gebruik om te beginnen met opruimen. 

Daarbij wil ik opmerken dat ik met opruimen niet perse ‘weggooien’ bedoel. Als je je ergert aan de hoeveelheid spullen dan kan het goed zijn om te kijken welke spullen je niet meer gebruikt en of er iets weg kan. 

Maar ik merk dat veel mensen moeite hebben bij het idee om spullen weg te doen en daarom niet beginnen met opruimen. 

Opruimen kan dan ook inhouden dat je alle spullen weer netjes op de juiste plek legt. Ook dan ziet het huis er weer een stuk netter en opgeruimder uit. 

Toch is de kans groot dat als je eenmaal hiermee bezig bent je erachter komt dat er heel wat spullen zijn die je niet meer gebruikt. Misschien kan je dan toch iets weggeven, verkopen of op een andere manier een tweede leven geven. 

In dit artikel deel ik graag 3 manieren om te beginnen met opruimen.

Weet jij wel waar je wilt opruimen, maar ontbreekt de motivatie om op te ruimen? Bekijk dan eens deze 9 tips om zin te krijgen om op te ruimen.

Begin met de makkelijkste ruimte

Zie je er tegenop om te beginnen met opruimen? Dan kan het makkelijk zijn om te beginnen met opruimen in de makkelijkste ruimte. Dat kan bijvoorbeeld de ruimte zijn waar de minste spullen liggen of de kleinste ruimte in huis.

Zo voelt de drempel om te beginnen met opruimen minder groot. Zeker als je altijd maar uitstelt om te beginnen met opruimen dan kan het handig zijn om te starten met de makkelijkste ruimte.

De kans is groot dat je in een lekkere opruimflow raakt met opruimen en al snel de smaak te pakken hebt. Je kunt dan als de makkelijkste ruimte is opgeruimd direct verder met het opruimen van een andere ruimte.

Bekijk ook eens dit overzicht met 20 dingen die je makkelijk kunt opruimen.

Begin met de ruimte waar je je het meest aan ergert

In plaats van te beginnen met de makkelijkste ruimte kan je ook beginnen met de ruimte waar je je het meest aan ergert.

Dit heeft als grote voordeel dat als deze klus eenmaal klaar is je hier het meeste plezier van hebt. 

Ligt de voorraadkast bijvoorbeeld bomvol en kan je hier nooit wat terugvinden? Dan kan het slim zijn om met deze ruimte te beginnen. 

Elke keer dat je weer iets uit je net opgeruimde voorraadkast wilt pakken kan je weer genieten van die opgeruimde kast.

Andere voorbeelden van rommelige ruimtes waar mensen zich vaak aan ergeren zijn bijvoorbeeld de kledingkast, de badkamerkastjes of de zolder. 

Dit zijn misschien niet de makkelijkste plekken om te beginnen, maar eenmaal opgeruimd heb je er wel veel voordeel van.

En als het je lukt deze rommelige plekken op te ruimen dan kan je elke plek in huis aan!

starten met opruimen

Begin met de ruimte waar je het meest bent

Nog een methode om te beginnen met opruimen is om te beginnen met de ruimte waar je het meeste bent. Denk bijvoorbeeld aan de woonkamer of leefkeuken of een andere ruimte waar je graag zit.

Door deze ruimte aan te pakken en op te ruimen ervaar je direct gemak van een opgeruimde ruimte.

Stel je voor dat je nu nog een rommelige woonkamer hebt. Na een lange werkdag kom je thuis en kan je niet genieten van de avond, want er ligt nog zoveel rommel om je heen. Maar tegelijkertijd ben je ook te moe om er wat aan te doen, waardoor je je zit te irriteren op de bank.

Als je een keer een paar uurtjes tijd maakt om alle spullen waar je je aan irriteert in de woonkamer op te ruimen kan je een volgende keer veel meer genieten van je avond. 

Tegelijkertijd ervaar je zo direct de voordelen van opruimen en is dit een goede motivatie om nog meer ruimtes in huis aan te pakken.

Zoals je ziet is er geen één beste manier om te beginnen met opruimen. Welke opruimmethode het beste is verschilt per persoon en per moment. Bedenk dus goed welke methode om te starten met opruimen het beste bij jou past.

Heel veel succes met opruimen!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven