Zo krijg je meer bijen en insecten in de tuin
planten bij vriendelijke tuin

Zo krijg je meer bijen en insecten in de tuin

Wil jij graag meer bijen en andere insecten naar de tuin lokken? In dit artikel heb ik een aantal handige tips verzameld om meer insecten in je tuin te krijgen.

Sinds een aantal jaar hebben wij onze tuin zo aangepast dat er meer insecten naar de tuin komen. Elk jaar wordt het drukker en drukker in de tuin. We zien steeds meer bijen, hommels en andere insecten zoals vlinders en torren.

Dat is goed voor de biodiversiteit en daarnaast komen er hierdoor ook meer vogels naar de tuin. Het is heel leuk om in de tuin te zitten en naar al het leven in de tuin te kijken. Alleen de wespen vind ik iets minder prettig, maar ook deze hebben een functie omdat ze vliegen en muggen vangen. En op muggen ben ik nog minder gek.

Je wilt natuurlijk wel voorkomen dat je een wespennest verwijderen moet, dus het is wel slim om regelmatig het huis en de schuur op een beginnend nest te controleren.

Verder zijn er eigenlijk alleen meer voordelen aan meer insecten in de tuin. Ik deel graag mijn tips hoe het mij is gelukt meer insecten naar de tuin te lokken.

Kies voor meer bijvriendelijke planten in de tuin

In een tuin zonder bloeiende planten zullen veel minder insecten komen. Bijen en andere insecten komen namelijk op de nectar en pollen in de bloemen af. Hiermee kunnen ze weer andere planten bestuiven.

Er zijn heel wat planten en bloemen waarmee je insecten naar de tuin kunt lokken.

Zelf heb ik o.a. de volgende planten in de tuin staan die insecten aantrekken:

 • Campanula
 • Vlinderstruik
 • Lavendel
 • IJzerhard
 • Echinacea
 • Muurbloempje
 • Scabiosa
 • Vingerhoedskruid
 • Rozemarijn
 • Wilde marjolein
 • Korenbloem

Een groot deel van het jaar staat wel één van deze planten in bloei, waardoor er bijna altijd wel voeding voor bijen en andere insecten in de tuin te vinden is.

Natuurlijk zijn er nog veel meer planten die je in de tuin kunt zetten om insecten naar de tuin te lokken.

Deze planten zijn niet alleen leuk voor insecten, maar staan ook mooi in je tuin.

Plaats een insectenhotel in de tuin

Door een insectenhotel in je tuin te plaatsen creëer je een plek in de tuin waar bijen, hommels en andere insecten kunnen rusten en nestelen. Je plaatst een insectenhotel het beste op een zonnige plek in de tuin.

Zelf heb ik twee insectenhotels in de tuin geplaatst en regelmatig zie ik er insecten in en uit vliegen. Zelfs in een kleine stadstuin kan je dus prima plek creëren voor een insectenhotel.

insectenhotel tuin

Pas op met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen

Ik ben sowieso geen fan van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, maar als je meer insecten naar je tuin wilt lokken is dit een no-go. Onkruidbestrijders en groene aanslagverwijderaars bevatten vaak middelen die slecht zijn voor het milieu en schade toe kunnen brengen aan de gezondheid van insecten. Niet alleen dat, vaak zijn ze ook schadelijk voor honden en katten en zelfs voor je eigen gezondheid.

Pas dus op met het gebruik van deze middelen en kies liever voor biologische en plantaardige bestrijdingsmiddelen.

Ook veel huis-, tuin- en keukenmiddeltjes waarvan veel mensen denken dat deze veilig zijn, zijn wel degelijk schadelijk voor de biodiversiteit in de tuin. Gebruik daarom geen middelen als azijn, chloor of zout in de tuin.

Ruim je tuin niet op in het najaar

Misschien wil jij wel graag je planten en bomen in het najaar snoeien, zodat de tuin er weer netjes uitziet. Sommige planten en bomen moeten ook in het najaar gesnoeid worden, omdat dit beste tijd is om de groei van deze planten te bevorderen.

Maar voor veel planten en bomen geldt dat het vaak beter is deze pas in het voorjaar te snoeien. Niet alleen voor de plant zelf, maar ook voor de biodiversiteit in de tuin.

Insecten nestelen zich namelijk in de uitgebloeide stengels van planten om te overwinteren.

Hetzelfde geldt voor bladeren van bomen, deze kan je het beste in de borders laten liggen zodat insecten zich hieronder kunnen verstoppen. Ook zijn je planten zo beter beschermd tegen vorst.

Bladeren op het terras ruim ik zelf wel altijd op. Dit doe ik omdat dit door regen erg glad kan worden. En het laatste wat ik wil is dat ik onderuit ga in de tuin, dus daarom kies ik ervoor om de bladeren hier wel op te ruimen.

Zoals je ziet kan je heel wat dingen doen om meer bijen en insecten naar je tuin te lokken.

Heel veel succes!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog
bijen in de tuin tips

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven