Zo hebben wij de huishoudelijke taken verdeeld (+ handige tips!)
huishoudelijke taken verdelen

Zo hebben wij de huishoudelijke taken verdeeld (+ handige tips!)

De verdeling van de huishoudelijke taken zorgt bij veel gezinnen voor irritaties in huis. Regelmatig spreek ik vriendinnen die zich eraan ergeren dat ze veel meer in huis moeten doen dan hun partner. Ook bij ons in huis is natuurlijk weleens een frustratie, maar over het algemeen zijn de taken hier goed verdeeld.

In dit artikel deel ik graag hoe wij de huishoudelijke taken hebben verdeeld. Ook deel ik er een aantal tips bij, die jou wellicht op weg helpen in een betere verdeling van de huishoudelijke taken.

huishoudelijke taken verdelen

Wat is een goede verdeling van de huishoudelijke taken?

Natuurlijk verschilt het per gezin wat een goede verdeling is van de huishoudelijke taken. Je kunt samen met je partner, en als je kinderen oud genoeg zijn met je kinderen, kijken wat de beste verdeling is voor jouw thuissituatie.

Mijn man en ik werken allebei minimaal 4 dagen in de week, soms iets meer. Mijn man werkt 3 dagen op kantoor en is op deze dagen ook zo’n 1,5 uur a 2 uur reistijd kwijt. Ik werk fulltime vanuit huis en heb geen reistijd.

We werken dus allebei ongeveer evenveel dagen. Maar mijn man heeft daarnaast wel veel reistijd. Maar omdat ik gezondheidsproblemen heb is mijn belastbaarheid weer lager en heb ik niet altijd energie om wat te doen.

Daarom hebben we de taken in het huishouden ongeveer 50 / 50 verdeelt. Ik zeg ongeveer, want heel veel in het huishouden gaat organisch bij ons. Wij hebben dus geen lijst van wie doet wat, alhoewel we allebei wel een aantal taken hebben die we fijner vinden om te doen en daardoor automatisch oppakken. Als de één druk is, doet de ander wat meer. We zijn allebei tevreden met deze verdeling.

Op dagen dat mijn man naar kantoor is doe ik wat meer. Ik kook op deze dagen en zorg dat ons huis opgeruimd is. Ook laat ik ons hondje drie keer per dag uit, zodat mijn man ‘s avonds alleen nog een korte ronde hoeft te doen. In het weekend hebben we geen vast schema en kookt diegene wie zin heeft of we koken samen. In het weekend pakt mijn man vaak ook wat meer in het huishouden op, omdat hij dan meer tijd heeft.

Kijk dus samen goed wat in jullie huishouden een realistische verdeling is voor de taken. Hoeveel uur werken jullie? Heeft de een meer reistijd dan de ander? Hebben jullie zorg voor de kinderen of huisdieren en wie doet hierbij wat? Zijn er andere dingen om rekening mee te houden, zoals gezondheidsbeperkingen?

Op basis hiervan kan je een goede verdeling maken in tijd.

Wie doet wat?

Als je weet hoeveel tijd jullie ongeveer aan het huishouden kunnen besteden dan is het tijd om een verdeling te maken. Wij hebben geen takenlijst van wie wat doet, maar hier kan je natuurlijk wel mee werken als dit voor jullie beter uitkomt.

Wij hebben wel besproken wie welke taken graag doet. Daar is ongeveer de volgende verdeling uit gekomen.

Mijn taken:

  • Boodschappen
  • Dweilen
  • Stoffen
  • Planten verzorgen
  • Regelmatig terugkerende schoonmaakklussen, zoals wasmachine schoonmaken, ramen poetsen etc. In dit overzicht deel ik een heleboel van deze klusjes.
  • Tuin

De taken van mijn man:

  • Badkamer poetsen
  • Boodschappen op de markt (soms ga ik mee)
  • Strijken
  • Administratie
  • Afval wegbrengen

Deze taken doen we samen:

  • Koken
  • Keuken opruimen
  • Stofzuigen
  • Was
  • Beddengoed
taken huishouden met partner verdelen

Het lijstje ziet er misschien niet direct evenredig uit, maar omdat we veel gezamenlijke taken hebben komt onder aan de lijn de verdeling op ongeveer hetzelfde uit.

Voor ons werkt dit goed, omdat we kijken welke taken iemand het minst erg vind om te doen en wat het beste in de agenda past.

Ik ben voor mijn werk bijvoorbeeld al veel met administratie bezig en heb privé geen zin om ook nog eens veel te regelen. Mijn man vindt dit juist leuk. Als er een keer bijvoorbeeld iets kapot is in huis of het riool verstopt is dan vind hij het geen probleem om hier achteraan te gaan en te regelen dat dit gemaakt wordt. Omdat ik vanuit huis werk zorgen we er dan bijna altijd voor dat ik thuis ben en op die dag ter plekke alles regel.

Ik denk dat dit echt het allerbelangrijkste is bij het maken van een taakverdeling. Kijk wie graag wat doet, maar ook welke taken het beste in iemands planning passen. Zo wordt het huishouden al een veel minder zware klus.

Misschien kom je er tijdens het maken van deze lijst ook wel achter dat je geen tijd hebt om alle taken op te pakken. Overweeg dan eens om huishoudelijke hulp te regelen.

Of misschien is er wel een bijzondere situatie bij jullie thuis. Kunnen jullie vanwege gezondsheidsproblemen minder doen, zijn jullie mantelzorger of is er iets anders aan de hand. Informeer dan eens bij je gemeente of er mogelijkheden zijn voor extra hulp in huis of dat er misschien andere regelingen zijn.

Wat als je partner niks doet in huis?

Misschien denk je wel, allemaal leuk dit maar mijn partner doet helemaal niks in huis. Wat kan je dan doen?

De reden dat je partner geen bijdrage levert kan meerdere oorzaken hebben. In veel situaties is het de man die minder doet in huis, maar dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn.

Het kan een stukje opvoeding zijn waardoor de één minder doet dan de ander. In veel gezinnen is nog een traditionele rolverdeling waarbij de vrouw meer doet in huis dan de man. En kinderen worden vaak net zo opgevoed.

En als jouw partner dan direct vanuit mama’s huis bij jou komt wonen dan weet hij niet hoe hij voor zichzelf moet zorgen. Als jij de eerste jaren ook nog eens alles voor hem doet dan is het lastig uit deze rolverdeling te komen.

Het kan ook zijn dat jij juist heel perfectionistisch en veeleisend bent. Dat het niet snel goed is wat je partner in het huishouden doet. Als jij elke keer kritiek hebt op de taken die je partner of kinderen in huis hebben gedaan, of erger nog het zelf nog een keer overdoet, dan zal het niet lang duren voor je partner er genoeg van heeft.

Als je wilt dat je partner meer doet in het huishouden laat dan je eigen perfectionisme vallen. Dit heb ik ook zelf moeten leren. Niet alles wat mijn man schoonmaakt is de manier waarop ik het zou doen, maar tenzij ik alles zelf wil doen dan is dit goed genoeg.

En misschien weet je man wel niet hoe hij moet schoonmaken, simpelweg omdat hij het nooit heeft hoeven doen. Bespreek dit dan samen en kijk welke taken je partner kan oppakken en hoe hij dit kan doen.

Simpelweg kan je het volgende doen:

  • Bespreek met je partner waarom hij minder doet in het huishouden. Probeer achter de oorzaak te komen, maar tegelijkertijd ook goed duidelijk te maken waarom het voor jou belangrijk is de taken beter te verdelen.
  • Kijk welke taken je partner graag wilt oppakken en wat zijn sterke punten zijn.
  • Maak afspraken en een takenlijst.

Een goede verdeling in het huishouden geeft veel rust en zorgt voor veel minder frustratie. De verdeling hoeft niet 50 / 50 te zijn, maar hangt af van jullie persoonlijke situatie.

Succes met het vinden van een taakverdeling die bij jullie past!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven