Er is altijd wel wat schoon te maken in huis. Niet zo gek dat sommige klusjes nou eenmaal vaker vergeten worden. Toch is het belangrijk om deze vergeten schoonmaakklusjes ook zo nu en dan op te pakken, want deze plekken zijn een verzamelplaats voor stof, kruimels en ander vuil.
Om het voor jou wat makkelijker te maken heb ik de 17 schoonmaakklussen die het vaakst vergeten worden op een rij gezet. Pak ze allemaal aan op een vrije middag of plan elke dag een taak in. Voor je het weet zijn ook deze vergeten schoonmaakklusjes weer gedaan.
Bij deze schoonmaakklussen vermeld ik meteen handige tips voor het schoonmaken, zodat de boel weer lekker schoon is. Geen zin om heel het artikel te lezen? Deze dingen worden meestal vergeten:
- Lichtknopjes en deurklinken
- Plinten
- Afvoerputje
- Alles boven het hoofd
- Ventilatierooster
- Vloerkleed
- Planten
- Achter de verwarming
- Prullenbak
- Ovendeur
- Besteklade
- Wasmachine
- Bank
- Kussens op de bank
- Gordijnen
- Afstandsbediening
- Toiletborstel
En pak het vooral op in je eigen tempo. Waar de één elke dag uren met het huishouden bezig is en het belangrijk vindt dat het huis van boven tot onder helemaal schoon is, is de ander al druk genoeg en blij als de woonkamer 1 keer in de week gestofzuigd wordt.
Of je deze klusjes nou 1 keer per maand of 1 keer per jaar aanpakt: het belangrijkste is dat ze niet overgeslagen worden bij het schoonmaken.
Dit zijn de 17 plekken die het vaakst vergeten worden bij het schoonmaken
1. Lichtknopjes en deurklinken
Lang niet iedereen denkt eraan om de lichtknopjes en deurklinken regelmatig schoon te maken. Maar ga eens na hoe vaak iemand hier met zijn handen aan zit en je snapt dat dit een broedplaats van bacteriën is.
Zelf vind ik het handig om de lichtknopjes en deurklinken mee te nemen met schoonmaken als ik de ruimte aan het afstoffen ben. Ik loop dan toch al met een emmertje sop rond en kan zo makkelijk meteen de lichtknopjes en deurklinken schoonmaken, zonder dat dit veel extra tijd kost.
Ik gebruik hiervoor een microvezeldoek en een emmer water. Door deze schoonmaakklus in een vaste routine mee te nemen zorg je ervoor dat deze niet vergeten wordt.
2. Plinten
De plinten zijn typisch zo’n plek waar veel stof op komt te liggen, maar die wel vaak overgeslagen wordt bij het schoonmaken.
Bij ons thuis pakt mijn man tijdens het stofzuigen ongeveer 1 keer in de maand het kleine borsteltje erbij waar hij het meeste stof van de plinten mee opzuigt.
Ongeveer 1 a 2 keer per jaar pak ik een emmertje water en een microvezeldoek erbij en maak ik de plinten grondiger schoon. Dit kost iets meer tijd en pak ik daardoor ook niet zo vaak op als ik eigenlijk zo willen, maar als ik er eindelijk tijd voor heb dan is de boel wel weer lekker goed schoon.
3. Afvoerputje
Het afvoerputje van de douche, wasbakken en gootsteen in de keuken wordt ook vaak vergeten om goed schoon te maken. Als je dit echt lang vergeet dan gaat het stinken en kan er zelfs een verstopping ontstaan.
Het is een beetje een vies werkje, maar om het afvoerputje goed schoon te maken moet je eerst zoveel mogelijk vuil verwijderen. Draai eerst het bovenste deel los. Vergeet niet om handschoenen aan te trekken, want waarschijnlijk komt er meteen een hoop vuil mee wat je kunt verwijderen.
Nu kan je het afvoerputje ook van binnen goed schoon te maken. Verwarm hiervoor een flinke pan water en gooi hier drie kopjes soda bij.
Laat dit goed oplossen en spoel dit voorzichtig door de gootsteen. Gebruik de gootsteen vervolgens een paar uur niet.
Daarna kan je de gootsteen doorspoelen met water en is alles weer lekker schoon.
4. Alles boven het hoofd
Misschien kijk jij nu wel omhoog en zie je overal stof en spinnenwebben. Als ik schoonmaak dan ben ik vaak zo bezig met alles op ooghoogte en kom ik er later achter dat er nog een stoflaag op de lamp ligt of een spinnenweb op het plafond zit.
Regelmatig loop ik daarom een rondje door het huis met een plumeau om alsnog al het stof en de spinnenwebben te verwijderen.
Gebruik liever geen swiffer, want die doekjes zijn voor eenmalig gebruik en dat is niet echt milieubewust. Een plumeau werkt net zo goed en is uiteindelijk beter voor het milieu en ook goedkoper in gebruik.
5. Ventilatieroosters
Ook in de ventilatieroosters hoopt zich een hoop stof op. Maar omdat je dit niet direct ziet wordt vaak vergeten om het ventilatierooster goed schoon te maken.
Maak daarom het ventilatierooster 1 a 2 keer per jaar los en maak dit goed schoon. Zo is dit ook weer lekker schoon en werkt het weer goed. Want door een ophoping van stof kan het ventilatierooster op de lange duur ook zijn werk niet goed doen en werkt het veel minder effectief.
Bekijk ook deze tips om de levensduur van de mechanische ventilatie te verlengen.
6. Vloerkleed
Grote kans dat als je het vloerkleed optilt dat er een hoop zand onder ligt. En waarschijnlijk zitten er ook her en der vlekken in het vloerkleed.
Geef het vloerkleed daarom minimaal 1 keer per jaar een grote schoonmaak.
Zelf gebruik ik een tapijtreiniger voor het schoonmaken van het vloerkleed. Met deze tapijtreiniger, ook wel bekend als vlekkenreiniger, kan je bijvoorbeeld ook de bank en gordijnen grondig schoonmaken. Met de code Interiortwin10 krijg jij 10% korting op deze tapijtreiniger.
7. Kamerplanten
Niet iedereen weet dat stof zich ook graag op de bladeren van kamerplanten nestelt. En door de stoflaag op de bladeren kunnen planten minder goed ‘ademen’ en groeien daardoor minder goed.
Pak er een stofdoek of vochtige doek (zonder schoonmaakmiddelen) bij en stof alle bladeren af. Je kunt ook de bladeren buiten in de regen zetten of nat sproeien met een plantenspuit om het stof van de bladeren af te spoelen.
8. Achter de verwarming
Ook achter, en tussen, de verwarming zit vaak een hoop stof en rotzooi en dit is een plek die vaak vergeten wordt om schoon te maken.
Met een stofzuiger met hulpstuk kan je vaak al een hoop stof opzuigen, maar er zijn ook speciale radiatorborstels te koop om de verwarming goed schoon te maken. Haal tot slot een vochtig doekje over de verwarming om deze ook weer goed schoon te maken.
9. Prullenbak
Zeg eens eerlijk, wanneer heb jij de prullenbak voor het laatst goed schoongemaakt? En dan bedoel ik niet alleen de buitenzijde, maar ook de binnenzijde.
Dit is een ideale plek waar kruimels en ander vuil blijft hangen en aan de binnenkant van het deksel ontstaan ook vaak vlekken. De volgende keer dat je de prullenbak leeg haalt kan je meteen alle kruimels aan de binnenzijde opzuigen en met een sopje de prullenbak goed schoonmaken. Dit is binnen 5 minuten gedaan en zo ziet het er weer netjes uit.
10. Ovendeur
Wist je dat de ovendeur vaak uit 2 glazen platen bestaat die tegen elkaar aan gemaakt zijn? En dat dit een perfecte plek is voor eigenwijze kruimels om zich tussen te nestelen?
Gelukkig is het bij de meeste ovens niet heel moeilijk om de glasplaten los te maken, zodat je ook tussen de glasplaten in goed kunt schoonmaken. Hoe je dit doet verschilt wel per oven, dus pak de gebruiksaanwijzing er eens bij en maak de ovendeur aan alle kanten goed schoon.
Als je toch bezig bent kun je ook de oven goed schoonmaken. Ik gebruik hier zelf een simpele truc voor door dit met baking soda te doen. Hoe dit precies zit lees je in dit artikel.
11. Besteklade
De besteklade wordt meerdere keren per dag open en dicht getrokken. De kans is groot dat er hierdoor regelmatig wat vuil tussen het bestek glipt. En eigenlijk is het niet zo fris dat tussen je schone bestek vieze kruimels liggen.
Haal de besteklade daarom regelmatig leeg, verwijder alle kruimels en haal even een sopje door de lade. Dit kan je ook makkelijk doen tijdens het koken als je even 10 minuten moet wachten, want dit is een klusje wat niet heel veel tijd hoeft te kosten.
12. Wasmachine
Lang niet iedereen weet dat het het beste is voor de wasmachine, en de was, om de wasmachine elke 2 maanden schoon te maken. Wasmiddel blijft namelijk hangen in het bakje en vuil nestelt zich in de rubbers en in andere delen van de wasmachine.
Niet alleen werkt de wasmachine door veel vuil minder goed, maar de was kan er ook nog eens door gaan stinken. Bekijk dit stappenplan voor het schoonmaken van de wasmachine en zorg voor een schone wasmachine.
Tip: vergeet je vaak wanneer je wat moet schoonmaken? Download dan deze handige app met een schoonmaakschema en houdt de schoonmaaktaken makkelijk bij.
13. Bank
Grote kans dat je heel wat tijd doorbrengt op de bank. Maar wat je misschien niet beseft is dat stof, vuil en vlekken zich ongemerkt ophopen op je bank.
Het is daarom belangrijk om de bank ook zo nu en dan grondig schoon te maken. Bekijk deze tips voor het schoonmaken van een stoffen bank en ga ook zelf aan de slag.
14. Kussens op de bank
Nu je toch de bank schoonmaakt kan je meteen alle sierkussens op de bank een opfrisbeurt geven. Sommige kussenhoezen kunnen in de wasmachine, maar sommige kussens moet je voorzichtig met de hand wassen.
Bij de meeste sierkussens zit aan de binnenkant een label hoe je het kussen het beste kunt schoonmaken. Bekijk dus eerst dit label voor je het kussen in de wasmachine stopt.
15. Gordijnen
Waar je op shutters en jaloezieën al snel stof ziet liggen, zie je dit op gordijnen veel minder goed. Maar dat wil niet zeggen dat stof zich niet hecht aan jouw gordijnen.
Maak daarom minimaal 1 keer in het jaar de gordijnen schoon met deze handige tips, zo is de boel weer lekker fris.
16. Afstandsbediening
Ook de afstandsbediening is een bron van bacteriën, maar wordt in veel huishoudens overgeslagen bij het schoonmaken.
Als je de woonkamer toch opfrist met een sopje kan je net zo goed met een licht vochtig doekje meteen de afstandsbediening even meenemen.
Zo is ook de afstandsbediening weer lekker schoon en dit kost je hooguit een paar minuten tijd.
17. Toiletborstel
Ook de toiletborstel en -houder moeten regelmatig schoongemaakt worden. Toegegeven, dit is misschien wel het meest vieze klusje uit dit lijstje, maar het moet wel regelmatig gebeuren. En hoe vaker je het doet, hoe minder vies het wordt.
Je kunt de wcborstel reinigen door hem in heet water met soda te zetten en hem zo een nachtje te laten weken. De volgende ochtend is hij weer een stuk frisser en kan hij weer een tijd mee.
Zoals je ziet zijn er heel wat schoonmaaktaken die vaak vergeten worden. Soms omdat je er gewoon niet aan denkt, maar misschien ook wel omdat je druk bent en simpelweg geen tijd hebt.
Deze taken hoeven (meestal) echt niet elke week te gebeuren, maar probeer er toch zo nu en dan tijd voor te maken. Kies zelf welke taken het meeste prioriteiten hebben of begin gewoon met een simpel klusje wat maar 5 minuten kost.
Welk schoonmaaktaak vergeet jij meestal?
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: