Rommelige keuken? 5 oorzaken en zo los je dit op

Rommelige keuken? 5 oorzaken en zo los je dit op

De keuken die helemaal opgeruimd en netjes is, dat duurt helaas meestal niet lang. Voor je het weet staat er weer een gebruikte mok of vies bordje op het aanrecht. Maar toch zijn er een aantal dingen die je in de keuken kunt aanpassen om deze plek zo netjes mogelijk te houden.

Er zijn namelijk een aantal dingen die ervoor zorgen dat de keuken er rommelig uit kan zien. Als je eenmaal deze dingen weet dan kan je hier op letten.

Zeker als je een open keuken hebt en je vanuit de woonkamer direct de keuken in kijkt dan is het wel zo prettig als deze netjes oogt.

Ik deel de belangrijkste oorzaken van een rommelige keuken met je.

1. Je hebt te veel spullen op het aanrecht staan

Aan dit punt ben ik zelf ook schuldig. Hoe meer spullen er op het aanrecht staan, hoe rommeliger dit oogt. Voor een nette keuken is het daarom slim om zo min mogelijk spullen op het aanrechtblad te zetten.

Ben je net als ik geen minimalist en vind je dit lastig? Zorg er dan in ieder geval voor dat de spullen die je op het aanrechtblad zet mooi en functioneel zijn.

Kies bijvoorbeeld een mooie waterkoker of verzamel alle losse potjes en flesjes op een mooi plateau. Dit ziet er al een stuk netter uit. Denk bijvoorbeeld aan een smeg waterkoker op het aanrechtblad of een mooie aanrecht organizer voor alle losse spulletjes.

Door kritisch te kijken wat er allemaal op het aanrechtblad staat ziet de keuken er al een stuk netter uit.

smeg koelkast

2. Planken en open kasten

Planken en open kasten zijn hartstikke hip en zorgen ervoor dat een keuken er ruimtelijker en groter uitziet. In steeds minder keukens zie je daarom bovenkasten en wordt er gekozen voor één van deze alternatieven.

Maar planken en open kasten hebben ook een groot nadeel: de keuken ziet er hierdoor rommeliger uit, omdat alle spullen in het zicht staat. En de kans is groot dat er ongemerkt steeds meer spullen op de planken komen te staan, waardoor dit er nog rommeliger uitziet.

Ik moet bekennen dat er ongemerkt op onze keukenplanken ook steeds meer spullen staan en dat het hier in huis ook weer tijd is voor een opruimronde.

Door de planken niet te vol te zetten zorg je ervoor dat dit er minder rommelig uitziet. Kies daarom enkele favorieten uit voor op de keukenplanken en berg de rest van de spullen ergens anders op.

ikea kast keuken

3. Servies wat niet op elkaar is afgestemd

Als jij je servies op planken of in een glazen buffetkast zet dan staat je servies mooi in het zicht. Het is leuk om je favoriete servies zo in de schijnwerpers te zetten.

Maar als jouw servies allerlei verschillende kleuren, vormen en maten heeft dan oogt het al snel onrustig als je deze vol in het zicht zet. Denk daarom goed na of het wel een goed idee is het servies in het zicht te zetten of dat het misschien toch beter is om het servies achter gesloten deuren te zetten.

Je kunt natuurlijk ook een mooi servies kopen omdat je weet dat deze in het zicht komt te staan. Er zijn veel mooie borden, glazen en bestek te koop, zoals villeroy & boch servies. Bij dit servies is het juist zonde om het achter gesloten deuren te zetten en dit wil je juist graag in het zicht hebben.

4. Afwas op het aanrecht

Tja, in een keuken wordt geleefd dus het is niet zo gek dat er wat afwas op het aanrecht staat. Maar hoe meer afwas er op het aanrecht staat, hoe rommeliger het oogt.

Geen afwas op het aanrecht is in een gemiddeld huishouden niet echt realistisch, maar je kunt er natuurlijk wel voor zorgen dat er zo min mogelijk afwas op het aanrecht staat.

Bijvoorbeeld door vaste momenten op de dag in te plannen om de keuken helemaal op te ruimen. Of door afspraken met het gezin te maken wie wat en wanneer opruimt.

En lukt dit een keer niet? Accepteer de rommel dan. Bij ons thuis kan je goed aan de keuken zien hoe druk we zijn. Hoe drukker we zijn, hoe rommeliger de keuken is. Dan komt een schone keuken de volgende ochtend wel, het kan niet altijd perfect zijn.

Ook de theedoek en handdoek kunnen trouwens onrustig ogen, dit zijn oplossingen op dit keukentextiel netjes in de keuken op te bergen.

5. Vieze keuken

Naast afwas op het aanrecht zorgt ook een vieze keuken voor een rommelige uitstraling. Bijvoorbeeld vlekken op de keukenkastjes, een vieze oven of een afzuigkap die schoongemaakt moet worden.

De oplossing hiervoor is natuurlijk de keuken eens goed schoon te maken. Hoe vaak dit moet gebeuren hangt van de materialen in de keuken af en de gezinssamenstelling.

Wij hebben zelf de fout gemaakt door voor vlekgevoelige zwarte keukenkastjes te kiezen in combinatie met een composiet aanrechtblad wat heel moeilijk schoon te krijgen is. In onze keuken kan ik eigenlijk alweer aan de slag met poetsen zodra iemand wat heeft aangeraakt.

tips opgeruimde keuken

Misschien heb jij wel een keuken waar je veel minder snel vlekken op ziet. Dan hoef je natuurlijk minder vaak de keuken schoon te maken en heb je er niet zoveel last van dat dit rommelig oogt.

Zoals je ziet zijn er meerdere dingen die ervoor kunnen zorgen dat jouw keuken er rommelig uitziet. Door met deze punten aan de slag te gaan oogt de keuken weer een stuk netter.

Heel veel succes.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog
rommelige keuken tips

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “Rommelige keuken? 5 oorzaken en zo los je dit op”

  1. Ik hen een tip voor je donkere keuken… Misschien zit je er niet op te wachten, maar dan ben ik het toch ecen kwijt, hihi.
    Ik maak een sopje met allesreiniger.
    Daar gaan de ergdte vlekjen niet mee weg. Maar als ik op de vochtige doek een beetje pure allesreiniger doe en er dan overheen wrijf gaan ze wel weg.
    Hopelijk heb je er iets aan.
    Groetjes Dyanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven