7 dingen die je soms beter kunt repareren dan vervangen
repareren of vervangen

7 dingen die je soms beter kunt repareren dan vervangen

Niet alles wat kapot gaat in huis hoeft meteen weggegooid te worden. Soms is het beter om te kijken of je iets eerst kunt (laten) repareren in plaats van het meteen te vervangen.

Een beschadiging op je parketvloer kan bijvoorbeeld vaak simpel opgelost worden, zonder dat je de hele vloer hoeft te vervangen. En een kapotte stofzuiger kan soms nog gerepareerd worden, in plaats van dat je deze weggooit en een nieuwe stofzuiger koopt.

Door eerst te kijken of je iets kunt repareren in plaats van te vervangen kan je heel wat geld besparen. Repareren is in de meeste gevallen namelijk een stuk goedkoper dan iets nieuw kopen.

Ook is repareren een stuk duurzamer en beter voor het milieu. Het scheelt niet alleen een hoop afval, maar voorkomt ook dat hetzelfde product opnieuw geproduceerd moet worden voor jou.

Ik deel een aantal voorbeelden van dingen die je soms beter eerst kunt repareren in plaats van te vervangen.

repareren ipv vervangen

1. Meubels

Niet elke beschadigde meubel moet meteen vervangen worden. Soms kan je het meubelstuk relatief eenvoudig repareren.

Denk aan een losse poot, beschadigde zitting of kapotte lade. Zo kan de levensduur van het meubelstuk verlengd worden en bespaar je geld.

Ook een scheur in de bank of een kastdeurtje wat niet meer goed sluit zijn voorbeelden van wat je eerst kunt proberen te repareren in plaats van te vervangen.

Als je houten meubels hebt met krassen of deuken, kun je ze repareren door het gebruik van houtvuller, schuren en opnieuw afwerken. Je kunt zelfs overwegen om het meubelstuk een nieuw kleurtje te geven om het weer helemaal van nu te maken.

2. Parketvloer

Een parketvloer heeft een mooie en natuurlijke uitstraling die een gezellige sfeer in huis creëert. Zo zijn parketvloeren niet alleen duurzaam, maar ook gemakkelijk te onderhouden. 

Maar het kan natuurlijk gebeuren dat er in de loop der tijd een beschadiging op de parketvloer ontstaat. Kleine krasjes of deuken zou je zelf kunnen repareren, maar bij veel beschadigingen is het slimmer dit door de expert te laten doen.

De parketvloer specialisten bij Van Houdt Vloeren helpen je hier graag bij. Het laten repareren van de parketvloer is een stuk goedkoper en duurzamer dan het kiezen voor een nieuwe vloer.

De specialisten bij Van Houdt Vloeren kunnen bijvoorbeeld de parketvloer schuren en opnieuw aflakken, maar ook kunnen ze beschadigde planken vervangen, kieren en gaten opvullen of spijkers die zichtbaar zijn geworden in de vloer wegwerken.

Ook als je een ander type vloer hebt met beschadigingen is het de moeite waard om uit te zoeken of dit gerepareerd kan worden in plaats van de hele vloer te vervangen.

3. Keukenkastjes

Ook keukenkastjes kunnen na verloop van tijd beschadigen. Denk aan deuken en krassen op de kastjes of handvatten en scharnieren die loslaten. Dit laatste is gelukkig vrij eenvoudig te repareren.

Krassen op de keukenkastjes zijn lastiger op te lossen. Je kunt een meubelstift proberen, maar er is een kans dat je de beschadiging toch blijft zien.

Zelf hebben wij ook steeds meer krassen en deuken op de keukenkastjes. Alhoewel ik overweeg om de deurtjes te vervangen, is het verven van de keukenkastjes of het wrappen van de deurtjes ook een goed alternatief. Dit zijn namelijk duurzamere en goedkopere oplossingen.

Volgend jaar zet ik alle plussen en minnen naast elkaar van deze keuzes en hoop ik een besluit te nemen.

4. Raambekleding

Ook de raambekleding kan in de loop der jaren beschadigen. Bij onze shutters zitten bijvoorbeeld een aantal latjes los. Wij hebben bij de aanschaf extra latjes gekregen, waardoor deze gelukkig makkelijk gerepareerd kunnen worden. Ook latjes van jaloezieën kunnen op dezelfde manier gerepareerd worden.

En kapotte haakjes van gordijnen kan je relatief eenvoudig vervangen. Laten de naden van de gordijnen los? Ook dit kan weer gerepareerd worden, zonder dat je nieuwe raambekleding hoeft uit te kiezen.

5. Vloerkleden

Als een vloerkleed een lichte beschadiging heeft dan hoef je deze niet meteen te vervangen. De meeste vlekken kan je er gewoon weer uitkrijgen, in dit artikel leg ik uit hoe ik het tapijt reinig.

Een brandplek zou je er uit kunnen stansen en vervangen met een stukje vloerkleed (bijvoorbeeld van het gedeelte onder de kast of bank wat minder zichtbaar is).

Zo gaat een vloerkleed veel langer mee en heb je er nog jaren plezier van.

6. Servies

Toegegeven, als er hier servies kapot gaat dan gooi ik het altijd weg. Maar met dierbaar servies is dat wel anders. Met speciale lijm voor porselein kan je de stukken vaak aan elkaar lijmen en weer repareren.

En heb je weleens van de Kintsugi techniek gehoord? Dit is een Japanse techniek om gebroken servies met goud te repareren. Zo wordt je servies extra speciaal en dit schijnt ook nog eens een heel mindfull klusje te zijn.

7. Elektrische apparaten

De meeste elektrische apparaten gaan helaas niet meer zo lang mee als vroeger. Maar dat is mede vanwege de wegwerpmaatschappij, waarbij we er veel vaker voor kiezen iets direct weg te gooien in plaats van te repareren.

Zonde, want vaak is het een kwestie van het vervangen of repareren van een onderdeel en het apparaat werkt weer. Je hoeft dus niet heel het apparaat te vervangen. Meestal is dit goedkoper dan vervangen van het apparaat en het is zeker duurzamer.

In veel gevallen kan het ook nog eens onder de garantie vallen om iets te laten repareren. Zo hebben wij de eerste jaren pech gehad met onze vaatwasser en is deze 3 keer gerepareerd. Inmiddels doet hij het al weer jaren goed en was de keuze om hem te laten repareren goedkoper, en duurzamer, dan de vaatwasser vervangen.

Zo zijn er nog veel meer apparaten waarbij je kunt uitzoeken of het niet voordeliger is om deze te (laten) repareren voor je deze vervangt.

Als je handig bent kan je veel van de genoemde voorbeelden zelf proberen te repareren, maar als je niet zo handig bent is het slimmer dit door een professional te laten doen.

Het laten repareren van dingen hoeft niet altijd duur te zijn. Soms vallen de kosten mee omdat iets onder de garantie valt, maar er zijn ook andere opties.

Zo worden in veel steden en dorpen repair cafe’s georganiseerd. Hier kan je, gratis of voor een klein bedrag, elektrische apparaten, textiel of bijvoorbeeld je fiets laten repareren of onder begeleiding zelf repareren.

Dit is een mooi initiatief als tegenbeweging tegen de weggooi economie om dingen een tweede leven te geven.

Heb jij nog een mooie aanvulling wat je kunt repareren in plaats van vervangen? Laat het dan vooral weten in de comments.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven