8 tips voor het kopen van de perfecte nieuwe binnendeur
tips binnendeur kopen

8 tips voor het kopen van de perfecte nieuwe binnendeur

Wil jij een deur in huis vervangen? Er wordt vaak onderschat hoeveel invloed de stijl van de deur heeft op een ruimte. Met een nieuwe binnendeur kan de ruimte een heel andere uitstraling krijgen.

Als je een nieuwe binnendeur wilt kopen dan is het slim om je goed voor te bereiden, zodat je weet wat er allemaal te koop is. Er is namelijk veel keuze in verschillende stijlen deuren.

Stalen deuren zijn bijvoorbeeld nu heel populair en als variant hierop zie je steeds vaker stalen deuren met rookglas. Maar ook de klassieke binnendeur met panelen blijft heel populair. En de laatste tijd zie je steeds vaker binnendeuren van hout, bijvoorbeeld van eiken, voor een natuurlijke uitstraling.

In dit artikel deel ik 8 tips voor het kopen van een nieuwe binnendeur.

binnendeur nieuwbouwwoning kopen

Kies je stijl

Elke deur heeft weer een andere uitstraling. Een stalen deur past bijvoorbeeld mooi bij een modern of industrieel interieur. En taatsdeuren zijn een nog strakkere uitvoering van deze stalen deur en zie je vaak terug in minimalistische interieurs.

Paneeldeuren passen dan weer goed bij klassieke en landelijke interieurs. Zo past er bij elke woonstijl wel een type deur en kan je de keuze voor de deur hier op af stemmen.

Een deur is natuurlijk niet iets wat je elke paar jaar vervangt. Het is daarom wel belangrijk dat je een stijl uitkiest die je over 10 jaar nog steeds leuk vindt.

Een houten deur kan je nog altijd makkelijk overschilderen, maar bij stalen deuren wordt dit lastiger. Een veiligere keuze is dan taatsdeuren zwart, in plaats van de trendy kleuren zoals wit, goud of brons die je de laatste tijd steeds vaker ziet. Maar als jij zeker weet dat jij een gouden stalen deur over 10 jaar nog steeds mooi vindt dan kan je hier natuurlijk ook gewoon voor kiezen.

Materiaalkeuze

Als je weet welke stijl je mooi vindt kan je beslissen van welk materiaal de nieuwe deur moet zijn. Binnendeuren zijn namelijk in veel verschillende materiaalsoorten verkrijgbaar, zoals massief hout, staal, fineer, glas, MDF of metaal.

De materiaalkeuze zal deels van je budget afhangen. Zo is een boarddeur vaak goedkoper en een stalen deur kan iets duurder zijn. Daarentegen is het in de meeste gevallen wel zo dat een duurder materiaal zoals metaal een stijlvollere uitstraling aan de deur geeft.

Sommige materialen, zoals staal, zijn een stuk zwaarder. Het is goed om hier rekening mee te houden, want als je voor een stalen deur kiest moet je soms ook het deurkozijn vervangen. Het kozijn kan anders het gewicht van de deur niet dragen.

Daarnaast kan je voor deuren met of zonder glas kiezen. Een glazen deur geeft een meer open karakter aan de ruimte en laat meer daglicht binnen. Maar een glazen deur biedt minder privacy en kan rommeliger ogen, omdat je de volgende ruimte in kan kijken. Met rookglas kan je de inkijk wel iets dempen.

stalen deur

Meten = weten

De ene deur is de andere niet. Deuren in een nieuwbouwwoning zijn vaak net iets hoger en breder dan in een oudere woning. Het is daarom belangrijk dat je goed de maten opmeet van het deurkozijn voor je een nieuwe deur besteld.

Het is natuurlijk zonde als je je nieuwe deur ontvangt en deze niet blijkt te passen. Het juist opmeten van de deur is jouw verantwoordelijkheid (tenzij je het door een bedrijf laat opmeten), dus als de deur niet past ben je ook nog eens veel geld kwijt.

Onderhoud van de deur

Het hangt van het type materiaal af hoe je een deur moet onderhouden. Bij een stalen deur is het in principe genoeg deze regelmatig schoon te maken, maar een houten deur zal je ook zo nu en dan moeten verven.

Kleuren kunnen namelijk vervagen, of vergelen, en dan is het goed de deur een nieuwe frisse kleur te geven.

Zelf heb ik gekozen voor een houten binnendeur met glas en deze mat zwart geverfd. Dit is een goedkoop alternatief voor de stalen deur. Maar het heeft één nadeel. Als je de deur wilt schoonmaken dan blijft er een glanzend laagje achter. Dat is het nadeel van matte verf. Ook zie je bij de randen dat de verf her en der slijt.

Alhoewel deze deur een goedkopere optie was, heeft deze deur dus wel iets meer onderhoud nodig. Het is verstandig om hier bij jouw keuze ook rekening mee te houden.

deur nieuwbouwhuis budget vervangen

Vergeet de deurklink niet

Een mooie deur met een standaard deurklink verliest alsnog iets van zijn charme. Ook in deurklinken is veel keuze in allerlei verschillende stijlen.

Kies daarom ook voor een mooie deurklink die goed past bij de stijl van de nieuwe binnendeur.

Deurkozijn vervangen

Soms is het ook nodig om het deurkozijn te vervangen. Bijvoorbeeld bij een stalen taatsdeur of wanneer het deurkozijn al oud is en slecht isoleert.

Het is goed om hier vooraf rekening mee te houden, want het vervangen van het deurkozijn zal ook invloed hebben op je budget voor een nieuwe binnendeur.

Installeren van de nieuwe deur

Een lichtgewicht boarddeur is nog vrij simpel te installeren. Maar hoe zwaarder de deur, hoe lastiger dit is. Zeker als er een nieuw deurkozijn geplaatst moet worden of de scharnieren vervangen moeten worden is dit een lastigere klus.

Vraag jezelf dus ook af of je handig genoeg bent om de nieuwe deur zelf te installeren. Vanwege het gewicht van onze nieuwe binnendeur kregen mijn man en ik het bijvoorbeeld niet voor elkaar om de deur te installeren. Wij zijn dan ook geen handige klussers.

Met wat hulp is het gelukkig uiteindelijk wel gelukt, maar dat is ook de reden waarom ik het vervangen van de deur van de voorraadkast steeds uitstel en gekozen heb voor een goedkoper alternatief. Ik zie namelijk enorm op tegen het zelf installeren van een nieuwe deur.

Budgettip

Als je een klein budget hebt en wat wil doen aan de lelijke deuren in huis dan zijn er gelukkig genoeg alternatieven. Zelf heb ik al een aantal alternatieven toegepast, zoals het verven van een deur, plakken van een deursticker en zelf een schuifdeur maken.

schuifdeur ervaringen

Bekijk hier de goedkope alternatieven voor het vervangen van een saaie deur.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven