Handdoek en theedoek ophangen in de keuken: 4 manieren
tips handdoek haakje keuken

Handdoek en theedoek ophangen in de keuken: 4 manieren

Een handdoek en theedoek zijn natuurlijk onmisbaar in de keuken. Een handdoek en theedoek gebruik je dagelijks, bijvoorbeeld voor het drogen van de vaat na een snelle afwas of om je handen af te drogen.

Maar het is wel belangrijk dat je ook een goede plek hebt om de handdoek en theedoek op te hangen na gebruik. Zomaar de handdoek of theedoek na gebruik op het aanrecht of in een hoek gooien zorgt ervoor dat het een rommeltje wordt in de keuken. Daarnaast is het niet hygiënisch om de handdoek zomaar ergens neer te gooien, omdat de handdoek dan niet goed kan drogen. Zo wordt de handdoek een broeinest van bacteriën.

Maar hoe hang je de handdoek en theedoek nou het beste op in de keuken? Ik laat je 4 manieren zien.

haakje om keukendoek op te hangen

Haakje aan de muur

De simpelste oplossing om de handdoek en theedoek in de keuken te bewaren is om een haakje aan de muur op te hangen. Je kunt kiezen voor een simpel en goedkoop haakje, maar je kunt ook een mooi design haakje uitkiezen als de handdoek en theedoek in het zicht hangen.

Als het textiel in het zicht hangt is het sowieso leuk om ook voor een mooie theedoek en handdoek te kiezen die bij je interieur passen.

Het beste is om een haakje aan de muur te bevestigen door te boren, zo blijft het haakje altijd stevig zitten. Maar er zijn ook haakjes te koop waarbij je niet hoeft te boren. Je hebt bijvoorbeeld zelfklevende haakjes of powerstrips waarmee je haakjes op de muur kunt plakken.

haakje theedoek ophangen keuken

Het nadeel van deze manier is wel dat deze strips niet altijd goed aan de muur blijven zitten. Dit hangt van de ondergrond af. Zelf gebruik ik deze powerstrips o.a. om schilderijen op te hangen zonder te boren en dit gaat meestal goed, maar heel af en toe laat dit los.

Haakjes aan de muur zijn de simpelste oplossing, maar niet altijd de beste oplossing. Bij ons thuis grenst de gootsteen bijvoorbeeld niet aan een muur. De eerste jaren had ik wel een haakje aan de muur bevestigd waaraan de keukendoeken hingen, maar deze haakjes hangen een paar meter van de gootsteen af. Dit had als gevolg dat ik altijd de hele keuken nat spetterde om een handdoek te pakken, niet echt praktisch dus.

Als je niet dicht bij de gootsteen een haakje aan de muur kunt ophangen voor de handdoek en theedoek is het beter om een andere oplossing te kiezen.

Stang aan de zijkant van het keukenkastje

theedoek ophangen keuken voorbeelden

Deze manier om de theedoek en handdoek in de keuken op te hangen is niet alleen praktisch, maar ook nog eens decoratief.

Wil je de zijkant van de keuken stijlen? Hang dan eens een stang over de breedte van het keukenkastje. Aan deze stang kan je de keuken- en theedoek nu makkelijk ophangen. Vooral als de gootsteen vlakbij de zijkant van de keuken zit is dit een praktische manier.

Daarnaast kan je de keuken zo iets meer uitstraling geven. Zeker zwarte en grijze keukens kunnen soms wat koel ogen. Maar door keukentextiel een decoratieve functie in de keuken te geven voeg je automatisch meer sfeer toe.

Je kunt het textiel over de stang hangen, maar je kunt ook S-haken aan de stang hangen waaraan je het textiel ophangt.

Heb je plek over? Hang dan een aantal mooie houten planken, decoratieve pannen of een mooi vergiet aan de S-haken. Zo ziet de keuken er nog mooier uit.

Hang de theedoek aan de deurgreep

Sommige keukens hebben handige deurgrepen waaraan je heel eenvoudig de theedoek en keukendoek kunt ophangen.

Een handgreep die aan de twee zijkanten aan de keukendeur is bevestigd heeft in het midden een open gedeelte waar ruimte is voor de theedoek en keukendoek. Dit is vooral praktisch bij brede handgrepen waarbij je de handdoek en keukendoek goed kunt uithangen.

Zo hoef je niks te installeren en kan je de handdoek heel makkelijk ophangen.

Haakje over de kastdeur

handdoek theedoek ophangen greeploze keuken

Er zijn ook speciale haakjes te koop die je heel makkelijk over de keukenkastjes kunt hangen. Zo hoef je niet te boren en geen gebruik te maken van tape om iets aan de keukenkastjes te bevestigen.

Dit is bijvoorbeeld ideaal in een greeploze keuken.

Deze haakjes kunnen in sommige gevallen wel krassen op de keukenkastjes veroorzaken, vooral als ze niet goed op de plek blijven zitten en heen en weer schuiven. Meet dus goed na of de haakjes goed op het keukendeurtje passen. Ook zijn er haakjes die voorzien zijn van beschermdoppen om krassen te voorkomen.

Een nadeel van haakjes over de kastdeur of het ophangen van textiel over de deurgreep is wel dat je automatisch met je natte handen vlekken veroorzaakt op de keukenkastjes. Als je de handdoek pakt zal er meestal ook wat waterspetters op de kastdeuren terecht komen.

Bij onze matzwarte keuken valt dit bijvoorbeeld al snel op, dus als jij ook een keuken hebt waarbij je snel waterspetters ziet is het slim hier rekening mee te houden.

Zoals je ziet zijn er een aantal manieren om handdoeken op te hangen in de keuken. Er zijn nog meer manieren om textiel in de keuken te bewaren, maar dit is niet altijd verstandig.

Zo kan je beter niet je handdoek ophangen:

  • In een kastje. Misschien wil jij de theedoek en keukendoek wel uit het zicht bewaren en wil je ze daarom in een keukenkastje ophangen. Toch kan je dit beter niet doen. In het keukenkastje kan het textiel minder goed drogen, waardoor er kans is op bacteriën en zelfs op schimmelvorming. Ook moet je dan altijd eerst met natte handen het keukenkastje openen om bij het textiel te kunnen, dit is helemaal niet praktisch.
  • Aan de stang van de oven. De stang van de oven heeft de perfecte vorm om het textiel aan op te hangen. Maar bij het openen en sluiten van de oven is de kans groot dat het textiel eraf valt. Dit is niet alleen niet praktisch, maar ook gevaarlijk. Stel je staat met een bloedhete ovenschaal in je handen en ziet de theedoek vallen. Grote kans dat je dan automatisch de theedoek wilt opvangen. Met bloedhete ovenschaal en al in je handen. Dat is vragen om ongelukken toch? Daarnaast wordt de oven ook heel warm en is het niet veilig hier textiel voor te hangen.

Wat is jouw favoriete manier om de keukendoek en theedoek in de keuken op te hangen?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

2 gedachten over “Handdoek en theedoek ophangen in de keuken: 4 manieren”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven