Welke decoratie staat leuk bij de haard? Voorbeelden en inspiratie

Welke decoratie staat leuk bij de haard? Voorbeelden en inspiratie

Ben je op zoek naar inspiratie voor decoratie naast de haard of kachel? In dit artikel deel ik een heleboel voorbeelden voor welke decoratie mooi staat bij of naast de kachel.

Sinds we in dit huis wonen hebben we altijd wel een haard gehad. Eerst als budget oplossing een bio-ethanol haard en de laatste jaren hebben we een ronde gaskachel. Heerlijk, maar zonder decoratie er omheen vind ik het best saai.

Daarom deel ik graag mijn tips voor decoratie bij de kachel.

Tip: zet het niet te dicht bij de kachel

Een haard kan heel warm worden. Dat is natuurlijk de belangrijkste functie van de haard, het verwarmen van de ruimte. Maar daarom is het wel belangrijk dat je goed oplet hoe dicht je iets bij de kachel zet.

Onze bio-ethanol haard was bijvoorbeeld vooral decoratief en werd niet zo warm. We konden daarom de decoratie best dicht bij de bron plaatsen. Onze gaskachel wordt een stuk warmer en het is daarom belangrijk dat we meubels en decoratie op voldoende afstand plaatsen.

Voor elk haardtype gelden weer andere veiligheidsvoorschriften. Laat je daarom goed informeren door de specialist. Wil jij bijvoorbeeld een speksteen houtkachel kopen? Informeer dan wat een veilige marge is om de decoratie te plaatsen.

Leuke decoratie voor op en boven de schouw

details haard

Heb jij een mooie schouw of rand op de haard om decoratie op te plaatsen?

Dit is een mooie plek om wat accessoires neer te zetten. Denk aan een mooie kandelaar, waxinelichtjes, ornamenten of een mooie vaas. Je kunt er ook bijvoorbeeld ook een geurdiffuser op plaatsen.

Plantjes en bloemen kunnen ook, maar alleen als deze plek niet te warm wordt. Een alternatief kunnen droogbloemen of kunstplanten zijn.

Je kunt ook op de muur boven de haard decoratie hangen. Bijvoorbeeld een mooie poster of een muurcirkel. Met een muurcirkel doorbreek je de rechte vormen van de haard.

Sommige mensen hangen ook de televisie boven de haard. Maar pas hier wel mee op. Als deze plek heel warm wordt dan kan de tv hierdoor beschadigen.

Daarnaast vind ik het persoonlijk niet prettig om televisie te kijken met daaronder een haard die brand. Hierdoor word ik afgeleid. Dit is natuurlijk heel persoonlijk. Als jij hier geen last van hebt dan kan je prima de televisie boven de haard plaatsen.

Decoratie naast de haard

Voor decoratie naast de haard zijn er volop mogelijkheden. Wat je naast de haard kunt plaatsen hangt af van de vorm van de haard, maar ook de indeling en de uitstraling van de ruimte.

Wij hebben zelf een ronde vrijstaande gaskachel en hierbij staan weer heel andere vormen leuk dan bij een rechte vaste kachel. Ik laat bijvoorbeeld veel ronde vormen in de decoratie terugkomen om de ronde vormen van de kachel te benadrukken.

decoratie naast kachel voorbeelden

Alhoewel elke haard anders is en dat invloed heeft op de decoratie die je uitkiest om de haard te stylen, wil ik toch graag een aantal algemene ideeën delen.

Heb je voldoende plek dan is een fauteuil naast de haard altijd een goed idee. Dit staat niet alleen leuk, maar is ook een heerlijke plek om in de winter op te warmen.

Zet er een klein bijzettafeltje naast, zodat je plek hebt om een kop thee of glas wijn neer te zetten. En op het bijzettafeltje kan je natuurlijk ook decoratie zoals kandelaars of een mooie vaas neerzetten.

wat zet je naast de haard

Als je huisdieren hebt is het ook een leuk idee om een mand of kussen bij de haard te leggen. Ook huisdieren kruipen namelijk graag bij de warme haard.

Heb je weinig licht bij de haard? Kies dan een mooie wandlamp of tafellamp voor erbij.

En zeker bij een houtkachel is het slim om wat blokken haard in de buurt te leggen. Maak hier iets decoratiefs van, bijvoorbeeld door te kiezen voor een mooi design houtrek.

Ook als je geen houtkachel hebt kan het leuk zijn wat decoratief hout neer te leggen. Zo hebben wij al jaren een aantal houtblokken onder het tvmeubel naast de kachel. Dit staat heel warm en gezellig.

styling indeling kachel_

Zoals je ziet zijn er heel wat leuke ideeën om decoratie naast of op de haard te zetten. Maar niet alle decoratie is een goed idee. Vanwege de warmte van de haard moet je nou eenmaal wat voorzichtiger zijn wat je in de buurt plaatst.

Deze dingen kan je beter niet in de buurt van de haard plaatsen:

 • Planten. Veel planten kunnen niet zo goed tegen de warmte en wisselende temperatuur van de haard. Ook zal de luchtvochtigheid in de buurt van de haard wat droger zijn, terwijl planten juist van een vochtig klimaat houden. Dit wil trouwens niet zeggen dat je helemaal geen kamerplanten bij de haard kunt zetten. Maar kies voor wat makkelijkere planten en zorg dat ze niet te dicht bij de haard staan.
 • Bloemen. Voor bloemen geldt eigenlijk hetzelfde. Ook bloemen zullen sneller dood gaan als je ze te dicht bij de haard zet. Kies daarom liever een andere plek voor je mooie bos bloemen. Eventueel kan je droogbloemen in de buurt van de kachel zetten, maar ook deze zullen sneller slijten door de warmte.
 • Gordijnen. Hou voldoende afstand tussen de haard en gordijnen, zodat er geen schade aan de gordijnen ontstaat als deze te dicht bij de haard hangen. Je zou eventueel ook kunnen kiezen voor brandvertragende gordijnen als alternatief.

Of je nou kiest voor een lekkere fauteuil met bijzettafel bij de haard of kleinere accessoires zoals vazen en kandelaars, er zijn genoeg ideeën voor decoratie bij de haard.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “Welke decoratie staat leuk bij de haard? Voorbeelden en inspiratie”

 1. jeanne Vandenbussche

  Hallo, beste Ilse,

  Mooie inspiratie! dank!
  Ik heb wel belangstelling voor de wandlamp. Kun je mij meedelen via welk kanaal ik deze zou kunnen bekomen?
  Hartelijk dank voor een reactie,
  mvg.
  Jeanne

  1. Wat leuk om te horen! Ik heb de wandlamp gekocht bij ByMoosz, maar ik zie dat zij (tijdelijk) geen nieuwe wandlampen meer maakt. Je zou eens kunnen zoeken op ‘macrame lichtsnoer’ om andere verkooppunten te vinden. Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven