Keuken indeling in een rechthoekige woonkamer: 3 ideeën
zwarte keuken overzicht

Keuken indeling in een rechthoekige woonkamer: 3 ideeën

Heb jij een rechthoekige woonkamer en ben je op zoek naar ideeën voor de indeling van de keuken in deze ruimte? In dit artikel laat ik je 3 keuken indelingen zien voor een rechthoekige woonkamer.

Dit zijn ideeën om je te oriënteren op de indeling van de keuken. Natuurlijk is elke situatie uniek en is het goed om te onderzoeken welke indeling het meest geschikt is voor de ruimte. Daarom is het verstandig om hier eens goed naar te kijken en ook zelf aan de slag te gaan met ideeën. Een online keuken ontwerpen kan je heel maximaal zelf. Zo kan je ook experimenteren met verschillende indelingen.

Dit zijn 3 ideeën voor een keuken indeling in een rechthoekige woonkamer:

Optie 1: keuken voor het raam

keuken indeling 1

Met deze optie maak je optimaal gebruik van de kamer. Door de keuken voor het raam te plaatsen kan je de ruimte voor het raam maximaal gebruiken.

De keuken komt daardoor minder ver de woonkamer in en hiermee bespaar je ruimte. Ook behoud je zo het open karakter tussen de woonkamer en keuken.

Nadeel van deze indeling is wel dat dit niet in elke situatie kan. Bij ramen tot de grond kan je bijvoorbeeld geen keuken voor het raam plaatsen.

Ook als de opening van het raam te laag zit kan deze optie niet. Je moet het raam nog wel kunnen openen, zonder belemmerd te worden door een aanrechtblad of kraan.

Meestal wordt bij een keuken voor het raam gekozen voor een L-vormige keuken. Zo heb je voldoende ruimte voor keukenkastjes, alle keukenapparatuur en natuurlijk ook voldoende oppervlak op het aanrechtblad om te kunnen koken.

Optie 2: keuken aan de lange wand

keuken indeling 2

Wil je de raamzijde graag vrij houden? Of kan hier geen keuken geplaatst worden? Dan is de keuken aan de lange wand een goede optie.

De kastenwand kan in de hoek geplaatst worden, zodat je hier niet direct op kijkt vanuit de woonkamer. Ook kan aan de andere wand, tegenover de lange wand, nog een extra kastenwand geplaatst worden voor meer opbergruimte.

Op deze manier creëer je heel wat opbergruimte en hou je voldoende werkblad over om aan te koken.

Een nadeel van deze indeling is wel dat de koelkast, kookplaat en gootsteen meestal dicht naast elkaar zitten. Dit wordt vaak als minder prettig ervaren tijdens het koken.

Optie 3: keuken met bar

keuken indeling 3

Heb je niet de mogelijkheid om de keuken voor het raam te plaatsen en wil je wel graag een L-vormige keuken? Dan is een indeling met een bar aan de keuken ook een optie.

Deze indeling heeft ook als voordeel dat je zo extra zitplekken creëert om te eten. Wij hebben zelf ook deze indeling en maken veel gebruik van de ontbijtbar.

Ook hier kan je weer, net als bij optie 2, kiezen voor een extra kastenwand aan de andere zijde.

Deze indeling heeft als voordeel dat koelkast, kookplaat en gootsteen meestal niet op één rij zitten. Het nadeel van deze indeling is dat de keuken meestal wat verder de woonkamer in komt. Hierdoor wordt de woonkamer wat kleiner en zeker in een kleine ruimte is dit niet altijd handig.

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden voor de indeling van de keuken. Afhankelijk van de grootte van de ruimte zou je bijvoorbeeld ook voor een kookeiland kunnen kiezen. Experimenteer daarom vooral zelf met verschillende indelingen. Ook kan je, online of in de winkel, verschillende indelingen bekijken om te zien wat jouw voorkeur heeft.

Niet alleen de indeling is uiteindelijk belangrijk, maar er komt nog veel meer bij kijken. Wil je bijvoorbeeld een houten keuken of ga je liever voor een neutrale kleur als wit of zwart?

Hoeveel opbergruimte heb je nodig? En welke functionaliteiten moeten er in de keuken zitten? Er is tegenwoordig zo veel mogelijk. Denk aan een kokend water kraan, een kookplaat met afzuiging of stoomoven.

Neem daarom goed de tijd om alle opties te bekijken. Een nieuwe keuken is niet goedkoop, maar door een goede voorbereiding kan jij veel betere keuzes maken.

Heel veel succes.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven