9 tips om het dekbedovertrek zo lang mogelijk mooi te houden
katoen dekbedovertrek

9 tips om het dekbedovertrek zo lang mogelijk mooi te houden

Wil jij het dekbedovertrek zo lang mogelijk mooi houden en de levensduur van het beddengoed verlengen? In dit artikel deel ik 9 tips om het beddengoed zo lang mogelijk fris en kleurrijk te houden.

Het beddengoed wordt heel intensief gebruikt en gewassen. Het is niet gek dat het beddengoed na verloop van tijd minder mooi wordt, maar het ene dekbedovertrek slijt nu eenmaal sneller dan het andere. Door slim om te gaan met het dekbedovertrek kan je deze gelukkig langer mooi houden.

Kijk snel wat je zelf kan doen om het beddengoed zo lang mogelijk mooi te houden.

dekbedovertrek langer mooi houden

1. Investeer in kwalitatief goed beddengoed

Het is natuurlijk niet perse zo dat hoe duurder het beddengoed is, hoe langer deze mooi blijft. Maar sommige materialen behouden wel langer de mooie kleur en uitstraling dan ander beddengoed.

Ik heb bijvoorbeeld een dekbedovertrek van Egyptisch katoen wat er na jaren nog steeds zo goed als nieuw uit ziet. Een ander dekbedovertrek van (goedkoper) flanel vertoont echter al snel kleurvervaging en pluisjes.

Gun jezelf daarom eens een echt mooi dekbedovertrek, bijvoorbeeld van Dekbedgekte.nl. Hou je vervolgens aan de tips in dit artikel om het dekbedovertrek zo lang mogelijk mooi te houden.

Als je net nieuw beddengoed hebt was deze dan de eerste keer voor gebruik. Zo is het dekbedovertrek nog zachter en lekker fris.

2. Verschoon op tijd het bed

Het is belangrijk om op tijd het bed te verschonen om te voorkomen dat vuil en zweet zich ophoopt. Als je te lang wacht met wassen is dit niet alleen niet hygiënisch, maar wordt het ook lastiger de vlekken uit het beddengoed te verwijderen.

Het is slim om je beddengoed minimaal 1 keer per week te wassen. Zweet je veel? Dan zou je het beddengoed ook twee keer per week kunnen wassen.

3. Volg de wasinstructies op

De wasinstructies zijn er niet voor niets. Staat op het label dat je het beddengoed op maximaal 40 graden mag wassen? Wees dan niet zo eigenwijs om het op 60 graden te wassen, want dan is de kans groot dat de kleuren vervagen.

Hou je dus goed aan de wasvoorschriften, zo blijft het beddengoed langer mooi.

Ook de meeste dekbedden kan je trouwens 1 a 2 keer per jaar in de wasmachine wassen. Maar controleer ook hierbij altijd het wasvoorschrift of deze veilig in de wasmachine kan.

4. Was het dekbedovertrek apart

Het dekbedovertrek kan je beter apart wassen van ander wasgoed. In combinatie met handdoeken of kleding kan de stof gaan schuren en sneller slijten.

Daarnaast kan je de wasmachine beter niet te vol stoppen. Als de wasmachine te vol zit wordt de was ook niet goed schoon en vergroot je de kans op pillen van het textiel.

En als je het dekbedovertrek combineert met bijvoorbeeld het hoeslaken dan heb je kans dat de kleuren van het verschillende textiel sneller vervagen. Zo kan wit beddengoed een grijzige kleur krijgen als je dit combineert met een andere kleur hoeslaken in de wasmachine.

Toegegeven, ik heb ook weleens het hoeslaken bij de dekbedovertrekken in de was gedaan omdat dit tijd bespaart. Maar achteraf heb ik altijd spijt, omdat de kleuren van het beddengoed zo echt sneller vervagen.

5. Was binnenstebuiten

Door de dekbedovertrekken en kussenslopen binnenstebuiten te wassen gaat het beddengoed langer mee. De kleuren van het textiel blijven zo langer beschermd en daardoor langer mooi.

Neem daarom altijd even de tijd om het beddengoed binnenstebuiten te draaien voor je dit in de wasmachine stopt.

6. Gebruik niet teveel wasmiddel en wasverzachter

Als je teveel wasmiddel gebruikt dan kan dit de was aantasten. Het is dus slim om het wasmiddel goed te doseren voor je dit in de wasmachine gooit. Ik maak trouwens zelf wasmiddel in plaats van dit in de winkel te kopen, dit is niet alleen veel goedkoper maar voorkomt ook dat je vage middelen in de wasmachine gebruikt.

Ook wasverzachter kan je beter niet gebruiken, omdat dit een vettig laagje op de was achterlaat. Deze wasdrogerballen zijn een goed alternatief om de was toch lekker zacht in de droger te krijgen. Ook azijn kan helpen voor een zachtere was en is een beter alternatief.

En gaat het je vooral om de lekkere geur van wasverzachter? Dan is wasparfum een veel beter alternatief.

7. Droog het dekbedovertrek aan de waslijn

Om het beddengoed zo lang mogelijk mooi te houden kan je deze het beste laten drogen aan de waslijn. Aan de waslijn slijt de was namelijk veel minder hard dan in de droger. Hang je de was buiten op en schijnt de zon? Hang de was dan binnenstebuiten om deze te beschermen tegen de zon.

Zelf hebben wij niet de mogelijkheid om de was in de tuin te drogen en vind ik het aan de waslijn in huis te veel ruimte innemen. Daarom kies ik er toch voor het beddengoed in de droger te drogen, maar ik ben mij wel bewust dat het beddengoed hierdoor sneller slijt.

Om de was toch een beetje te beschermen in de droger kies ik er voor om de temperatuur van de droger niet te hoog in te stellen. Ook doe ik het beddengoed niet te lang in de droger. Het hoeft niet kurkdroog, want dan beschadigd het textiel in de droger.

8. Bewaar beddengoed netjes

Vouw het beddengoed zo netjes mogelijk op en bewaar deze op een droge en schone plek, zo blijft het zo lang mogelijk mooi. Kreukels zou je uit het beddengoed kunnen strijken, maar met een te hete strijkijzer beschadig je het textiel alsnog.

Zelf strijk ik het beddengoed eigenlijk nooit, een kreukel meer of minder valt bij het meeste beddengoed niet zo erg op.

beddengoed opbergen

9. Een scheutje azijn bij de zwarte was

Wil je zwart beddengoed ook echt zwart houden? Doe dan een scheutje azijn in het wasverzachterbakje. Zo blijft het zwart langer mooi.

En bij de eerste keer wassen zet je het zwarte beddengoed eerst een nachtje in een emmer water met een flinke scheut azijn om de kleur te fixeren.

Met deze tips bescherm je het beddengoed beter en blijft het langer mooi. Maar realiseer je wel dat beddengoed wat je (bijna) wekelijks gebruikt en wast nu eenmaal altijd zal slijten. In de loop der tijd wordt het dus hoe dan ook minder mooi, maar met deze tips kan je het wel beschermen.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven