Zo verbind je de woonkamer en keuken met elkaar
woonkamer met keuken verbinden

Zo verbind je de woonkamer en keuken met elkaar

In steeds meer huizen zit een open keuken. En in oudere huizen wordt er vaker voor gekozen een muur te doorbreken, zodat de keuken in verbinding staat met de woonkamer.

Als je de woonkamer en keuken met elkaar wilt verbinden dan is het belangrijk om goed na te denken over de inrichting. Door de juiste keuzes te maken zorg je dat de ruimtes ook echt bij elkaar passen, in plaats van dat het nog steeds 2 aparte onderdelen in één ruimte zijn.

Ik heb een aantal tips voor je klaar staan hoe je voor verbinding tussen de woonkamer en keuken kan zorgen.

Kies één en dezelfde vloer

Om een mooi samenhangend geheel te creëren is het belangrijk dat je dezelfde vloer voor de hele ruimte uitkiest. Omdat de vloer ook in de keuken doorloopt is het natuurlijk wel belangrijk dat je een vloer uitkiest die hiervoor ook geschikt is. Vloerbedekking kan bijvoorbeeld niet in de keuken.

Gelukkig zijn er nog heel wat type vloeren die goed passen in beide ruimtes. Of je nu kiest voor een tegelvloer, laminaat of het laten leggen van een PVC plak vloer, het kan allemaal.

Soms zie je dat er gekozen wordt voor een andere vloer in het keukengedeelte. Zeker in een kleine ruimte kan dit wat druk ogen. Toch kan dit ook een hele bewuste keuze zijn, bijvoorbeeld als je juist wel een duidelijke lijn tussen de keuken en woonkamer wilt trekken.

Maak de doorgang zo groot mogelijk

In nieuwbouwhuizen is vaak al een open keuken, maar in de oudere huizen moet er meestal nog een doorgang gecreëerd worden. In ons vorige appartement was de keuken bijvoorbeeld oorspronkelijk gescheiden van de woonkamer, maar er zat wel een doorgeefluik tussen de woonkamer en keuken. Gelukkig was dit geen dragende muur en kon dit gedeelte er relatief makkelijk tussenuit gehaald worden, zodat er een mooie open ruimte ontstond.

Als je de mogelijkheid hebt maak dan de doorgang tussen de keuken en woonkamer zo groot mogelijk, zodat de ruimtes optisch gezien zoveel mogelijk bij elkaar aansluiten.

Je kunt natuurlijk niet zomaar een muur weghalen. Je moet eerst kijken of het geen dragende muur is en wat de gevolgen zijn van het verwijderen van de muur. Laat een professional met je meekijken voor je aan deze klus begint.

Ga voor één kleurenschema

Ik heb al vaker gedeeld hoe belangrijk het is om een kleurenschema voor een ruimte uit te kiezen. Als je twee ruimtes met elkaar wilt verbinden dan is het nog belangrijker dat de kleuren op elkaar zijn afgestemd.

Zorg er dus voor dat als je de woonkamer met de keuken wilt verbinden je voor dezelfde kleurtinten kiest.

Zo heb ik de taupe kleur op de muur in de woonkamer ook in de keuken gebruikt. Hier oogt hij wel een stuk donkerder doordat hier minder licht is, maar toch zorgt dit voor verbinding.

En voor de verbouwing had ik zowel in de keuken als in de woonkamer een roze muur, ook dit zorgt voor verbinding.

Zomaar wat ideeën hoe je kunt zorgen voor verbinding in kleur tussen de woonkamer en keuken.

Een bar of keukeneiland zorgt voor verbinding

Met een bar of keukeneiland creëer je aan de ene kant een hele duidelijke afscheiding tussen de woonkamer en keuken. Tegelijkertijd zorgt het juist voor verbinding, omdat je het keukeneiland aan twee kanten kan gebruiken.

Een bar of keukeneiland staat ongeveer in het midden tussen de keuken en de woonkamer. Daarmee zorgt het er voor dat je met elkaar makkelijk in contact kunt blijven als de één in de keuken bezig is en de ander juist in de woonkamer is.

Als je de keuken en woonkamer met elkaar wilt verbinden is het verstandig om te kijken of een bar of keukeneiland qua indeling mogelijk is. Dit zijn trouwens een aantal keukenindelingen voor een open woonkamer.

keuken met woonkamer verbinden

Stem de verlichting op elkaar af

In de keuken heb je tijdens het koken meer verlichting nodig dan wanneer je in de woonkamer ‘s avonds ontspannen op de bank zit.

Maar als de keuken en woonkamer zich in één ruimte bevinden dan kan dit nog weleens met elkaar botsen. Wil je ‘s avonds lekker ontspannen dan is kan het storend zijn als de keuken nog helder verlicht is. Zeker voor het slapen gaan is het fijn als de lichten wat gedimd kunnen worden, zodat je lichaam alvast in de ruststand kan komen.

Maar als je de lampen niet kunt dimmen dan is het kiezen uit veel verlichting in de open keuken of alle lampen uit. Dit is weer sfeerloos en ongezellig. Zorg daarom, indien mogelijk, dat de lampen in de keuken gedimd kunnen worden.

Kan dit niet? Breng dan naast functionele verlichting ook wat sfeerverlichting aan in de keuken.

Zoals je kunt zien zijn er heel wat dingen die je kunt doen om een verbinding tussen de woonkamer en keuken te creëren.

Kom je er zelf niet uit? Bekijk dan eens de mogelijkheden voor een interieuradvies.

Heel veel succes!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “Zo verbind je de woonkamer en keuken met elkaar”

  1. Ik woon in een kangoeroe woning. Mijn living en keuken zijn 1 open ruimte. Toch zit ik hier niet op gemak. Er stoort me iets met de indeling en heb me hier oneindig in over verdiept hoe ik dit kan veranderen zodat ik me hier goed voel. Maar ik kom hier niet uit. Er stoort me iets met het te veel licht/vensters en de ingang. De trap te breed waardoor ik ruimte verlies en niet veel keus heb om mijn living in te richten. Kunnen jullie mij helpen een oplossing te vinden. ?

    1. Hoi Nadia, wat vervelend dat je je niet op je gemak voelt in je woning en het je nog niet gelukt is een oplossing te vinden. Je hebt vast zelf al op bijvoorbeeld Pinterest gekeken naar ideeên, aangezien je aangeeft je er zelf al oneindig in verdiept te hebben. Om een goede oplossing te vinden zou ik echt met je mee moeten kijken naar de huidige situatie en je wensen. Hier zitten echter wel kosten aan verbonden. De mogelijkheden voor een individueel interieuradvies kan je bekijken op https://interiortwin.com/interieuradvies/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven