Zo maak je de woonkamer helemaal klaar voor de herfst
woonkamer herfst

Zo maak je de woonkamer helemaal klaar voor de herfst

We boffen met de temperaturen van de laatste tijd, maar toch is het de hoogste tijd om de woonkamer klaar te maken voor de herfst. Misschien ben je hier al mee begonnen of zelfs al klaar mee, maar bij mij staan er nog aardig wat taken op het lijstje om aan te pakken.

De woonkamer klaarmaken voor de herfst draait echt niet alleen om wat gezellige herfstdeco, alhoewel dat wel heel gezellig staat. Ik heb een aantal jaarlijks terugkerende klusjes die ik nu één voor één oppak.

Ik geef je graag een aantal tips om je woonkamer helemaal fris en gezellig te maken voor de herfst. Van het goed schoonmaken van de woonkamer tot gezellig de kaarsjes aansteken, voor je het weet is de woonkamer weer helemaal herfstproof. En met al die kaarsen in huis is het wel verstandig om extra voorzichtig te zijn, want het laatste wat je wil is een woningbrand. Misschien overbodig om te zeggen, maar laat kaarsen nooit onbeheerd branden en zorg voor het verzekeren huis, want dit gaat nog te vaak mis.

Tijd om aan de slag te gaan met de volgende dingen:

1. Het schoonmaken van het vloerkleed

Tenzij je elk half jaar een nieuw vloerkleed koopt is het belangrijk om regelmatig het vloerkleed in de woonkamer grondig te reinigen. Het is bij ons alweer een jaar geleden dat ik het vloerkleed goed heb schoongemaakt en dat kan je zien. Het vloerkleed is inmiddels aardig groezelig geworden.

Vorig jaar heb ik het vloerkleed grondig schoongemaakt met groene zeep en het zag er daarna weer als nieuw uit. Dit jaar wil ik meerdere vloerkleden in huis goed reinigen en om tijd te besparen heb ik besloten een tapijtreiniger te huren. Hier ga ik binnenkort mee aan de slag.

Zelf vind ik het begin van de herfst een perfect moment om het vloerkleed goed schoon te maken. De afgelopen maanden hebben we veel tijd buiten doorgebracht en daardoor binnen een beetje verwaarloosd. Ook is er in deze periode juist extra veel zand naar binnen gelopen.

En er is toch niks fijners dan het binnenseizoen te beginnen met een lekker schoon vloerkleed?

2. Maak ook de bank en kussens schoon

Nu je toch bezig bent is het ook goed om meteen de bank en kussens grondig schoon te maken. Ook hier is aardig wat stof en vuil op terecht gekomen in de zomermaanden.

Om het najaar goed te beginnen vind ik het fijn als alles in de woonkamer weer schoon en fris is.

3. Vergeet de haard niet

Heb jij een haard in de woonkamer? Dan is het belangrijk dat je deze goed schoonmaakt voor je deze weer in gebruik neemt.

Doe je dit niet dan kan hierdoor schade ontstaan. Kleine schade zoals ingebrand vuil in het glas is vervelend en kan je makkelijk voorkomen door de haard schoon te maken.

Heb je een open haard? Dan is het extra belangrijk om deze schoon te maken. Doe je dit niet dan kan in het ergste geval een schoorsteenbrand ontstaan. Dit wil je natuurlijk niet, want alle schade en rotzooi is heel vervelend.

Ga ook huisverzekeringen vergelijken en lees goed de voorwaarden hiervan door. Veel verzekeraars stellen namelijk als eis dat de open haard één keer per jaar geveegd moet worden. Doe je dit niet, dan ben je niet verzekerd bij schade.

Bij een open haard is er een grotere kans op schade, dus het is belangrijk dat je goed je woonverzekering controleert.

Zelf hebben wij een gesloten gashaard waarvan het glas schoongemaakt moet worden. Ook dit klusje staat op mijn lijst om op te pakken, eerder mag de haard niet aan.

4. Spinnenwebben verwijderen

De afgelopen maanden waren er aardig wat spinnen en hooiwagens bij ons in huis actief. In de zomer laat ik er soms een aantal zitten als ik er geen last van heb, want ze zijn ook goed in het opruimen van andere vervelende beestjes zoals muggen. En eerlijk is eerlijk, ik vind dit opruimen een heel vervelende klus en stel het het liefst uit.

Maar nu de herfst zijn intrede heeft gedaan is het wel zo fijn als alle spinnen in de woonkamer worden opgeruimd. We hebben recent al een rondje met de stofzuiger gedaan en er al heel wat verwijderd, inclusief spinrag en andere rommel. Binnenkort gaan we voor ronde 2.

Zitten er bij jou ook nog wat hooiwagens en spinnen in de woonkamer verstopt? Het is een mooi moment om ze aan te pakken nu we weer zoveel tijd in huis doorbrengen.

5. Tijd om de raambekleding schoon te maken

Zelf maak ik twee keer per jaar de raambekleding in huis goed schoon. Dit doe ik aan het eind van de zomer en in de kerstvakantie. Het stoflaagje gaat er dan weer af en alles is weer lekker fris en schoon.

De zwarte shutters in de keuken zijn helaas een uitzondering hierop, want die worden zo snel vies dat ik ze elke week wel schoon kan maken. Maar voor alle andere raambekleding in huis is het voldoende dit twee keer per jaar te doen.

Kan de raambekleding bij jou in huis wel een schoonmaakbeurt gebruiken? Dan is dit een mooi moment om hier mee aan de slag te gaan.

6. Haal herfstdecoratie in huis

Genoeg schoongemaakt, tijd om met het leuke gedeelte aan de slag te gaan!

Door herfstdecoratie in huis te halen maak je de woonkamer echt klaar voor het najaar.

Denk aan leuke pompoenen, dennenappels of een mooie bos droogbloemen. Ook een bos met echte najaarsbloemen is natuurlijk altijd een leuk idee.

accessoires woonkamer herfst 3

De winkels liggen natuurlijk ook weer vol met allerlei nieuwe woonaccessoires voor het najaar. Het is altijd leuk om hier iets van in huis te halen, maar mijn tip is om dit niet te overdrijven.

Als de basis van jouw interieur klopt heb je niet veel nieuwe accessoires nodig om je interieur klaar voor het najaar te maken.

Deze accessoires zou je in huis kunnen halen voor een herfstproof interieur:

  • Een aantal nieuwe sierkussens op de bank. Combineer deze met een aantal tijdloze kussens die je het hele jaar door kunt gebruiken
  • Een nieuwe vaas voor je herfstboeket
  • Een leuke kandelaar of waxinelichthouder
  • Een mooi lichtsnoer gecombineerd met herfstdecoratie
  • Leuke paddenstoelendecoratie
  • Nieuwe posters aan de muur met prints in herfstkleuren

Door een paar van deze accessoires in huis te halen creëer je al echt dat najaarsgevoel in huis. En door voor tijdloze decoratie te kiezen kan je dezelfde decoratie volgend jaar er gewoon weer bij pakken. Dat is nog eens handig!

7. Haal de kamerplanten weer naar binnen

Zet je in het zomerseizoen een deel van je kamerplanten in de tuin? Dat is echt niet zo’n gek idee, want sommige kamerplanten doen het in de tuin stukken beter dan in huis.

Zelf zet ik de Strelitzia elke zomer buiten en daar heeft hij het veel beter naar zijn zin dan in huis. En dit jaar kweekte ik zelf siernetels uit zaadjes. Binnen deden ze het niet echt goed, maar toen ik ze eenmaal buiten heb gezet groeiden ze als een speer. Ook staan er nog bananenplanten en vetplanten in de tuin.

Al deze planten kunnen niet meer buiten blijven staan nu het steeds kouder wordt en het is dus tijd om ze naar binnen te halen. Zo kan je het meteen een stuk gezelliger maken in de woonkamer door hier een urban jungle te creëren.

Ben je bang dat er beestjes in de planten zitten die buiten hebben gestaan? Dan is het slim de planten eerst een tijdje apart te zetten in een andere kamer tot je zeker weet dat de planten je andere kamerplanten niet kunnen besmetten.

8. Zorg voor voldoende verlichting

Nu de dagen weer korter worden merk je misschien wel dat je niet genoeg verlichting hebt in de woonkamer. Stel dit klusje niet te lang uit, want voor je het weet zit je weer heel de winter met te weinig licht in de woonkamer.

Ga aan het begin van de herfst aan de slag met een actieplan. Op welke plekken in de woonkamer heb je te weinig licht? Hoe kan je dit oplossen? Kan dit bijvoorbeeld met een hanglamp of moet je op zoek naar een andere oplossing zoals een vloerlamp of wandlamp?

Goede verlichting is zeker in de herfst en de winter heel belangrijk in de woonkamer. Aan het begin van de herfst is het een goed moment om hier eindelijk mee aan de slag te gaan, zodat je hier de rest van het seizoen plezier van hebt.

9. Geef de muren een nieuw kleurtje

Dit laatste punt geldt natuurlijk niet voor iedereen. Maar als jij het knus en gezellig wilt maken in huis voor de herfst en niet goed weet waar te beginnen dan raad ik je aan de muren een ander kleurtje te geven.

Vervang een koude wittint op de muur voor een warme wittint of kies voor een echte warme en ietswat donkere herfsttint. Denk aan warm dieproze, olijfgroen of okergeel.

Je zult zien wat voor verschil een ander kleurtje op de muur maakt en dat je hiermee heel eenvoudig een ander sfeertje in de woonkamer kunt creëren.

Er is heel wat wat je kunt doen om de woonkamer klaar te maken voor de herfst. Van een grondige schoonmaakronde, gezellige woondecoratie tot zelfs een andere kleur op de muur: allemaal dingen die jouw woonkamer een fijne plek maken deze herfst.

En vergeet niet, het hoeft niet in 1 keer. Zelf pak ik stapje voor stapje deze punten op.

Heel veel succes!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven