6 x de oplossing voor rondslingerende kleding in de slaapkamer
brabantia linn detail

6 x de oplossing voor rondslingerende kleding in de slaapkamer

Erger jij je ook aan rondslingerende kleding in de slaapkamer? Ligt de stoel altijd vol met kleding die je 1 keer gedragen hebt, maar die je nog best een keertje aankan? Of misschien ligt de vloer wel vol met kleding die niet meer schoon genoeg is om terug in de kledingkast te hangen, maar die je ook nog niet in de was wilt gooien?

We kennen het probleem van rondslingerende kleding (bijna) allemaal. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen voor rondslingerende kleding in de slaapkamer, namelijk:

  1. Een dressboy;
  2. Een losstaand kledingrek waarop je kleding die je al een keer gedragen hebt kunt bewaren, bijvoorbeeld dit kledingrek of deze;
  3. Losse haken (bijvoorbeeld deze of deze) of kapstok aan de muur voor rondslingerende kleding;
  4. Rondslingerende kleding (netjes!) opbergen op een stoel;
  5. Gebruik vrije kastruimte voor gedragen kleding;
  6. Manden voor gedragen (sport)kleding die nog best 1 keer aankan;

Lees snel verder hoe deze oplossingen helpen tegen rondslingerende kleding.

1. Een dressboy

Een dressboy, of simpel gezegd, een kledingstandaard, is een ideale manier om losse kleding netjes en kreukvrij op te bergen. Een dressboy neemt niet heel veel ruimte in en past daardoor ook in een gemiddelde slaapkamer.

Een goede dressboy biedt niet alleen ruimte om blouses of colberts kreukvrij op te hangen, maar heeft ook een aantal planken waarop je andere kleding netjes kunt bewaren. En natuurlijk kun je er ook een aantal kledinghangers aan op hangen om meer opbergruimte te creëren.

2. Losstaand kledingrek

In plaats van een dressboy kan je ook kiezen voor een losstaand kledingrek. Zo’n kledingrek neemt wel iets meer ruimte in, dus is minder geschikt voor een kleine slaapkamer.

Maar het voordeel van zo’n losstaand kledingrek is wel dat je er wat meer kleding op kwijt kan. Als je wat meer kleding hebt die je niet meer terug wilt hangen in de kledingkast omdat deze niet meer schoon is, maar ook nog niet wilt wassen omdat het nog best één keertje aan kan, dan is dit ideaal.

Of als jij en je partner allebei veel rondslingerende kleding hebben en hier een plek voor zoeken dan is een losstaand kledingrek ook ideaal.

Voordeel van een losstaand kledingrek is dat dit ook een decoratieve functie kan hebben. Als je voor een mooi kledingrek kiest dan is dit niet alleen handig om kleding die je één keer gedragen hebt netjes op te bergen, maar als je de kleding een beetje netjes opbergt dan ziet dit er ook nog eens mooi uit.

Ook hierbij geldt weer dat je het beste voor een kledingrek kunt kiezen die niet alleen plek heeft om kleding aan op te hangen, maar ook een aantal planken heeft om kleding neer te leggen. Eventueel kan je ook één of twee manden gebruiken om losse kleding netjes te bewaren.

Een losstaand kledingrek is trouwens niet alleen fijn om rondslingerende kleding aan op te hangen, maar ook voor extra kastruimte als je een te kleine kledingkast hebt. Op deze manier creëer je namelijk heel simpel extra plek om je kleding op te bergen.

brabantia linn zwart

3. Losse haken of kapstok aan de muur

Heb je een kleine slaapkamer en geen plek voor een kledingrek of dressboy? Als je minder ruimte hebt in de slaapkamer, maar nog wel een muur over hebt, dan zou je deze muur kunnen gebruiken om kleding op kledinghangers aan op te hangen.

Denk aan een kapstok of losse haken aan de muur om wat kleding aan op te hangen. Het voordeel van deze kapstok en losse haken is dat je er ook sieraden aan op kunt hangen en zo de muur ook deels decoratief kunt gebruiken.

rondslingerende kleding slaapkamer oplossing

Een nadeel is wel dat de kleding zo heel zichtbaar in de slaapkamer hangt. Als je hier veel kleding ophangt kan dit juist rommeliger ogen en dat is waarom ik zelf tegenwoordig de kapstok hiervoor niet meer gebruik.

Losse haken zijn in dat opzicht handiger, omdat je zo een kleiner deel van de muur kunt gebruiken. Vaak kan je ook meerdere kledinghangers aan één haak ophangen, waardoor dit minder ruimte inneemt.

Een nadeel van deze manier van rondslingerende kleding opbergen is wel dat je zo alleen kleding aan kledinghangers kunt ophangen. Een deel van je kleding zal daardoor nog steeds in de slaapkamer rondslingeren.

Toch kan deze oplossing uitkomst bieden als je vooral veel blouses en shirts draagt die je tussendoor netjes wilt bewaren, zonder dat er kreukels in de kleding komt.

4. Rondslingerende kleding opbergen op een stoel

De meeste mensen bewaren gedragen kleding die nog niet in de was hoeft op een stoel. Een deel van onze gedragen kleding bewaren mijn man en ik ook op deze manier.

Dit kan best, als je maar voor discipline zorgt en je aan een aantal regels houdt.

Zo werkt deze manier van kleding bewaren voor mij en mijn man goed:

  • We hebben allebei 1 stoel waarop we onze gedragen kleding bewaren. Dit is de enige plek waar we onze kleding mogen ‘neergooien’. De rest van de slaapkamer blijft zo opgeruimd en netjes.
  • We zijn zelf verantwoordelijk voor het bijhouden en opruimen van de kleding op deze stoel. De ander blijft er vanaf.
  • Is gedragen kleding te vies om nog een keer te dragen? Dan gooien we dit niet op de stoel, maar brengen het direct naar de wasmand of leggen het op de trap. Zo voorkomen we dat de stoel een rommelplek wordt.
  • (Bijna) dagelijks nemen we de kleding op de stoel even door. In de regel ligt er 1 setje kleding, max 2. Zo voorkomen we dat dit een hele berg met kleding wordt.
  • Ligt de kleding er langer dan een week? Dan gaat het alsnog de was in, of als het schoon genoeg is, terug de kast in.

Je kunt dus best voorkomen dat het neerleggen van gedragen kleding op een stoel een grote rommel wordt. Maar je moet je dan wel aan een aantal afspraken houden.

Weet je dat dit voor jou niet werkt en dat het vroeg of laat toch een rommel wordt? Dan is een dressboy of kledingrek misschien een betere oplossing voor jou.

rondslingerende kleding slaapkamer stoel

5. Gebruik vrije kastruimte voor gedragen kleding

Alle oplossingen om gedragen kleding op te bergen zijn oplossingen waarbij de kleding in het zicht blijft. Dat is niet voor niets. Het is belangrijk dat gedragen kleding goed kan ventileren zodat het lekker fris blijft.

Eventueel vocht uit de kleding kan er zo makkelijker uit en je voorkomt dat er nare geurtjes van de kleding worden overgedragen naar je schone kleding. Want misschien is je kleding nog niet vies genoeg om te moeten wassen, er zitten ongetwijfeld wat geurtjes aan je kleding.

Bewaar jij de gedragen kleding toch liever uit het zicht, zodat dit niet zo rommelig oogt? Gebruik dan vrije kastruimte waarbij de kleding niet in aanraking komt met schone kleding en voldoende kan ventileren.

Nog een voordeel van gedragen kleding apart houden van schone kleding is dat je zo beter overzicht houdt van wat echt schoon is en wat niet. Natuurlijk kan je ook ruiken aan je kleding en controleren op vlekken, maar een aparte plek voor gedragen kleding werkt net wat makkelijker.

Zeker als je de seizoenkleding weer wilt opbergen is het belangrijk dat alles fris en schoon de kast in gaat en dat je een goed overzicht hebt wat al eens gedragen is en wat dus nog even de was in moet.

6. Het bewaren van gedragen sportkleding

Gedragen sportkleding is wat mij betreft een afzonderlijke categorie. Misschien was jij je sportkleding direct nadat je het 1 keer gedragen hebt, maar dit hoeft natuurlijk niet perse.

Zelf sport ik vanuit huis en ik kan mijn sportkleding soms nog prima een tweede keer aan. Maar om het bij de rest van de gedragen kleding te bewaren vind ik niet zo fris.

Na het sporten is het slim om de sportkleding eerst goed te laten ventileren. Ongemerkt heb je misschien toch wat gezweet en is er wat vocht in de kleding gekomen.

Als de sportkleding droog is kan je deze het beste in een losse bak of mand bewaren, zodat het niet in aanraking komt met de rest van de kleding. Zo ligt de kleding ook uit het zicht en heb je geen last van rondslingerende kleding.

gedragen kleding slaapkamer bewaren oplossing

Bewaar rondslingerende kleding liever niet op de grond

Zoals je ziet zijn er heel wat oplossingen om rondslingerende kleding te bewaren. Wat je ook doet, bewaar rondslingerende kleding liever niet op de grond.

Niet alleen ziet dit er rommelig uit, ook is dit niet heel hygiënisch. Op de grond ligt vaak stof en ander vuil wat in je kleding kan trekken. Ook kreukt je kleding zo snel en ziet het er minder mooi uit.

Als ik interieuradvies voor de slaapkamer geef vragen mijn klanten meestal ook advies voor een plekje om gedragen kleding netjes op te bergen. In de afgelopen jaren heb ik dan ook al heel wat oplossingen geadviseerd en dit zijn mijn favoriete oplossingen voor rondslingerende kleding in de slaapkamer.

Of je nou kiest voor een dressboy, de stoel of een aparte la in de kledingkast: geef je gedragen kleding een plekje waardoor het minder rommelig in de slaapkamer oogt.

Wat is jouw favoriete manier voor het opbergen van gedragen kleding?

Liefs, Ilse

Bewaar dit artikel op Pinterest om later terug te lezen:

In verschillende kleuren verkrijgbaar

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven