Nu het steeds kouder wordt stijgt ook het energieverbruik weer. Wij letten daarom weer extra goed op ons energieverbruik en houden in de gaten dat we niet teveel energie verbruiken.
Energie besparen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Er zijn heel wat simpele dingen die je kunt doen waardoor je minder elektriciteit en gas verbruikt. In dit artikel deel ik graag welke stappen wij hebben gezet om minder energie te verbruiken.
Nu moet ik er wel bij zeggen dat wij geluk hebben met een nieuwbouwwoning. Ons huis is goed geïsoleerd en we hebben zonnepanelen. Daardoor is het hier in de winter een stuk comfortabeler dan in een tochtige oude woning.
Maar dat wil niet zeggen dat je in een nieuwbouwwoning geen dingen kunt doen om energie te besparen. Op buurtborrels komt de energierekening weleens ter sprake en buren zijn dan verbaasd hoe weinig wij betalen. Onze rekening ligt tientallen euro’s per maand lager, zonder dat wij op comfort inleveren.
Ik deel graag mijn tips voor het besparen van energie in huis. De meeste tips kan je zowel toepassen bij een nieuwbouwwoning als bij een wat oudere woning.
11 tips om energie te besparen in huis
1. Zet de verwarming niet hoger dan 19 graden
Staat de verwarming bij jou altijd op 21 graden? Dan is jouw energierekening waarschijnlijk aan de hoge kant. De verwarming een paar graden lager zetten scheelt echt enorm in de kosten. Hoeveel precies dat hangt van meer dingen af. Hoe groot is de ruimte waar je het tot 21 graden verwarmd? Hoe goed is je huis geïsoleerd? Hoe hoog zet je ‘s nachts de verwarming?
Sinds wij de verwarming lager zetten besparen wij enorm op de energierekening. We zijn hier al een aantal jaar geleden mee begonnen. Niet door de verwarming in 1 keer van 21 naar 19 graden omlaag te zetten, maar door dit stapje voor stapje te verlagen.
Inmiddels ervaren we 19 graden als een aangename temperatuur in huis. Bekijk hier mijn tips om te wennen aan deze lagere temperatuur in huis.
2. Draag warmere kleding
In navolging op de verwarming iets lager zetten: kleed je gewoon ook iets warmer aan. Echt, heb je het koud zet dan niet meteen de verwarming hoger.
Trek een warme trui aan, dan heb je het weer veel sneller warm. En het scheelt je ook nog eens enorm in de energiekosten.
3. Gebruik de eco stand
Op hoeveel graden zet jij de wasmachine en vaatwasser aan? Het scheelt al enorm in de energiekosten als je de stand van wasmachine en vaatwasser iets omlaag zet.
Bij de wasmachine gebruik je bijvoorbeeld veel minder energie als je de was op 30 graden draait i.p.v. op 40 graden. Voor de meeste kleding is 30 graden ook genoeg. En als je de eco stand op de wasmachine en vaatwasser gebruikt dan verbruik je nog minder energie.
Een veelgehoord argument om de eco stand niet te gebruiken is dat dit teveel tijd kost. Ik snap dit, maar toch gebruiken wij zoveel mogelijk de eco stand. Er is soms wat planning voor nodig, maar uiteindelijk verbruik je zo veel minder energie en scheelt dit aanzienlijk in de kosten.
Het is trouwens wel slim om de wasmachine en vaatwasser 1 keer per maand op 90 graden te draaien. Zo hou je de machines schoon en verwijder je bacteriën en ander vuil. Bekijk ook deze tips voor het schoonmaken van de wasmachine voor meer informatie.
4. Bespaar energie met de airco
Met deze tip bespaar je niet direct geld op energie, sterker nog, het kost je eerst geld. Maar door in de toekomst te verwarmen met een airco i.p.v. met centrale verwarming kan je energie besparen.
De airco verwarmd namelijk d.m.v. van elektriciteit en dit is goedkoper dan gas. Zeker als je zonnepanelen hebt kan je zo heel veel geld besparen.
Wij hebben zelf dit voorjaar een airco op de bovenverdieping laten installeren. Ik werk fulltime thuis en in de winter staat daardoor de hele dag de verwarming aan. Omdat wij vloerverwarming hebben wordt de hele dag de woonkamer ook verwarmd, zonder dat dit nodig is. Hierdoor verbruiken wij een heleboel onnodige energie.
Vanaf dit najaar is dit niet meer nodig en kan de verwarming overdag uit. De airco is, als het goed is, voldoende om de werkplek te verwarmen. Zo hopen wij nog meer energie te besparen.
5. Verwarm alleen de ruimte waar je vaak bent
Het is echt niet nodig om alle ruimtes in huis te verwarmen, alleen de ruimtes waar je vaak bent moeten lekker behaaglijk te zijn. Door in de andere ruimtes de verwarming uit te zetten bespaar je veel energie.
In onze slaapkamer en badkamer staat de verwarming bijvoorbeeld standaard op de antivries-stand, zodat we hier zo min mogelijk energie verbruiken.
Kijk dus kritisch waar verwarmen echt nodig is en waar niet, zo verbruik je veel minder energie.
6. Gebruik een app voor je energieverbruik
Sinds wij een app op onze mobiele telefoon hebben geïnstalleerd waarin het energieverbruik wordt bijgehouden gaan we een stuk bewuster met ons energieverbruik om.
Je kunt namelijk precies per dag, week en maand zien hoeveel gas en elektra je hebt verbruikt. Verbruiken wij een keer een dag meer dan gemiddeld, dan zijn wij hier ons direct bewust van en kunnen we kritisch kijken wat dit heeft veroorzaakt en of dit wel echt nodig was.
In de app krijg je ook tips om je energieverbruik nog verder te verlagen. Het is interessant om hier eens doorheen te scrollen en te kijken hoe je nog meer geld kunt besparen. Dit zijn wel algemene tips, maar het is interessant om er eens in te duiken en te zien waar je nog op kunt besparen.
7. Kies voor raambekleding voor het raam
Wist je dat raambekleding de kou voor het raam kan tegenhouden? Het hangt wel van het type raambekleding af hoeveel kou dit tegenhoudt, maar dit kan een groot verschil maken.
Wij hadden eerst shutters in de woonkamer voor de openslaande deuren. Dit hield heel veel kou tegen. In de uitbouw paste dit helaas niet meer en in eerste instantie hebben we ervoor gekozen om hier geen raambekleding toe te passen.
De afgelopen winter merkten wij hoe koud het bij het raam wordt zonder raambekleding. Daarom hebben wij toch nieuwe raambekleding besteld. Deze keer geen shutters, want dit houdt ook veel daglicht tegen. De inbetweens waarvoor we gekozen hebben houden vast niet zoveel kou tegen als de shutters, maar alle beetjes helpen.
8. Ventileer
Als het vochtig is in huis dan duurt het langer om het huis goed te verwarmen. De vochtige lucht moet eerst drogen en daarom duurt het langer voor het huis echt warm gestookt kan worden. Hierdoor verbruik je in een slecht geventileerd huis meer energie dan in een huis met een goede ventilatie.
Ventileer bijvoorbeeld ‘s nachts in de slaapkamer en wanneer er een was binnen hangt te drogen. Zo voorkom je dat het te vochtig wordt in huis en wordt het sneller warm.
In een ruimte waar je de verwarming aan wilt zetten is het wel verstandig de ramen dicht te doen, anders verdwijnt er juist weer veel warmte naar buiten.
9. Douche iets kouder en/of korter
Door kouder en/of korter te douchen kan je het gasverbruik ook omlaag brengen. Elke dag iets kouder, of juist korter, douchen kan je al snel een paar tientjes besparen. Ook een waterbesparende douchekop kan helpen om minder gas te verbruiken.
Of je korter, of juist kouder, doucht bepaal je natuurlijk zelf. Ik douche liever net iets kouder, dit went heel snel. Mijn man die zet de douche juist altijd net iets warmer, maar doucht dan wel korter. Je kunt ook met een timer werken om te voorkomen dat je te lang doucht. Dit doen wij zelf niet, maar ik hoor van anderen dat zij zo nog net een beetje extra op de energierekening besparen.
10. Kies energiezuinige apparaten
Heb jij nog een oude droger staan of een tweedehands koelkast? Ongemerkt kunnen dit soort apparaten flink wat energie verbruiken. Soms is het dan beter deze apparaten te vervangen voor een energiezuinig exemplaar, ook als de oude nog gewoon werkt.
Met energiezuinige apparaten verbruik je stukken minder energie waardoor je al snel veel geld bespaard.
11. Voorkom dat apparaten onnodig aanstaan
Zelfs in standby verbruiken apparaten energie. Zet deze dan ook als je ze niet gebruikt zoveel mogelijk uit. Vergeet ook niet om opladers van mobiele telefoon en andere apparaten tijdig uit het stopcontact te halen.
Hier maak ik mij zelf nog weleens schuldig aan, maar ongemerkt verspil je zo toch best wat energie. Daarnaast kunnen apparaten zo ook nog eens doorbranden en zo ben je nog veel verder van huis.
Zoals je kunt zien zijn er veel verschillende manieren om energie te besparen. Ook in een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning kan je zo flink op de energierekening besparen. De grootste winst zit hem er bij ons toch echt in om de verwarming wat lager te zetten.
Heb jij nog meer tips om energie te besparen in huis? Laat het dan vooral een reactie achter.
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: