Alhoewel de winters in Nederland steeds minder koud lijken te worden, is het wel belangrijk dat je maatregelen in de tuin neemt voor wanneer het gaat vriezen. Zelf hebben wij een kleine stadstuin waar altijd wel wat werk aan de winkel is wanneer het gaat vriezen.
Gelukkig valt het wel mee wat er moet gebeuren, maar het is belangrijk dat je de volgende dingen niet vergeet wanneer het gaat vriezen:
- Zorg dat regentonnen, waterschalen en andere dingen in de tuin niet meer vol water staan wanneer het gaat vriezen.
- Bescherm kwetsbare planten tegen de kou.
- Zorg voor voldoende eten en drinken voor de dieren in de tuin.
In dit artikel vertel ik je meer over wat je kunt doen in de tuin wanneer het gaat vriezen.
1. Laat de regenton e.d. leeg lopen bij vorst
Als het gaat vriezen dan kan ook het water in de tuin bevriezen. Door de bevriezing zet het water uit.
Vooral bij objecten als regentonnen en waterschalen moet je dit goed in de gaten houden. Bij vorst kunnen er scheurtjes en beschadigingen ontstaan in deze voorwerpen en dat is natuurlijk zonde.
Vooral een houten regenton kan al snel kapot vriezen. Ik heb zelf een regenton van gerecycled plastic en bij een paar graden vorst is er niet meteen wat aan de hand, maar als het langer vriest dan laat ik deze voor de zekerheid toch leeg lopen.
Heb jij een zwembad in de tuin? Of je nu een groot zwembad, een swimspa of een kleine jacuzzi hebt: ook dit kan schade oplopen bij vorst.
Echter is het niet altijd verstandig om het zwembad helemaal leeg te laten lopen, omdat er dan juist schade in de onderdelen van het zwembad kunnen ontstaan bij vorst. Raadpleeg dan ook de instructies of neem contact op met de verkoper wat je het beste kunt doen met het zwembad bij vorst.
Als je het water uit het zwembad wilt laten weglopen let dan goed op wanneer je chloor of andere toevoegingen hebt gebruikt. Dit water kan je niet zomaar in de tuin laten weglopen, omdat dit niet in het grondwater terecht mag komen.
Regenwater uit de regenton kan je natuurlijk wel gewoon in de tuin weg laten lopen. Ik gebruik daar een regentonpomp voor, zodat ik het regenwater direct in de grond i.p.v. op de tegels kan laten weglopen.
Extra tip: vergeet ook niet de toevoer naar de regenton af te sluiten bij vorst. Ook als je geen vorstbestendige buitenkraan hebt moet je er aan denken de buitenkraan dicht te draaien, want ook hier kan schade bij ontstaan bij vorst.
2. Bescherm kwetsbare planten tegen kou
De meeste inheemse tuinplanten en bomen kunnen prima tegen een beetje vorst, maar zeker als je een aantal tropische planten in de tuin hebt dan moet je deze extra beschermen tegen de kou.
Ook tuinplanten in een plantenpot kunnen minder goed tegen vorst dan tuinplanten in de volle grond.
Zet tuinplanten in een plantenpot dan ook extra beschut in de winter. Zelf zet ik een deel van de planten onder de overkapping, waar ze uit de wind staan en beschermd worden tegen winterse neerslag. De meest kwetsbare planten laat ik overwinteren in huis.
Als het gaat vriezen bescherm ik de kwetsbare planten in de volle grond extra met een beschermende laag. In dit artikel laat ik zien hoe je kwetsbare planten goed kunt beschermen tegen de vorst.
3. Zorg voor voldoende eten en drinken voor dieren in de tuin
Voor dieren is het extra lastig om aan voldoende eten en drinken te komen wanneer het vriest. De grond is bevroren, waardoor kleine tuindieren geen insecten uit de grond kunnen halen. En als het water bevroren is dan kunnen ze hier ook niet van drinken.
Sommige dieren bouwen in de herfst een reserve op, waardoor ze in de winter een langere periode kunnen overleven zonder voeding. Ook gaan sommige dieren in winterslaap. Maar dit geldt niet voor alle tuindieren.
Zorg daarom voor wat extra eten en drinken voor dieren in de tuin. Zelf hebben wij bijvoorbeeld een vogelvoederstation in de tuin staan, zodat kleine vogels altijd wat te eten hebben. En omdat deze tuinvogels er altijd de helft naast gooien, profiteren andere dieren er weer van mee.
Dit zijn 3 simpele dingen die je kunt doen in de tuin wanneer het gaat vriezen. Zo blijft je tuin zo goed mogelijk beschermd tegen de kou en kan je schade voorkomen.
Heel veel succes!
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: