DIY abstracte wanddecoratie van foamboard voor nog geen 15 euro
3D wandpaneel

DIY abstracte wanddecoratie van foamboard voor nog geen 15 euro

Abstracte wanddecoratie is helemaal hip! Maar aan de meeste abstracte wandpanelen hangt een aardig prijskaartje. Gelukkig kan je deze wanddecoratie ook heel eenvoudig zelf maken.

In dit artikel kan je zien hoe je snel en goedkoop zelf zo’n wandpaneel maakt.

Op internet zijn ook verschillende DIY wanddecoratie gemaakt van hout terug te vinden. Deze zijn al een stuk goedkoper, maar je moet er wel redelijk handig voor zijn.

Zelf hou ik van makkelijke en snelle DIY’s en daardoor kwam ik op het idee om zelf een abstracte wanddecoratie van foamboard te maken. Exclusief droogtijd kostte deze DIY mij nog geen uur werk en voor minder dan 15 euro ben je klaar.

Lees snel verder om te zien hoe jij ook aan de slag kan met deze abstracte wanddecoratie.

DIY abstracte wanddecoratie van foamboard

Benodigdheden

  • foamboard (Ik koos voor dit pakket van 10 stuks A3 formaat, dit is meer dan genoeg voor deze DIY)
  • Snijmat
  • Scherp mesje
  • Alleslijm of lijmpistool
  • Verf in een kleur naar keuze
foamboard 3D wandpaneel

Werkwijze abstract schilderij

Schets eerst met potlood op papier de vorm van het wandpaneel wat je wilt gaan maken. Je bent natuurlijk helemaal vrij om een eigen vorm naar keuze te maken, maar je kunt dit ook van een voorbeeld namaken.

Op deze sites kan je voorbeelden van een abstract wandschilderij gemaakt van hout bekijken voor inspiratie voor de vorm:

Als je schets klaar is kan je beginnen met het tekenen op het foamboard.

Schets één voor één de losse onderdelen op het foamboard en snij vervolgens voorzichtig met een scherp mesje de vorm uit. Vergeet niet een snijmat als ondergrond te gebruiken. Zelf moet ik twee keer snijden om de vorm goed los te krijgen uit het foam.

Het is niet erg als je een keer verkeer snijd, je kunt de vorm dan gerust nog iets aanpassen.

foamboard tekenen en snijden

Als je alle onderdelen op maat gesneden hebt dan kan je een kleur naar keuze aanbrengen.

Ik merkte zelf dat het foamboard hierdoor wel iets krom trok. Door de achterkant ook te verven trekt het gelukkig wel weer grotendeels recht.

Dit kan ook aan het type verf liggen, omdat ik restjes meubelverf heb gebruikt. Acrylverf schijnt sowieso geschikt te zijn voor foamboard, dus misschien dat het foam hierdoor minder (of niet) krom trekt.

foamboard verven

Als de verf goed droog is kan je de onderdelen aan elkaar vastplakken. Zelf heb ik hiervoor een lijmpistool gebruikt, maar ik merkte wel dat dit wat lastig hecht. Een beter alternatief is alleslijm, maar dit had ik zelf niet in huis.

Zorg dat de onderstelde onderdelen allemaal precies goed liggen. Lijm nu de achterkant van de voorste onderdelen volledig in en plak deze op de onderste onderdelen vast.

Voor extra stevigheid kan je aan de achterzijde nog een extra (foam)plaat bevestigen waarmee je alle onderdelen nog een keer aan elkaar verbind. Omdat ik zelf een vrij groot wandpaneel heb gemaakt heb ik hier wel voor gekozen, om alle onderdelen nog steviger aan elkaar vast te maken. Want eerlijk is eerlijk, vanwege de grote onderdelen is mijn wandpaneel wel een beetje wiebelig. Maar als het eenmaal hangt dan hangt het en gaat het nergens meer heen.

foamboard 3D wandpaneel diy

Zo simpel is het om deze abstracte wanddecoratie te maken!

Je kunt het paneel met een spijkertje of dubbelzijdig tape aan de muur bevestigen. Eventueel kan je ook een haakje aan de achterzijde bevestigen, maar omdat het foam heel weinig weegt hoeft dit niet en is een spijkertje of tape ook voldoende. Omdat het foamboard bij mij door de verf wel iets was krom getrokken heb ik er wel voor gekozen om het foamboard op meerdere plekken aan de muur vast te zetten.

Op zoek naar meer leuke DIY ideeën voor aan de muur? Eerder maakte ik al dit DIY abstracte schilderij van muurvuller.

Ga jij ook aan de slag met deze DIY? Leuk als je dan het resultaat met mij deelt!

Liefs, Ilse

Bewaar dit bericht op Pinterest voor later:

uitleg wandpaneel van foamboard

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven