Gebruik de regel van drie bij het inrichten van je interieur
regel van drie interieur

Gebruik de regel van drie bij het inrichten van je interieur

Vind jij het lastig om je interieur te stylen? Misschien heb je wel leuke accessoires in huis, maar staat het voor je gevoel niet mooi bij elkaar? Probeer dan eens de regel van drie bij het inrichten van je interieur!

De regel van drie is één van de bekendste interieurregels bij het stylen van je interieur en ideaal voor beginners. Deze regel helpt je namelijk mooie hoekjes te maken in je interieur. Je zult zien dat als je deze regel toepast, het een stuk makkelijker wordt om je huis te decoreren.

In dit artikel laat ik je zien hoe de regel van drie precies werkt.

regel van drie interieur tips

Wat is de regel van drie?

Kort gezegd houdt de regel van drie in dat een groepje van drie accessoires bij elkaar er logischer en visueel aantrekkelijker uitziet dan een even aantal accessoires.

Vroeger koos men vaak voor twee dezelfde vazen naast elkaar op de vensterbank of twee dezelfde kandelaars op het dressoir. Dit is iets wat je nog regelmatig ziet, maar vaak ziet dit er toch wat saai uit. Natuurlijk is dit niet altijd het geval, soms brengt het juist rust in een interieur.

Maar als jij je interieur nu saai en onpersoonlijk vindt en sfeer in huis mist dan is de kans groot dat de regel van drie meer dynamiek in jouw interieur brengt.

Als je drie verschillende accessoires bij elkaar zet dan wordt je oog hier sneller naar toe getrokken dan wanneer je twee dezelfde items naast elkaar zet. Deze styling is een stuk speelser, gezelliger en laat meer jullie woonstijl zien. Je kunt hier ook eindeloos mee variëren, want je kiest namelijk nooit precies drie dezelfde items om met elkaar te combineren. Zo kun je eindeloos unieke hoekjes in de woonkamer, slaapkamer of keuken creëren.

Ik heb het elke keer over drie items om met elkaar te combineren, maar wil dit ook zeggen dat je altijd drie items bij elkaar moet zetten of kan je ook één of vijf accessoires bij elkaar zetten? Nou, dat hangt helemaal van de situatie af.

Als je het lastig vind om mooie hoekjes te decoreren raad ik je altijd aan om met drie accessoires bij elkaar te beginnen. Eén losse accessoire kan er namelijk heel saai uitzien en met vijf accessoires bij elkaar kan het er te druk uitzien.

Maar als je de smaak te pakken hebt dan kan je de regel van drie gerust wat meer los laten. Je voelt dan wat beter aan wat wel en niet mooi staat en kunt zo beter accessoires met elkaar combineren.

Zelf tel ik nooit meer hoe veel accessoires ik bij elkaar zet. Ik creëer groepjes met accessoires puur op gevoel. Soms breek ik de regel helemaal en kies ik zelfs voor een even aantal accessoires bij elkaar. Maar de regel van drie is een mooi uitgangspunt als jij dit gevoel voor styling (nog) niet hebt.

Je past de regel van drie dus toe op groepjes accessoires bij elkaar. Maar op een lange wandplank of een breed dressoir kan je best meerdere groepjes accessoires bij elkaar zetten. Het is dus niet zo dat je maar één groepje accessoires kunt kiezen.

Wel is het belangrijk dat je altijd voldoende variatie aanbrengt als je accessoires met elkaar combineert. Anders ziet het er alsnog saai en eentonig uit.

Handig tips voor het combineren van verschillende accessoires

Dit zijn een aantal dingen waar je op kunt letten bij het combineren van accessoires met elkaar om groepjes van drie te maken:

  • Zet accessoires met verschillende vormen bij elkaar. Dit ziet er namelijk een stuk aantrekkelijker uit dan wanneer alles dezelfde vorm heeft.
  • Varieer met verschillende hoogtes. Door accessoires te kiezen die allemaal net een paar centimeter (of meer) met elkaar verschillen in hoogte en / of breedte ontstaat er een mooi en dynamisch geheel.
  • Combineer verschillende materialen met elkaar. Combineer bijvoorbeeld een plantenpot van keramiek met een stalen plantenpot en een plantenpot van kunststof. Door wel eenheid in kleur te kiezen ontstaat er met de verschillende materialen toch meer diepte en creëer je hiermee sfeer.
  • Mix verschillende kleuren accessoires met elkaar. Dit maakt het levendiger dan wanneer je alles in dezelfde kleurtinten kiest. Het is wel belangrijk dat je de kleuren van de accessoires afstemt op de kleuren in de rest van de ruimte, anders ontstaat er een ratjetoe en wordt het juist te druk.

Je hoeft niet alle punten in één keer toe te passen. Zo kan je best de regel van drie toepassen door verschillende vormen en en hoogtes met elkaar te combineren, maar wel eenheid in materiaal en kleur te kiezen. Of juist door verschillende kleuren met elkaar te combineren, maar eenheid in materiaal en vorm te kiezen.

Het is wel belangrijk dat je variatie in je styling aanbrengt, anders wordt het alsnog een saai geheel.

In dit voorbeeld is de regels van drie toegepast en variatie aangebracht met materialen, verschillende hoogtes en verschillende vormen:

regel van drie stylen

In dit voorbeeld zie je ook de regel van drie. Door voor verschillende hoogtes, vormen, kleuren en materialen te kiezen is dit een leuke styling op de eettafel.

De kleuren van de accessoires zijn dezelfde kleuren als het kleurenpalet in de woonkamer, waardoor het niet te druk oogt.

regel van drie eettafel decoratie

In dit voorbeeld zie je de regel van drie in verschillende stylinghoekjes terugkomen, namelijk:

  • op de salontafel waarbij drie verschillende accessoires op het laagste tafeltje staan. Meer tips voor decoratie op de salontafel lees je hier;
  • op de bank door drie verschillende sierkussens met elkaar te combineren;
  • op het dressoir voor de spiegel, waar zowel links als rechts van de spiegel de regel van drie met accessoires is toegepast.

Je kunt de regel van drie dus prima meerdere keren toepassen, het werkt elke keer weer.

regel van drie decoratie tips

De regel van drie en kleur

De regel van drie pas je vooral toe bij het uitkiezen van decoratie voor in huis, maar deze regel wordt ook vaak toegepast bij het uitkiezen van kleur voor in een ruimte.

Bij het kiezen van een kleurenpalet voor de woonkamer of een andere kamer in huis kan je deze regel ook toepassen door drie basiskleuren uit te kiezen. Dit wordt ook wel de 60/30/10 regel genoemd.

60 staat dan voor de hoofdkleur in de ruimte, 30 voor de secundaire kleur in de ruimte en 10 voor de accentkleur in de ruimte.

Dit advies is een richtlijn, vaak zie je dat er nog 1 of 2 extra accentkleuren in een ruimte worden gekozen. Maar deze regel kan je zeker helpen bij het creëren van een kleurenpalet voor de woonkamer.

Op deze foto zie je bijvoorbeeld dat groen de primaire kleur is, houttint de secundaire kleur en zwart de accentkleur. Wit is als tweede accentkleur toegevoegd voor meer balans.

oud en nieuw combineren in huis

Moet je de regel van drie altijd toepassen?

Nu je weet wat de regel van drie is, kan je hier zelf mee aan de slag. Maar je hoeft de regel van drie natuurlijk niet altijd te gebruiken. Deze regel is puur een richtlijn voor als jij het ingewikkeld vindt om de woonkamer of een andere plek in huis te stylen.

Je kan een hoop tijd en frustratie besparen door het toepassen van deze regel. Kom je er echt niet uit? Dan help ik je graag in een persoonlijk interieuradvies hoe jij de woonkamer leuk kunt stylen en meer eenheid en sfeer aanbrengt in huis.

Heb je nog een vraag? Laat dan gerust een reactie achter onder dit bericht.

Liefs, Ilse

Bewaar dit bericht op Pinterest voor later:

voorbeelden regel van drie decoratie

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

3 gedachten over “Gebruik de regel van drie bij het inrichten van je interieur”

  1. Het artikel over de regel van 3 heb ik met aandacht gelezen. Het klopt dat ik in het korte verleden, 2 stuks naast elkaar neerzette, om het rustig te houden. Dus deze tip ga ik morgen meer toepassen. Heb er al iets mee gedaan.
    Mijn woonkamer is groot. Ik heb een open woonkeuken. Dus in het woongedeelte geen eettafel.
    Nu vind ik het woongedeelte hokkerig, geen een geheel. In het centrale gedeelte staat een grote bank met stoelen en TV.
    Daarnaast heb een een aparte zithoek gecreëerd. Ik ben niet tevreden. Het is geen geheel.
    Schuiven met van alles, heb ik al gedaan. Goede raad is duur. Dank voor de reactie, die je me geeft.

    1. Leuk om te horen dat je al met de regel van drie aan de slag bent gegaan! Op de blog lees je nog veel meer gratis stylingtips, hopelijk helpen deze tips je verder om van alles een mooi geheel te maken. Heel veel succes!

    2. Hoi. Mijn woonkamer leek ook heel hokkerig.
      Ik heb een mooie houten plank achter de breedte van mijn bank geplaatst en daar leuke spulletjes op geplaatst.
      Drie verschillende hoogtes kaarsen. Een mooi boeddha hoofd, foto lijstjes en een hoge glazen pot met dennenappels erin.
      In de hoek een mooie hoge plant en dan iets naar voren gezet. Succes

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven