Simpele tips voor het schoonmaken van de horren in huis
snelle tips horren schoonmaken

Simpele tips voor het schoonmaken van de horren in huis

Horren in huis zijn super handig! Vorig jaar lieten wij horren op maat in huis plaatsen en sindsdien hebben wij veel minder last van muggen, vliegen en andere vervelende insecten. Zeker als je net als mij vaak door muggen geprikt wordt dan zijn horren een hele fijne aanschaf.

Maar horren moeten wel regelmatig schoongemaakt worden, want stof en zand blijft er makkelijk aan plakken. Niet alleen ziet dit er niet mooi uit, ook heb je zo veel minder goed zicht naar buiten.

Horren voor openslaande deuren, zoals voor een houten of kunststof buitendeur, zal je minder vaak hoeven schoonmaken dan horren voor de ramen. Horren voor deuren vangen namelijk veel minder stof en vuil op dan horren voor het raam, die het heel jaar door aan de buitenkant van het huis hangen. Ook kunnen horren voor deuren iets kwetsbaarder zijn en moet je ze daarom voorzichtiger schoonmaken.

In dit artikel laat ik je zien hoe je de verschillende horren makkelijk en snel kunt schoonmaken.

Hoe vaak moet je horren schoonmaken?

Horren voor het raam, bijvoorbeeld voor kunststof ramen, hangen altijd aan de buitenzijde van het huis en worden daardoor veel sneller vies dan horren voor deuren. Bij de meeste openslaande deuren zitten de horren namelijk aan de binnenzijde en daardoor blijven deze een stuk schoner.

Er zijn mensen die elke week de horren voor het raam schoonmaken, simpelweg door er met een borsteltje van de stofzuiger overheen te gaan. Maar persoonlijk vind ik dit wel heel veel werk en heb ik hier echt geen tijd voor.

Zelf maken wij daarom de horren altijd schoon wanneer de glazenwasser komt. Dit is ongeveer 1 keer in de 8 weken. Toegegeven, ze zijn dan al best smerig, maar voor ons is dit het meest haalbaar.

Heb je vaker de tijd om horren schoon te maken dan is dat mooi meegenomen, maar anders is het een mooi moment om dit te doen wanneer de glazenwasser komt. De horren moeten dan toch uit het raam verwijderd worden voor de glazenwasser en zo wordt dit klusje wel heel makkelijk.

De horren voor de openslaande deuren maak ik zelf 1 keer per jaar schoon. Dit is meer dan voldoende bij ons. Maar ook hierbij geldt weer: heb je meer tijd en vind je het prettiger ze vaker schoon te maken dan kan dit natuurlijk ook.

Hoe maak je horren voor het raam schoon?

Het schoonmaken van de horren voor het raam is eigenlijk super simpel. Deze inzethorren zijn op maat gemaakt voor het raam en kan je makkelijk uit het raamkozijn verwijderen.

  • Haal de horren uit het raam. Zo kan je er aan alle kanten goed bij.
  • Pak een emmertje met lauwwarm water en een goede microvezeldoek. In principe hoef je geen schoonmaakmiddel aan het water toe te voegen, alleen als de horren erg vies zijn en je het vuil er lastig afkrijgt kan je wat allesreiniger aan het water toevoegen.
  • Maak met de microvezeldoek voorzichtig beide kanten van de horren schoon. Soms moet je dit een paar keer herhalen, omdat het vuil van de ene zijde naar de andere zijde kan verspringen.
  • Maak ook de randen van de horren aan beide kanten goed schoon.
  • Nu je toch bezig bent kan je ook het kozijn en het raam meteen goed schoonmaken. Bij de ramen met horren blijft bij ons vaak veel zand aan het raam zitten, waardoor deze viezer zijn dan de ramen zonder horren. Als de glazenwasser dezelfde dag komt kan je dit natuurlijk door de glazenwasser laten doen, maar anders is het net zo makkelijk om dit meteen even mee te nemen. Met deze tips kan je de ramen dan heel makkelijk streeploos schoon krijgen.

Gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen, harde (schuur)sponzen of borstels voor het schoonmaken van de horren. Hiermee kan je de horren namelijk beschadigen.

inzet horren schoonmaken

Hoe maak je horren voor openslaande deuren schoon?

Horren voor openslaande deuren zijn in principe altijd aan de binnenzijde gemonteerd en daardoor hoef je deze horren gelukkig veel minder vaak schoon te maken.

Deze plisse horren zijn wel iets kwetsbaarder dan op maat gemaakte horren voor het raam, daarom is het belangrijk extra voorzichtig te zijn met schoonmaken. Ook hier gebruik je weer geen chemische schoonmaakmiddelen of harde schoonmaaksponzen en borstels.

Een goede microvezeldoek en lauwwarm water is ook hier weer voldoende. Zo maak je de horren voor openslaande deuren schoon:

  • Schuif de horren volledig uit. Maak de horen met een natte microvezeldoek nu voorzichtig schoon. Het beste kan je van links naar rechts bewegen als je dit doet. Je doet dit aan beide kanten.
  • Schuif de horren nu weer dicht. Je kunt nu de basis van het systeem ook schoonmaken. Je maakt het raamwerk en de rails aan de onderkant en bovenkant nu dus goed schoon. In principe is ook hier wat lauwwarm water en een goede microvezeldoek weer voldoende.
plisse horren schoonmaken

Het is dus heel eenvoudig om de horren schoon te maken, maar je moet wel een beetje voorzichtig zijn om te voorkomen dat je de horren beschadigd. De horren voor de openslaande deuren maak ik het liefst in de lente en/of zomer schoon, wanneer het niet zo koud is. Dat maakt dit klusje wel zo leuk.

De horren voor de ramen moeten iets vaker schoongemaakt worden, maar gelukkig kan je deze eenvoudig uit het raam halen.

Merk jij dat er wel erg veel zand tussen de horren zit? Dan is het tijd om de horren schoon te maken. Voor je het weet ziet alles er weer een stuk netter uit.

Heel veel succes!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Bewaar dit bericht op Pinterest voor later:

horren schoonmaken

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven