Schoonmaakhulp inhuren? 5 dingen om op te letten

Schoonmaakhulp inhuren? 5 dingen om op te letten

Het is soms best een uitdaging om alle ballen in de lucht te houden. Daarom is het niet zo gek als het huishouden er dan als eerste bij inschiet. Het kan dan rust geven om een schoonmaakhulp in te huren.

Hoe lekker is het om na een lange werkdag thuis te komen in een opgeruimd en schoongemaakt huis? Een schoonmaakster die elke week, of 1 keer per 2 weken, helpt in het huishouden is gewoon heel erg fijn.

Maar het kan nog best lastig zijn om een goede schoonmaakster te vinden. Er zijn niet voor niets heel veel vacatures voor huishoudhulp, omdat er heel veel vraag is naar huishoudelijke hulp. Daarnaast zijn er ook regels waar je mee te maken krijgt als je een schoonmaakster inhuurt.

In dit artikel heb ik het steeds over schoonmaakster, simpelweg omdat het meestal vrouwen zijn die dit werk doen. Maar er zijn natuurlijk ook hele goede schoonmakers te vinden!

In de loop der jaren hebben wij zelf drie verschillende schoonmaaksters gehad. Eén super goede hulp en twee wat minder goede schoonmaaksters. Maar ook hier hebben we veel van geleerd, ook hoe het niet moet, en mijn tips om een schoonmaakhulp in te huren deel ik graag met je in dit artikel.

schoonmaakster inhuren tips

1. Schoonmaakhulp vinden: zo doe je dat

Er zijn verschillende manieren om een schoonmaakhulp te vinden. Je kunt rondvragen in je netwerk of iemand nog een goede schoonmaakster weet. Je kunt dit bijvoorbeeld aan de buren vragen, maar ook aan collega’s, vrienden of familie.

Als je op deze manier een schoonmaakster vind, vraag dan wel goed door in je netwerk. Wat betalen zij de schoonmaakster? Welke klusjes doet zij in huis? En zijn zij tevreden?

Zo vond ik ooit een schoonmaakster in mijn netwerk, maar dit was een vriendin van een collega. Zij maakte dus niet schoon bij mijn collega thuis, maar wel bij anderen. Deze schoonmaakster heeft uiteindelijk vooral betaald koffie gedronken en zitten kletsen in plaats van schoon gemaakt, dit was een grote misser! En omdat zij een vriendin van een collega was, was het ook nog eens extra lastig om te vertellen dat we niet tevreden waren. Maar uiteindelijk hebben we toch echt afscheid van haar genomen.

Zelf heb ik ooit ook een schoonmaakster aangesproken die de algemene ruimtes in het appartementencomplex waar ik toen woonde schoonmaakte. Dit zag er altijd keurig uit en gelukkig was de schoonmaakster ook op zoek naar extra werk. Zij heeft toen een aantal jaar naar grote tevredenheid bij ons gepoetst. Uiteindelijk vond zij ander werk waardoor zij helaas met de werkzaamheden bij ons stopte.

Als het niet lukt om via je netwerk een schoonmaakhulp te vinden dan zijn er ook online websites waarbij je een huishoudhulp kan vinden. Je kunt daarbij ook zelf een schoonmaak vacature online plaatsen, bijvoorbeeld door een account aan te maken via zo’n site.

Zelf hebben wij onze laatste schoonmaakster ook op deze manier gevonden. Na een online kennismaking is de schoonmaakster een keer bij ons thuis geweest om goed kennis te maken en hebben we haar één keer gevraagd om (betaald) proef te poetsen. Omdat dit goed beviel hebben we haar daarna ingehuurd.

Helaas kreeg onze schoonmaakster steeds meer last van gezondheidsproblemen waardoor ze steeds minder taken uit kon voeren. Ook moest ze zich vaak (last minute) ziek melden. Na een tijd hebben we daarom besloten het schoonmaakwerk voortaan zelf te doen, omdat het hier in de praktijk toch al steeds vaker op neerkwam.

Toch denken we weleens na om weer op zoek te gaan naar een goede schoonmaakster. Op dit moment hebben we de huishoudelijke taken onderling verdeeld en dat lukt meestal wel, maar niet altijd. Daarom twijfelen we weleens om deze taken toch weer uit te besteden. En dan komen de volgende tips weer goed van pas.

2. Wat betaal je een schoonmaakster?

Het uurloon van een schoonmaakster kan erg verschillen. Het is daarom slim om aan de schoonmaakster zelf te vragen wat zij wil verdienen, maar ook in je omgeving te informeren wat bijvoorbeeld buren of vrienden betalen aan hun schoonmaakster.

Een uurloon rond de 15 euro komt het meest voor. In dit uurloon is bijvoorbeeld ook vakantiegeld inbegrepen. Veel schoonmaaksters willen contant betaald worden. Als privé persoon hoef jij geen loonbelasting af te dragen. Het is aan de schoonmaakster zelf om de inkomsten op te geven bij de belastingdienst.

3. Regels inhuren huishoudhulp

De regels waarin ik in dit artikel naar verwijs zijn de regels in Nederland. In België kunnen weer andere regels gelden.

Dankzij de Regeling dienstverlening aan huis is het makkelijk om een schoonmaakster in te huren, zonder dat er hiermee direct een arbeidscontract ontstaat.

Wel heb je als opdrachtgever een aantal verplichtingen. Zo moet je zorgen voor een veilige werkomgeving. En alhoewel er geen sprake is van een standaard arbeidscontract gelden er wel regels voor doorbetaling bij ziekte en een opzegtermijn bij ontslag. Deze regels kan je terugvinden in de ‘Regeling dienstverlening aan huis’.

Als er iets kapot gaat in huis door de schoonmaakster dan is het niet zo dat zij automatisch opdraait voor deze schade. Soms is een schoonmaakster wel verzekerd voor schade, het is goed om dit tijdens de intake al te vragen.

Wanneer je schoonmaakster hier niet voor verzekerd is dan kan je zelf hiervoor een verzekering afsluiten. De meeste inboedelverzekeringen dekken deze schade niet standaard. Het is dan goed om contact op te nemen met je verzekeraar om dit alsnog te regelen.

4. Wat kan een huishoudelijke hulp in 2 a 3 uur doen?

Natuurlijk is het ook belangrijk wanneer je een schoonmaakster inhuurt om te bespreken wat haar taken zijn. De ene schoonmaakster is de andere niet en ze kunnen zelf goed aangeven wat ze in ongeveer 2 a 3 uur kunnen doen.

schoonmaakproducten

Veel basistaken zoals stofzuigen, dweilen, stoffen en de keuken en badkamer schoonmaken kan bijvoorbeeld wel in 2 a 3 uur. Maar heb je een heel groot, of heel vies, huis dan kan het zijn dat de schoonmaakster hier meer tijd voor nodig heeft. Het is goed om vooraf jullie verwachtingen te bespreken, zodat de schoonmaakster kan kijken of dit realistisch is.

Daarnaast kan het ook zijn dat de huishoudelijke hulp bepaalde taken niet kan of wil uitvoeren. Wil je bijvoorbeeld dat de huishoudelijke hulp ook de was opvouwt en strijkt? Bespreek dan tijdens de intake al of de schoonmaakster deze taken wil oppakken. De was behoort niet automatisch tot het takenpakket van een schoonmaakster namelijk.

Ook kan het zijn dat er andere taken zijn die de huishoudelijke hulp niet kan of wil doen. Onze laatste schoonmaakster gaf bijvoorbeeld duidelijk aan tijdens de intake dat ze geen ramen schoonmaakt. Voor ons was dit geen probleem, maar dit is wel goed om te weten.

Het is goed deze zaken vooraf te bespreken, zodat iedereen weet waar hij aan toe is.

5. Afspraken maken met de schoonmaakster

Naast afspraken maken over de vergoeding en taken kan je ook over andere zaken afspraken maken. Denk hierbij aan de volgende dingen:

  • Heeft de huishoudelijke hulp speciale schoonmaakmiddelen nodig? Regelt zij dit of regelen jullie dit?
  • Zijn er vloeren, meubels of andere objecten die op een speciale manier schoongemaakt moeten worden? Bespreek dit vooraf.
  • Ben je thuis als er schoongemaakt wordt? Zo niet, krijgt de schoonmaakster dan een sleutel? Maak hier afspraken over.
  • Krijgt de schoonmaakster doorbetaald als jullie op vakantie zijn?
  • Zijn de werktijden flexibel of kan de schoonmaakster alleen op een vaste dag komen? Hoe lang van te voren kan de werkdag verschoven worden?
  • Moet de schoonmaakster elke keer hetzelfde schoonmaken? Of verschilt dit per keer? Hoe communiceren jullie dit?

Met deze tips wordt het inhuren van een schoonmaakhulp een stuk makkelijker.

Heel veel succes!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven