Terugblik op onze tuin & onze tuinplannen voor dit jaar - InteriorTwin
schaduw tuin creeeren ideeen en voorbeelden

Terugblik op onze tuin & onze tuinplannen voor dit jaar

Zo aan het begin van het tuinseizoen vind ik het heerlijk om terug te kijken op tuinfoto’s van vorig jaar. Alhoewel we veel groenblijvende planten in de tuin hebben ziet de tuin er volop in bloei toch echt het mooiste uit.

Ik ben vast niet de enige die bezig is met plannen maken voor de tuin. Ik haal er altijd veel inspiratie uit om een kijkje te nemen bij anderen in de tuin en ik hoop jullie op dezelfde manier te kunnen inspireren.

In dit artikel deel ik een aantal foto’s, inclusief informatie, van onze tuin in bloei vorig jaar. Ook vertel ik over onze tuinplannen voor dit jaar.

Bijna perfect: het hoekje bij de openslaande tuindeuren

Alhoewel er genoeg plekken in de tuin zijn waar ik graag nog wat aan wil doen, ben ik helemaal tevreden over het groen rondom de openslaande tuindeuren. In de titel staat bijna perfect, want ik moet nog wel wat geduld hebben met jonge aanplant die nog de hoogte in moet groeien.

Aan de rechterkant van de openslaande tuindeuren staat onze regenton en tuinhaspel. Een praktische plek, omdat we er zo altijd makkelijk bij kunnen. Maar doordat we voor mooie ontwerpen gekozen hebben ziet het er ook nog eens gezellig uit.

Daarnaast staat een bolcatalpa en in de borders staan verschillende soorten varens. Deze, en de klimop aan de schutting, blijven het hele jaar door mooi groen.

In de lage border staan verschillende bloeiende schaduwplanten, zoals de helleborus, narcissen en schoenlappersplant. Dit hoekje is perfect en hier hoeft niks meer aan gedaan te worden.

Aan de linkerkant van de deur staat een hortensia Annabelle, vijgenboom en in de border heb ik de maagdenpalm en wat lavendel gepland. Ook staan er plantenbakken met kruiden voor het raam. Iets verder van de deur af staat ook nog een vlinderstruik, palmboom en een border met verschillende planten.

In principe is dit hoekje prima hoe het is, maar zowel de vijgenboom als hortensia staan nog niet zo lang op deze plek. Vorig jaar deden ze het daarom nog niet zo goed. Deze winter heb ik de vijgenboom helemaal kort gesnoeid en ik hoop dat zowel de vijgenboom als hortensia het dit jaar goed gaan doen, zodat dit hoekje er nog mooier uit komt te zien.

De vijgenboom ontwikkelde nu vooral onderaan nieuwe takken, maar ik wil hem juist mooi de hoogte in laten groeien en onderaan wat kaler laten. Ik hoop dat door de vijgenboom goed terug te snoeien dat dit jaar gaat lukken. Dit heb ik eerder ook succesvol bij de olijfboom toegepast.

Ook in de border mag het e.e.a. zich nog mooier gaan ontwikkelen.

Kleine klusje onder de overkapping

De zitplek onder de overkapping is mijn favoriete plek om te zitten. Maar deze hoek heeft wel een wat gekke indeling. Onze tuin liep in eerste instantie namelijk tot aan de overkapping. Later hebben we onze tuin vergroot door de parkeerplaats te bedekken met een vlonder en de schutting en poort een paar meter naar achter te verplaatsen.

We hebben toen de schutting tussen de twee palen die je links op onderstaande foto ziet verwijderd. Maar daardoor is er vanuit het appartementencomplex naast onze woning veel meer zicht op deze zithoek en hebben we minder privacy.

Eind vorig jaar hebben we daarom besloten weer een schutting te plaatsen op deze plek. Alleen in het midden is nog wel een opening en dat ziet er nu een beetje gek uit. Ik overweeg daar met schapenhekjes een soort semi beschutting te creëren. Mooi voor in de zomer, maar in de winter kunnen we dit makkelijk weghalen zodat we dit als doorgang kunnen blijven gebruiken.

doorgang overkapping

En misschien wil ik de tuinkussens een nieuwe hoes geven. Eerder heb ik al laten zien hoe makkelijk het is zelf (bestaande) tuinkussens te bekleden en het lijkt mij leuk om weer een ander kleurtje toe te voegen aan deze hoek.

Wel moet ik een ander plekje vinden voor alle plantenpotten die je op onderstaande foto ziet, want als de doorgang onder de overkapping wordt afgesloten zullen we dit als doorloop in de tuin gaan gebruiken.

pergola extra schaduw tuin

Ook overweeg ik om naast de druiventak een andere klimplant te plaatsen voor de pergola. Het duurt namelijk erg lang voor de pergola mooi begroeid is. En de druiventak is mooi te combineren met andere klimplanten, zoals een (groenblijvende) clematis. Het is leuk om hier komend seizoen ook eens naar te kijken.

De grootste uitdaging: de border in de schaduw

Het grootste project wordt toch wel deze border die grotendeels in de schaduw ligt. Het hoekje links met de varens is perfect en ook het lagere stukje in de border, met de fatsia japonica en campanula, doet het erg goed.

Maar het stukje er tussenin ben ik nog niet tevreden over. In de afgelopen jaren heb ik er meerdere bloeiende planten in gezet, maar niet alles slaat even goed aan en een groot deel van het jaar ziet dit hoekje er kaal uit.

Eind vorig jaar heb ik een deel van de klimop van de schutting verwijderd, omdat dit de tuin deels overnam en nu ziet het er nog minder mooi uit.

Gelukkig heb ik wel een aantal ideeën om dit hoekje in de tuin aan te pakken. Ik wil achterin de border een Camellia plaatsen. Deze heester kan wel 3 meter hoog worden en bloeit in het voorjaar volop.

De border wil ik verder vullen met meerdere bloeiende planten, zoals de salvia en pluimspirea. Ook hoop ik dat een aantal planten die ik eerder in deze border heb gepland het toch weer goed gaan doen, zodat het dit jaar wel lukt ook deze border mooi te vullen.

De basis van onze tuin is al heel mooi, maar er zijn zoals je ziet nog genoeg leuke ideeën om de tuin nog verder aan te pakken.

Heb jij ook al plannen voor de tuin gemaakt?

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven