Vandaag wil ik het hebben over de slaapkamer die er in veel huishoudens toch net iets rommeliger uitziet dan dat je misschien zou willen. En dat is zonde, want de slaapkamer is juist de plek waar je tot rust zou moeten komen. Maar met een onopgemaakt bed, rondslingerende kleding en te veel woonaccessoires is het soms moeilijk te ontspannen.
Daarom neem ik de oorzaken van een rommelige slaapkamer met je door. Als je je bewust bent waarom jouw slaapkamer er rommelig uitziet dan kan je hier ook een stuk makkelijker wat aan doen. En zo lukt het een stuk beter om helemaal zen te worden en snel in slaap te vallen!
Zelf heb ik deze rommelige plekken al jaren geleden aangepakt. Heel af en toe, bijvoorbeeld als ik druk ben, merk ik dat een aantal van deze plekken toch weer rommeliger worden. Voor mij is dat altijd een teken om dit weer aan te pakken, want ze zeggen niet voor niets een opgeruimd huis = een opgeruimd hoofd.
Kom jij moeilijk tot rust in de slaapkamer? Dan is het tijd om deze plekken aan te pakken.

1. Een onopgemaakt bed
Er zijn twee kampen als het gaat om het bed opmaken. De een zegt dit nooit te doen, omdat het belangrijk is je bed te luchten. Als je het bed opmaakt en het dekbedovertrek over het matras legt dan kan vocht niet weg. Dit is niet alleen niet zo hygiënisch, maar een vochtig en warm bed trekt ook huisstofmijt aan. Daarom maken sommige mensen hun bed nooit op.
Zelf vind ik wel een groot verschil zitten tussen er voor kiezen je bed te luchten en je bed niet op te maken. Als je de hele dag je bed wilt luchten, kan je nog prima je bed opmaken door het dekbed netjes aan het voeteneind te leggen. Vouw ook de nachtkleding netjes op en zo ziet het er direct een stuk netter uit.
Ik maak zelf wel elke dag mijn bed op. Ik laat eerst het bed een half uur tot een uur luchten. Het raam in onze slaapkamer staat altijd open en er is goede ventilatie. Ik heb altijd geleerd dat een half uur tot een uur luchten meer dan voldoende is. En een opgemaakt bed vind ik er persoonlijk gewoon veel netter uitzien. Ik stap ’s avonds zo veel rustiger de slaapkamer in en kom sneller tot rust.
Gooi jij ’s ochtends het beddengoed van je af en kijk je er daarna niet meer naar om? Begin dan eens met het opmaken van je bed. Het kost je maar heel even tijd en de slaapkamer ziet er direct een stuk netter uit. In de avond ben je blij dat je hier de tijd voor hebt genomen.
2. Te veel sierkussens en plaids
Sierkussens en plaids staan hartstikke gezellig. In de woonkamer zijn ze wat mij betreft dan ook onmisbaar om het gezellig te maken in huis. Als je je bed perfect wilt opmaken dan staat het ook heel leuk om een aantal sierkussens en een plaid aan het bed toe te voegen.

Maar eerlijk is eerlijk, de meeste mensen hebben hier echt geen tijd voor en je hebt er alleen maar extra werk aan. Zowel ’s ochtends om het bed netjes op te maken en ’s avonds om het weer weg te halen kost dit extra tijd. En de kans is groot dat deze accessoires daarna in een hoek terecht komen, waardoor het extra rommelig eruit ziet.
Vraag jezelf dan ook af of deze sierkussens en plaids echt een mooie toevoeging zijn of dat ze de slaapkamer juist rommeliger maken. Alleen als je echt de discipline hebt om elke dag deze spullen netjes te stylen in de slaapkamer zou ik ze gebruiken, anders kan je beter het teveel aan kussens en plaids opruimen.
3. Rondslingerende kleding
Rondslingerende kleding is ook zo’n klassieker waardoor de slaapkamer er rommelig uitziet. Leer jezelf daarom aan om dagelijks de kleding op te ruimen, zodat de stapel gedragen kleding op de stoel niet steeds groter wordt.
In dit artikel deel ik 6 ideeën om rondslingerende kleding een nette plek in de slaapkamer te geven, zodat het er direct opgeruimder uitziet.

Over open kledingkasten zijn de meningen trouwens verdeeld. Veel mensen kiezen liever voor een dichte kledingkast, omdat dit er rustiger uitziet en de kleding zo uit het zicht is.
Zelf heb ik vroeger altijd dichte kledingkasten gehad die vaak erg rommelig waren. Het is namelijk zo makkelijk om kleding snel in de kast te leggen en de deuren te sluiten. Op die manier werd het meestal al snel een rommel, ontbrak het overzicht en had ik geen idee meer wat waar lag.
Sinds een jaar of 8 heb ik (deels) open kledingkasten. Voor mij werkt dit een stuk beter. Ik word gedwongen de kledingkast netjes te houden, omdat deze in het zicht staat. Maar hierdoor heb ik veel meer overzicht en weet ik precies welke kleding waar ligt.
Voor het oog ziet een (deels) open kledingkast er misschien iets drukker uit dan een dichte kledingkast. Maar als je de discipline hebt om de open kledingkast netjes te houden dan zorgt een open kledingkast wel voor meer overzicht, wat ook belangrijk is. Je kunt ook met manden en losse ladenblokken werken om een deel uit het zicht te houden voor meer rust.

4. Een dressoir of nachtkastje vol spullen
Een extra dressoir en nachtkastje zijn super handig in de slaapkamer. Je kunt er wat extra spullen in bewaren en het is een fijne plek voor de wekker, je bril of mobiele telefoon.
Tegelijkertijd zijn dit ook de plekken die al snel rommelig worden. Alles wat even snel opgeruimd moet worden verdwijnt in zo’n kastje, om er vervolgens nooit meer uit te komen. En op het nachtkastje en dressoir ligt het vaak al snel vol met spullen die hier niet horen.
Om te voorkomen dat er te veel spullen in het nachtkastje of dressoir verdwijnen die hier helemaal niet horen kan je overwegen om een kleiner kastje aan te schaffen. Een nachtkastje met enkel één lade zorgt ervoor dat je weinig opbergruimte hebt. Maar is dat erg? Vaak is die ene lade al genoeg en zo voorkom je dat er allemaal rommel in de lades verdwijnt die er niet hoort te liggen.
In het dressoir werk ik met bakjes om alles op de plek te houden. Ik heb o.a. verschillende verzorgingsproducten in het dressoir staan en door bakjes te gebruiken blijft het een stuk overzichtelijker en verdwijnen er geen spullen achterin de kast.
Op de nachtkastjes en het dressoir kan je rommel voorkomen simpelweg door te zorgen dat er geen plek is om even snel iets neer te leggen. Zet bijvoorbeeld een aantal planten op het nachtkastje of een aantal leuke manden op het dressoir en zo is er direct minder plek voor losse rommeltjes die hier eigenlijk niet horen.
5. Weg met de elektronica
Elektronica hoort zo min mogelijk in de slaapkamer. Losse opladers zorgen voor rommel in de slaapkamer en daarnaast kan het ook nog eens gevaarlijk zijn om ’s nachts je mobiele telefoon op te laden, omdat dit steeds vaker kortsluiting veroorzaakt.
De mobiele telefoon zelf hoort eigenlijk ook niet in de slaapkamer, maar toegegeven: bij mij ligt hij ook altijd op het nachtkastje.
En de televisie hoort ook niet in de slaapkamer. Los van de ruimte die de televisie letterlijk inneemt, zorgt de tv er ook voor dat je moeilijker in slaap valt. Het is het beste om een half uur voor je gaat slapen geen televisie meer te kijken. Daarom hoort een televisie eigenlijk niet thuis in de slaapkamer.
Je weet nu de oorzaken van een rommelige slaapkamer en wat je hier aan kunt doen. Begin gewoon eens met het opmaken van het bed en je zult zien wat voor verschil dit al maakt.
Stap voor stap kan je zo de slaapkamer steeds een beetje netter maken en voor je het weet geniet je van de rust in de slaapkamer!
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: