Studeerkamer ideeën: 1 bureau van IKEA 6 keer anders
3D wandpaneel

Studeerkamer ideeën: 1 bureau van IKEA 6 keer anders

In dit artikel neem ik je mee terug in de tijd. Wij wonen nu namelijk bijna 9 jaar in dit huis en in al die jaren is mijn werkplek nogal eens veranderd. Niet zo gek, als interieurstylist en blogger ben ik veel met interieur bezig en hou ik van veranderen.

Tegelijkertijd vind ik het zonde om continue meubels nieuw te kopen, terwijl oude meubels nog goed zijn. Met een beetje liefde en creativiteit kan je van oude meubels weer iets nieuws maken. Mijn werkplek is daar een goed voorbeeld van. De basis, het bureau, is al jaren hetzelfde. Maar met de verfkwast en accessoires maak ik er wel elke keer weer iets ‘nieuws’ van.

Het bureau is een IKEA hack: het ladeblok en de twee schragen zijn van IKEA. Het werkblad hebben wij door een timmerman laten maken die op dat moment verschillende klusjes voor ons in huis uitvoerde. Maar je kunt het bureaublad natuurlijk ook makkelijk zelf maken of kiezen voor een kant-en-klaar bureaublad.

Ik laat je graag zien hoe mijn werkplek er in de afgelopen jaren steeds weer een beetje anders uitziet. Wie weet brengt het jou op ideeën om met minimale inspanning je werkplek of een andere ruimte in huis een update te geven!

Mijn IKEA werkplek in 2024

werkplek ikea

Mijn werkplek heeft heel recent weer een update gekregen. De muren kregen een nieuwe kleurtje, namelijk Skimming Stone van Farrow & Ball (maar dan goedkoper gemengd in Sikkens). Deze warme tint past helemaal bij de trends van nu.

Ook het onderstel verfde ik warm wit met restjes verf die ik nog had staan, namelijk kalksteengroeve van Rust-Oleum. De werkplek heeft hiermee een veel zachtere uitstraling gekregen.

Ook qua decoratie veranderde er het een en ander. Ik had al jaren een ladeblok van IKEA op het bureau staan, maar hierin verzamelde ik vooral spulletjes om ze vervolgens nooit te gebruiken. Dit ladeblok verving ik voor het mooie organische kastje van Xenos om een aantal favoriete accessoires in te zetten.

Ook kocht ik een eindelijk een bureaulamp, omdat ik altijd te weinig licht bij de computer heb. Deze paddenstoellamp is ook helemaal van nu en geeft de werkplek een moderne uitstraling.

Kleine retro tafellamp Walter

Verkrijgbaar in 6 kleuren, Ø 25 cm, H 34 cm

Koop bij:

westwing.nl

Terug in de tijd: zo zag de werkplek er eerder uit

planten op bureau

Vorig jaar zag de werkplek er nog heel anders uit. Ik koos voor een lambrisering achter het bureau in een donkere tint, gecombineerd met RAL 9003 aan de bovenzijde van de muur.

Met een zelfgemaakt wandkleed, stoer industrieel rek en het zwartgeverfde IKEA ladekastje heeft de werkplek zo een veel stoerdere uitstraling. Het wandkleed heb ik nog steeds en wil ik weer op een andere plek in huis ophangen. Maar het ladekastjes zorgde er vooral voor dat ik meer rommel bewaarde en de wandplank was ook niet meer helemaal mijn stijl, dus hier heb ik iemand anders blij mee gemaakt.

Maar je ziet wat voor groot verschil een ander kleurtje op de muur maakt. De meubels zijn grotendeels hetzelfde gebleven, maar mijn werkplek zag er toen heel anders uit.

Tijdelijke werkplek van mijn man

ikea werkplek bureau ideeen_

De foto die je hier ziet is in de periode dat mijn man op deze plek werkte in coronatijd. In deze periode werkte ik in een andere ruimte in huis en was dit het domein van mijn man. Omdat mijn man tegenwoordig nog maar 1 dag in de week thuis werkt, werk ik gelukkig weer in deze ruimte.

Op de muur zit de kleur Juist van Histor en mijn man koos voor een stoere bureaustoel. Aan de muur hangen hier nog een aantal van mijn borduurcirkels, die later een ander plekje hebben gekregen.

Scandinavische IKEA werkplek

ikea hack zelf bureau maken diy

Nog verder terug in de tijd zie je wat meer Scandinavische invloeden terug op de werkplek. Het onderstel van bureau had hier nog zijn oorspronkelijke witte kleur.

Ook stonden er nog twee ladeblokken op het bureau, allebei witgeverfd. Ik was er vrij snel daarna al achter dat ik hier vooral rommel in verzamelde en nam al snel afscheid van één van de kastjes.

Aan de muur hangt een draadrek, een goedkope manier om posters op te hangen. Het draadrek hangt tegenwoordig op een andere plek in huis waar ik creatieve projecten op bewaar.

Hier zie je nog twee gewone stoelen bij het bureau staan. Dit was in het begin prima, toen ik parttime vanuit huis werkte, maar al snel kwam ik erachter dan een bureaustoel veel beter zit. Daarom is niet veel later één van de stoelen vervangen voor een bureaustoel.

Het bureau op een andere plek

Nog verder terug in de tijd stond het bureau nog op een andere plek in de ruimte. Deze ruimte was oorspronkelijk namelijk de ‘onbenoemde ruimte’. Een open ruimte op zolder grenzend aan de trap, zonder verwarming. Dit was prima in die tijd, want toen werkte ik hooguit een paar uur per week vanuit huis.

Maar later, toen ik fulltime vanuit huis ging werken, was dit niet meer voldoende. We hebben toen een afgesloten ruimte van deze kamer gemaakt inclusief verwarming en toen is het bureau naar de andere kant van de ruimte verplaatst.

Op de foto zie je nog duidelijker de Scandinavische woonstijl terug, die toen helemaal trending was. Ook de latjeswand was een leuke toevoeging in die tijd.

En zo begon het

groene lambrisering studeerkamer

Hier zie je hoe de werkplek er in het begin uit zag. De Scandinavische woonstijl. een heater tegen de kou en hele onpraktische stoelen waar je niet heel lang op kon zitten.

De werkplek heeft er de afgelopen jaren dus steeds weer anders uitgezien, maar dezelfde basis bleef. Door simpelweg een aantal accessoires te vervangen en de muur in een andere kleur te verven ziet het er steeds toch weer anders uit.

Het grappige is dat veel oude accessoires vaak ook gewoon een andere plek in huis krijgen, waardoor ook die ruimte er weer net even anders uitziet.

Ik hoop je met dit artikel te inspireren en te laten zien dat ook met kleine veranderingen je je interieur een make-over kunt geven en weer beter kunt laten aansluiten bij je (huidige) woonstijl.

Liefs, Ilse

Bewaar dit artikel op Pinterest voor later:

ikea werkplek inspiratie

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven