4 tips voor een tijdloos interieur

4 tips voor een tijdloos interieur

Veel mensen willen graag een tijdloos interieur waarbij meubels jarenlang meegaan en waar je nooit op uitgekeken raakt. Alhoewel in (bijna) elk interieur wel af en toe wat veranderd, kan je met goede keuzes wel een tijdloze basis creëren waar je heel lang mee vooruit kan.

Want eerlijk is eerlijk, zelfs een ‘tijdloos’ interieur uit de jaren ’90 doet nu waarschijnlijk gedateerd aan. Maar als de basis goed gekozen is kan je met een paar simpele aanpassingen het interieur wel weer van nu maken. Denk bijvoorbeeld aan een mooie parketvloer, klassieke meubelen en een neutrale basis die bijdragen aan een tijdloos interieur. In plaats van een totaal nieuw interieur hoef je dan maar een aantal kleine aanpassingen te doen om je weer fijn te voelen in huis.

Met deze tips creëer jij een tijdloze basis voor je interieur.

tijdloos interieur

1. Kies voor een houten vloer

Een houten vloer, of een parketvloer, zijn de meest geschikte keuzes voor een tijdloos interieur. Deze vloeren gaan namelijk veel langer mee dan de meeste andere vloeren, tot wel 50 jaar. Een vloer van laminaat of vinyl gaat bijvoorbeeld veel minder lang mee.

Om de vloer lang mee te laten gaan is het wel belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Denk bijvoorbeeld aan een parket vloer schuren voor het verwijderen van vlekken, krassen en deuken. Daarna moet de vloer ook opnieuw behandeld worden met wax, olie of lak. Je kunt er op dat moment zelfs voor kiezen om een andere uitstraling aan de vloer te geven, door bijvoorbeeld voor net een andere tint olie te kiezen. Maar in tegenstelling tot veel andere vloeren hoef je niet na 10 of 20 jaar de vloer al te vervangen.

De vloer is de basis van een ruimte en het is dan ook belangrijk dat deze goed is. Met een parketvloer of houten vloer voeg je veel sfeer toe aan de ruimte en tegelijkertijd hebben deze vloeren een tijdloze uitstraling. Deze vloeren passen namelijk bij bijna elk interieur en zijn daarmee een heel veilige keuze. Bijna iedereen vindt een houten vloer mooi, dus zelfs als je verhuisd is de kans groot dat de nieuwe bewoners de vloer laten liggen.

Een houten vloer is de meest tijdloze keuze voor een vloer en past bij elke woonstijl. Van klassiek tot modern, van hotel chique tot een kleurrijk interieur: met een houten vloer of parketvloer heb je een heel goede basis.

Je hebt ook relatief weinig onderhoud aan een parketvloer en dat is ook belangrijk bij een tijdloos interieur. Afhankelijk van het gebruik hoef je een parketvloer pas na een jaar of tien te schuren. Natuurlijk hangt dit wel af van hoe intensief je de vloer gebruikt en is het wel slim om bijvoorbeeld viltjes onder stoelen te plaatsen om de levensduur van de vloer te verlengen.

En omdat je zelf kan kiezen voor het type planken, de legwijze en de afwerking van de vloer kan je wel altijd kiezen voor een vloer die bij jouw stijl past. Kijk maar eens op AJM van Houdt parketrenovatie voor de verschillende mogelijkheden voor een parketvloer of houten vloer.

Natuurlijk kan je ook voor een ander type vloer kiezen. Zelf hebben wij een tegelvloer in de woonkamer en de levensduur van deze vloer is ook heel lang. Alleen, het is wel een hele specifieke keuze. Niet elke interieurstijl sluit hier goed op aan en dat maakt deze vloer niet voor iedereen geschikt. Een houten vloer is makkelijker te combineren met verschillende woonstijlen en daarom niet voor niets heel populair.

2. Een neutrale basis gaat langer mee

Denk niet alleen aan de vloer, maar ook bij andere vaste elementen in huis is het goed voor een neutrale en/of klassieke look te kiezen die jarenlang meegaat als je je interieur tijdloos wilt inrichten.

Denk bijvoorbeeld aan binnendeuren met een klassieke uitstraling. De kans dat deze langer meegaan dan de stalen deuren die je nu veel ziet is heel groot. Je kunt deze bijvoorbeeld combineren met zwarte deurklinken voor een moderne touch. Ook hoge plinten en een haard van marmer of natuursteen kunnen bijdragen aan deze tijdloze look.

Maar ook neutrale muurkleuren zoals off-white, een keuken in rustige tinten en inbouwkasten met een tijdloze uitstraling zijn keuzes die waarschijnlijk een stuk langer meegaan dan moderne keuzes zoals een keuken in een opvallende kleur of een latjeswand. En het fijne is dat al deze keuzes goed combineren met een houten vloer en dat je hiermee een goede basis creëert.

Misschien wil je graag wat kleur toevoegen aan je interieur om het meer eigen te maken. Het is belangrijk dat jij je thuis voelt in huis en als kleur belangrijk voor je is, verf dan ook vooral een muur in een mooie kleur en kies een aantal accessoires met kleur. Maar echt tijdloos is kleur niet. De kans is namelijk groot dat je over een paar jaar uitgekeken bent op deze kleur. Daarom zie je in tijdloze interieurs ook weinig kleur en vooral veel variatie in neutrale tinten, aangevuld met natuursteen en hout voor extra sfeer.

3.Tijdloze meubels = kwaliteit en een lang leven

Natuurlijk hoef je niet alleen maar voor tijdloze meubelen te kiezen en is het vooral belangrijk dat je voor meubels kiest die je mooi vindt. Maar tijdloze meubels hebben hun kwaliteit wel bewezen en gaan niet voor niet al jarenlang mee. Tijdloze meubels heb je in verschillende stijlen, bijvoorbeeld Scandinavisch design, retro ’70 meubels of meubels in neutrale vormen en kleuren.

Door een aantal tijdloze meubelen te combineren met moderne meubels creëer je een eigen stijl. En waar je misschien na een tijdje uitgekeken bent op die moderne meubels, is de kans groot dat deze klassieke meubels langer meegaan.

Zelf hebben wij bijvoorbeeld een ronde eettafel die al tientallen jaren oud is. Deze tafel is tijdloos en krijgt hooguit af en toe een ander kleurtje. De eettafel vormt de tijdloze basis en we kiezen hooguit voor andere eetkamerstoelen om het weer wat meer van nu te maken. Ook een vintage dressoir is een goed voorbeeld van een tijdloos meubelstuk dat jarenlang meegaat. Of denk bijvoorbeeld aan een grijze Scandinavische design bank die altijd mooi blijft.

deur met panelen wit

Het gaat er dus niet om dat je alleen maar meubels kiest met een tijdloze look, want het moet wel bij je woonstijl passen. Maar volg niet klakkeloos de laatste trends bij het uitkiezen van nieuwe meubels en koop ook niet een hele meubelset op de woonboulevard voor de woonkamer, want de kans dat je dan snel op je meubels bent uitgekeken is heel groot.

Door een paar vintage en / of klassieke meubels uit te kiezen voor je interieur is de kans veel groter dat je hier jarenlang plezier van hebt dan wanneer je voor de laatste trends of een kant-en-klare meubelset kiest.

Bovendien is de kwaliteit van deze meubelen vaak een stuk beter dan de massaproductie van tegenwoordig. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar veel meubels van tegenwoordig gaan minder lang mee omdat de kwaliteit minder goed is en ze sneller beschadigen.

4. Zorg dat alles goed op je woonstijl aansluit

Om de juiste keuzes te maken voor je interieur is het vooral belangrijk dat je het ook echt mooi vindt. Wat tijdloos voor de één is, daar raakt een ander weer snel op uitgekeken. Heb jij liever rustige meubels in neutrale tinten of hou jij bijvoorbeeld van donkere houttinten als walnoot? Beide stijlen blijven jarenlang mooi, maar waarschijnlijk gaat maar naar één van deze stijlen jouw voorkeur uit.

Kies daarom ook vooral voor kleuren, meubels en accessoires die jouw stijl weergeven. De kans dat deze spullen lang meegaan is veel groter dan wanneer je je meubels laat aanpraten in de winkel of wanneer je een interieur uitkiest volgens de laatste trends.

Vergeet ook niet dat een interieur nooit helemaal tijdloos is, maar dat je wel kunt kiezen voor een tijdloze basis zoals een parketvloer en klassieke elementen in je interieur. Door dit te combineren met favoriete meubels, accessoires en kleuren kan je veel langer genieten van je interieur.

Misschien wil je een keer een aantal meubels of accessoires vervangen, maar de kans dat je na 5 of 10 jaar alles in de woonkamer wilt vervangen is dankzij de veilige basis veel minder groot.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven