Kamerplant tip: Maak niet deze fout bij het verzorgen van varens
krulvaren tip water geven

Kamerplant tip: Maak niet deze fout bij het verzorgen van varens

Varens heb je in allerlei soorten en maten als kamerplant. De krulvaren is het meest bekend, maar er zijn nog vele andere soorten zoals de streepvaren en hertshoornvaren.

Als je deze kamerplanten water wilt geven hebben ze net een iets andere gebruiksaanwijzing dan de meeste andere planten. Geef je de varens op de verkeerde manier water dan zal het blad steeds verder afsterven en zal de plant uiteindelijk dood gaan.

Vroeger gaf ik de varens ook steeds op de verkeerde manier water, waardoor de plant vroeg of laat in de container eindigde. Maar sinds ik weet hoe je varens op de juist manier water geeft is mijn baby varen al uitgegroeid tot een mooie grote kamerplant.

Ik deel graag mijn tip voor het verzorgen van varens met je.

Zo geef je varens op de juiste manier water

Varens mag je nooit van bovenaf water geven. Geef je de varen van bovenaf in het midden water dan zal dit blad afsterven en de plant steeds kaler worden. Dit is iets wat ik jarenlang zelf verkeerd deed, maar sinds ik de varen van onderaf water geef groeit mijn varen steeds beter.

Je kunt varens makkelijk van onderaf water geven door varens in een plantenpot met een schotel te plaatsen. Giet het water op de schotel in plaats van op de plant en de plant zal zelf van onderaf drinken. Let er wel op dat als je terracotta potten gebruikt dat deze potten veel vocht vasthouden.

Heb je een plantenpot zonder schotel? Plaats dan de varen in een binnenpot. De binnenpot haal je makkelijk uit de plantenpot en zo kan je eenvoudig de varen alsnog van onderaf water geven.

De krulvaren heeft vrij veel water nodig, maar zorg er wel voor dat de potgrond niet te nat wordt. Dan heb je namelijk kans dat de wortels gaan rotten. Zelf gebruik ik een vochtmeter om te controleren of de varen water nodig heeft.

De meeste varen soorten groeien van oorsprong in tropische gebieden. Deze plant houdt daarom van een hoge luchtvochtigheid. De varen is dan ook erg geschikt voor in de badkamer, maar kan natuurlijk ook op een andere plek in huis staan.

Op internet staan veel tips om de varen regelmatig te besproeien, maar eerlijk is eerlijk: dit doe ik zelf nooit. Het kan natuurlijk dat de varen nog mooier groeit als je dit wel doet, maar hier heb ik zelf geen ervaring mee.

Kies de beste plek voor varens in huis

Naast dat je varens op de juiste manier water geeft, is het ook belangrijk dat je de beste standplaats voor de varen uitkiest.

Deze plant kan je best op een schaduwrijke plek zetten. Maar merk je dat de plant bijna niet groeit, dan zou je hem iets verder naar het raam kunnen verplaatsen.

De varen zet je echter beter niet in de vensterbank, omdat hij niet van direct zonlicht houdt. Dicht bij het raam op het noorden zou eventueel wel kunnen voor de varen. Zoek je specifiek een plant voor op de vensterbank? Dan zijn deze planten beter geschikt.

krulvaren juiste manier water geven bovenaf

Nog meer tips over de varen

Natuurlijk is er nog meer belangrijk om te weten bij de verzorging van de varen:

  • Verkleurd het blad van de varen? Natuurlijk is het belangrijk om de oorzaak hiervan te achterhalen, meestal geef je dan te veel of te weinig water of is de standplaats verkeerd. Gelukkig kan je verkleurd blad makkelijk wegknippen en ziet de varen er daarna weer mooi uit. Zelf heb ik hier in de winter ook weleens last van, maar de varen herstelt zich in de lente gelukkig weer razendsnel.
  • De wortels van de varen groeien niet snel en daarom hoef je deze kamerplant niet vaak te verpotten. Hou wel in de gaten of de potgrond nog voldoende voeding bevat en geef in het groeiseizoen (lente / zomer) extra kamerplantenvoeding aan de varen.
  • Een belangrijk pluspunt van de varen is dat hij niet erg gevoelig is voor ongedierte. Zelf heb ik al een paar jaar last van trips in mijn kamerplanten en de varen is gelukkig één van de planten die de dans ontspringt en er nog steeds erg goed uitziet!

De varen is een hele leuke plant voor in huis. Met een beetje geduld groeit de varen uit tot een grote kamerplant. En de varen is verkrijgbaar in allerlei mooie soorten met verschillend blad, dat maakt hem extra leuk om te combineren met andere kamerplanten.

Maar het is wel belangrijk dat je weet wat de juiste manier van water geven is van de varen. Geef deze plant dus nooit meer in het midden bovenop water, maar bewater de varen voortaan vanaf de onderkant. Grote kans dat de varen hier enorm van opknapt!

Wist jij al wat de juiste manier is om varens water te geven?

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven