Woonkamer inrichten met jonge kinderen? 5 handige tips
kinderspeelhoek

Woonkamer inrichten met jonge kinderen? 5 handige tips

Als je de woonkamer wilt inrichten dan komen er een hoop keuzes op je af. En als je jonge kinderen hebt dan zijn er nog een aantal extra dingen om rekening mee te houden. Als interieurstylist kom ik vaak bij jonge gezinnen thuis en alhoewel elk gezin anders is, zijn er wel een paar terugkerende thema’s.

Een ongeluk zit in een klein hoekje en zeker bij een gezin met jonge kinderen is de kans op schade in huis groter. Maar door met een aantal dingen bij de inrichting rekening te houden kan je de kans op ongelukjes en schade verkleinen. Natuurlijk wil je ook een inboedelverzekering afsluiten, maar in lang niet alle gevallen wordt de schade veroorzaakt door jonge kinderen vergoed. Voorkomen van schade is dan ook beter en met de tips uit dit artikel wordt dit een stuk makkelijker.

Ook wordt de woonkamer nou eenmaal anders gebruikt door kinderen dan door volwassen en ook hier kan je rekening mee houden bij de inrichting van de woonkamer.

Bekijk deze tips om de woonkamer slim in te richten met jonge kinderen.

tips woonkamer inrichten jonge kinderen

1. Een speel(goed)hoekje in de woonkamer

Zeker als de kinderen nog jong zijn dan spelen ze graag in de woonkamer. De meeste klanten geven daarom bij mij aan dat ze graag een speelhoekje in de woonkamer willen waar de kinderen kunnen spelen.

Denk aan een laag (IKEA) tafeltje waaraan de kinderen kunnen knutselen of een tipi-tentje waarin de kinderen fijn een boekje kunnen lezen. Maar nog belangrijker: ruimte waar het speelgoed zoveel mogelijk uit het zicht staat en ook weer makkelijk opgeruimd kan worden. Met deze tips wordt het nog makkelijker om speelgoed op te bergen in de woonkamer.

Hou bij het inrichten van de woonkamer alvast rekening met zo’n (toekomstig) speelhoekje. Zo hebben de kinderen een fijne plek om te spelen en kan jij ‘s avonds als de kinderen op bed liggen weer genieten van een opgeruimde woonkamer.

2. Makkelijk te reinigen meubels

Met jonge kinderen is de kans op een ongelukje in huis nou eenmaal groter. Denk aan een beker frisdrank wat per ongeluk omvalt op het vloerkleed of eten wat op de bank geknoeid wordt. En het verzekeren voor dit soort schade is nou eenmaal lastig, daarom is het beter dit te voorkomen.

Gelukkig zijn veel soorten vlekken makkelijk te reinigen als je er snel bij bent. Met groene zeep reinig je de meeste vlekken wel uit textiel en voor hardnekkige vlekken zou je ook een tapijtreiniger kunnen gebruiken.

Ook zijn er een aantal dingen waar je zelf rekening mee kunt houden bij de inrichting van de woonkamer met jonge kinderen. Een peperduur wit vloerkleed is misschien niet zo’n slim idee in dit geval. Alhoewel ik genoeg klanten met jonge kinderen heb die voor lichte kleuren kiezen bij de inrichting van de woonkamer, kiezen ze wel allemaal voor goedkopere opties voor het geval er toch een keer iets mis gaat.

En het textiel van banken en stoelen kan je laten impregneren, waardoor deze makkelijker te reinigen zijn en wel tegen een stootje kunnen. Zo hoef je niet in te leveren op mooie meubels en accessoires, maar ben je wel goed voorbereid op vlekken.

3. Kies voor meubels die tegen een stootje kunnen

Kinderen spelen en stoeien graag en gebruiken de woonkamer nou eenmaal anders. En natuurlijk is elk gezin anders. Soms kom ik bij mensen thuis waar de kinderen al op heel jonge leeftijd begrijpen van welke spullen ze moeten afblijven en waar meer ruimte is voor een ‘volwassen’ interieur. Maar ik kom ook bij mensen thuis waar de kinderen mogen ravotten in de woonkamer en het interieur hier op is aangepast.

Bij jonge kinderen is het slim om rekening te houden met meubels die tegen een stootje kunnen. Denk bijvoorbeeld aan vloerkleed wat goed stevig op de grond ligt en waarover kinderen niet kunnen struikelen wanneer ze door de woonkamer rennen. Ook tafeltjes die makkelijk om kunnen vallen als er iemand tegen aan loopt zijn in dit geval niet zo’n slim idee. En decoratie kan beter met mate worden toegepast en op een plek gezet worden waar kinderen niet goed bij kunnen.

Nogmaals, elk gezin is natuurlijk anders. Maar door voor meubels en accessoires te kiezen die wel tegen een stootje kunnen is de kans op schade in de woonkamer een stuk kleiner.

4. Een grote eettafel is een slim idee

Als de kinderen iets groter worden dan zal het speelhoekje steeds minder gebruikt worden. Maar kinderen hebben nog steeds ruimte nodig om creatief bezig te zijn en misschien ook al wel om huiswerk te maken.

Sommige kinderen doen dit het liefst op hun eigen slaapkamer, maar dit hoeft niet altijd. Door voor een grote eettafel met voldoende werkplek te kiezen, creëer je een fijne plek voor je kinderen.

Ook zou je het speelhoekje wat nu minder gebruikt wordt kunnen ombouwen tot een fijne chillplek waar kinderen kunnen lezen of gamen. Denk aan extra grote zitzakken, een fijne hangstoel of een andere leuke zitplek voor jonge kinderen.

5. Reinigbare muurverf voorkomt een hoop gedoe

Je zal echt niet de eerste zijn waarbij er schade aan de muur ontstaat door geknoei met eten. Of misschien is er wel een jonge Picasso creatief aan de slag gegaan op de muur.

Vlekken van eten en drinken zijn bij normale muurverf lastig te reinigen, omdat er vaak een (grotere) vlek na het poetsen ontstaat. Maar met reinigbare muurverf is dit gelukkig hartstikke eenvoudig en maak je de muur weer gemakkelijk schoon.

Schade aan de muur door een potlood of pen tekening zijn wat moeilijker te herstellen, maar op internet zijn wel diverse tips te vinden om mee aan de slag te gaan. Maar door voor reinigbare muurverf te kiezen blijft er in ieder geval geen doffe glans achter op de plek waar je moet boenen.

Zoals je ziet zijn er heel wat keuzes waarmee je rekening mee kunt houden bij het inrichten van de woonkamer met jonge kinderen. Je kunt nog steeds kiezen voor een mooi en gezellig interieur met jonge kinderen, maar door slim te kiezen verklein je wel de kans op schade en zorg je ervoor dat iedereen de woonkamer fijn kan gebruiken.

Heel veel succes.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven