Een kijkje in de tuin van Joanne
tuin Joanne met zelfgemaakte overkapping

Een kijkje in de tuin van Joanne

Kan jij ook geen genoeg krijgen van mooie tuinen? In de rubriek ‘een kijkje in de tuin van’ mogen we een kijkje nemen in een aantal van de mooiste tuinen van Nederland en België. Van moderne en strakke tuinen tot een kleine stadstuin vol planten: er is voor ieder wat wils.

Deze week nemen we een kijkje in de tuin van Joanne van het instagramaccount @joanne_oord.

Wie ben je, waar woon je en met wie?

Hoi ik ben Joanne (31) en samen met mijn man Stephan (36), zoon Lennon (2) en hondenvriendin Nora (6) wonen wij in een jaren ‘70 tussenwoning in Berkel en Rodenrijs.

Qua looks totaal geen charmante woning, maar qua locatie hadden we het ons niet beter kunnen wensen. In een autoluwe straat, aan het einde van een woonwijk met veel groen en het park om de hoek, is dit een heerlijk plekje. 

Hoe groot is je tuin?

Onze tuin -inclusief overkapping- is ca. 12 meter lang, 6 meter breed en is gelegen op het westen. De tuin is opgedeeld in een terras, 2 grasstroken, borders en een sfeervolle overkapping met buitenkeuken.

tuin indeling Joanne

In de overkapping bevindt zich een deur naar de achtergelegen garage en fietsenschuur. Je zou denken: waarom een aparte fietsenschuur als je een garage hebt, maar dat zijn echt twee aparte domeinen. Mijn (tuin)spullen mogen niet in zijn garage komen en andersom wil ik geen gereedschap of automaterialen in mijn fietsenschuurtje 😉 

Heb je liever een tuin vol planten of een moderne, strakke tuin?

Ik denk dat we een goede combinatie hebben van beide. De basis is redelijk strak en modern, maar ook met veel groen hierin verwerkt.

Vanwege de westelijke ligging, hebben we aan één kant schaduw van de schutting. Hier hebben we een lage border met wat klimplanten, hortensia’s en een prachtige Buddleja davidii (ook wel vlinderstruik genoemd). 

Aan de zonnige kant hebben we een hoge border met mijn lievelingsplanten: magnolia, eucalyptus, camelia en een laagblijvende hortensia (waar ik even de naam van kwijt ben). In de lage border heb ik afgelopen winter een variatie van tulpenbollen geplant, waardoor we dit voorjaar ons eigen mini-tulpenveld hadden. Als de tulpen uitgebloeid zijn komt de pioenroos tot leven. Stiekem ook wel een favorietje. 

Hoe zou je de stijl in je tuin omschrijven?

Modern-groen? Het is niet zo strak als een moderne tuin, maar wel strakke lijnen in combinatie met veel groen.

Vandaar dat het voor de tuinset op het terras een vereiste was om een ronde tafel te hebben. Hiermee doorbreken we de strakke lijnen een beetje. Ook een leuk weetje is dat ik onze ronde salontafeltjes in het voorjaar naar buiten haal, zodat ook in de overkapping de ronde houten vorm terugkomt. 

ronde tuintafel joanne

Wat is je favoriete plek in de tuin?

Ons favoriete plekje in de tuin is de overkapping. Deze heeft mijn man (Oord Projectbouw) zelf gebouwd en is het plekje waar we het meest zitten.

In de ochtend kunnen we hier heerlijk in het zonnetje genieten van een kopje koffie en wanneer het ’s avonds afkoelt, kunnen we hier ook nog heerlijk beschut zitten (met terrasverwarmer).

zelfgemaakte overkapping

Voor de styling heb ik afgekeken bij de overkapping van Ilse en deze tips verwerkt met wat elementen die voor ons een persoonlijke waarde hebben.

Het aluminium schilderijtje komt bijvoorbeeld uit Mallorca, een plek met veel herinneringen. En het koffiebordje is een knipoog naar mijn grote droom: een eigen koffietentje. Tot die tijd, genieten ik vooral van een zelf gezet kopje koffie in onze eigen overkapping. 

styling overkapping Joanne

En wat is jouw favoriete tuinplant?

De magnolia is mijn trots. Deze begon als klein struikje van ca. 40 cm hoog en heb ik inmiddels tot een klein boompje laten groeien van ongeveer 180 cm. Jammer alleen dat hij maar zo kort in de bloemen staat.

Oh en de druif die langs de overkapping groeit is ook wel favoriet. Deze kleurt de overkapping mooi groen (en paars) in de zomer, waardoor het Mediteraans aanvoelt. 

Heb jij een ultieme tip voor een gezellige tuin?

Creëer een diversiteit aan plekjes. Door verschillende zitjes, heb je altijd een plekje in de zon of schaduw.

Daarnaast is het met kindjes ook fijn om een plekje voor hen te hebben zodat ze lekker kunnen spelen in de tuin.

Bij ons is dat het gras en zijn eigen buitenkeukentje van steigerhout, waar hij heerlijke zandsoep, -taartjes en -ijsjes kan maken. 

buitenkeuken kinderen Joanne

Waar kunnen we jou online vinden?

Op Instagram ben ik te volgen via @joanne_oord. Daarnaast heb ik nog de grote wens om ooit een reisblog te starten. Mocht je het leuk vinden om de ontwikkelingen hieromtrent te volgen, volg ons dan ook op onze reispagina @trvl_monkeys

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik houd niet van houten schuttingen. Om deze aan de linkerkant een beetje te verdoezelen hebben we hier een klimhortensia tegenaan gepland. Hierdoor krijgen we een groene wand, met vrolijke witte bloemetjes.

Aan de andere kant hebben we een afscheiding van betongaas gemaakt, waar een klimop en een druif doorheen groeien. Zo hebben we een tuin met heel veel groen en ook voldoende privacy. 

Dankjewel voor het kijkje in je tuin Joanne! Wat een heerlijke tuin en super leuk dat ik je heb kunnen inspireren voor het inrichten van de overkapping.

Heb jij nou ook een tuin waar je trots op bent en wil je graag meedoen aan deze rubriek? Stuur mij dan een berichtje en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven