Dit is waarom je boomschors aan de plantenpot wilt toevoegen
plantenpot met boomschors 3

Dit is waarom je boomschors aan de plantenpot wilt toevoegen

Wist je dat het een goed idee is om boomschors aan de plantenpot in de tuin toe te voegen? Boomschors kan je aan de bovenkant van de plantenpot toevoegen, dus bovenop de potgrond. Door de potgrond te bedekken met een laagje boomschors bescherm je de tuinplant.

Boomschors op de potgrond biedt namelijk een aantal voordelen voor planten in pot. Lees snel verder waarom het een goed idee is om boomschors aan de plantenpot toe te voegen.

Hoe voeg je boomschors aan de plantenpot in de tuin toe?

Boomschors aan de plantenpot toevoegen is heel eenvoudig. Natuurlijk zorg je er eerst voor dat je een bloempot of plantenbak uitkiest waarbij het water goed kan weglopen.

Daarna plaats je de plant zoals je gewend bent in de plantenpot, maar je zorgt er wel voor dat er bovenaan de pot minimaal 5 centimeter ruimte overblijft voor de boomschors. Als de plant goed staat in de bloempot en je voldoende potgrond en voeding hebt toegevoegd, kan je een laagje boomschors van minimaal 5 centimeter bovenop de pot toevoegen.

Het is trouwens heel normaal als je na een tijdje ziet dat de boomschors steeds minder hoog wordt. Boomschors wordt namelijk door organismen in de grond omgezet naar humus. En die humus zorgt ervoor dat de bodem luchtig blijft en geeft weer voeding af aan de plant. Je zult dus eens in de zoveel tijd de boomschors weer aan moeten vullen.

5 voordelen van boomschors in de plantenpot

1. Boomschors staat mooi

Boomschors heeft een decoratieve functie. Zeker bij planten die de hoogte in groeien en waarbij de bovenkant van de plantenbak goed zichtbaar is, staat boomschors heel mooi.

Zelf heb ik daarom boomschors aan de olijfboom toegevoegd. Maar ook bij andere boompjes op stam, zoals een vijgenboom, laurierkers of palmboom kan dit heel mooi staan.

plantenpot met boomschors

2. Boomschors gaat onkruid tegen

Dankzij de laag boomschors in de plantenbak kunnen zaadjes van onkruid veel lastiger de grond bereiken. Hierdoor zal er op plekken waar je boomschors gebruikt veel minder onkruid groeien.

In de plantenpot van de olijfboom groeide altijd wel onkruid, omdat de bodem grotendeels kaal was. Nu ik een flinke laag boomschors heb toegepast heb ik hier geen last meer van.

Ook in de border werkt boomschors goed tegen onkruid. In één van onze borders staat een vlinderstruik en de border is verder aangevuld met boomschors. Hier groeit vrijwel nooit onkruid, dit in tegenstelling tot de andere borders in de tuin.

3. Met boomschors verdampt vocht minder snel

Boomschors heeft als voordeel dat het een beschermend laagje over de potgrond aanbrengt. In de zomer bescherm je zo de planten tegen uitdroging door de zon. Planten in pot hebben namelijk als nadeel dat ze veel meer water nodig hebben dan planten in de grond.

Door een laagje boomschors over de potgrond aan te brengen droogt de grond veel minder snel uit. En dat is fijn, want zo hoef jij de plant minder vaak water te geven.

4. Boomschors heeft een isolerende werking

Niet alleen in de zomer biedt boomschors een beschermd laagje, maar ook in de winter heb je er voordeel van. Boomschors houdt namelijk ook warmte vast en dat is in de winter heel fijn.

Zeker bij kwetsbare en tropische planten, zoals de olijfboom, is het belangrijk dat er extra bescherming is in de winter. Boomschors heeft een isolerende werking en daarmee bescherm je de wortels van de plant. Natuurlijk kan je nog meer doen om de plant in de winter te beschermen, zoals deze op een beschutte plek te zetten en bij stevige vorst in te pakken.

5. Boomschors is lastig voor slakken

Dit jaar hebben veel mensen last van een extreme slakkenplaag en lijkt bijna geen enkel middel te werken. Zekerheid heb je dan ook niet dat slakken niet bij de plant kunnen komen met een beschermend laagje, maar je maakt het ze wel extra lastig.

Slakken kunnen namelijk niet, of moeilijk, over het boomschors kruipen en kiezen daarom liever een makkelijkere weg. Heb jij planten in pot die worden aangevreten door slakken? Overweeg dan eens boomschors. Ook cacaodoppen of gebroken schelpen zijn bodembedekkers die je rondom de planten kunt aanbrengen om slakken weg te houden.

Het is niet nodig om in alle plantenpotten boomschors aan te brengen. Bij laag groeiende planten die goed de bodem bedekken, heeft boomschors bijvoorbeeld veel minder voordelen. Kijk dus goed bij welke specifieke planten in de tuin boomschors een goed idee is.

Boomschors is overigens niet altijd een goed idee. Omdat boomschors verteerd in mulch treedt er een verandering van de bodem op. De grond verzuurt als het ware. Niet alle planten kunnen hier even goed tegen.

Ook kan je boomschors beter niet toepassen op schaduwrijke plekken. Door boomschors verdampt het water in de grond langzamer. Dit is een groot voordeel op zonnige plekken, maar op vochtige plekken is dit juist een nadeel. In het ergste geval blijft de grond zo nat dat er schimmels in de grond ontstaan.

En mieren zijn gek om zich te verstoppen tussen de boomschors! Zelf wilde ik even snel tussen de regenbuien door foto’s van bloempot maken, om te zien dat alle aarde tussen de boomschors omhoog was geduwd. Op zoek naar de mieren kwam ik erachter dat er heel veel mieren tussen de boomschors zaten. Niet alleen dat, er bleken ook verschillende mierennesten tussen de boomschors te zitten.

Maar mieren bouwen toch wel ergens hun nest, en dan liever tussen de boomschors dan onder de tegels waardoor deze kunnen verzakken. Ook zijn mieren enorm nuttige beesten en bestrijden ze andere insecten, zoals bladluis. Voor mij wegen de voordelen van boomschors zwaarder dan de nadelen.

plantenpot met boomschors 2

Bij welke planten in pot zou jij boomschors toepassen?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven