De 10 leukste hangplanten voor binnen
de 10 leukste hangplanten voor binnen

De 10 leukste hangplanten voor binnen

Zoek jij een mooie hangplant voor binnen? Bekijk dan dit overzicht met populaire hangplanten voor in huis. Kies voor een makkelijke hangplant, een hangplant voor in de schaduw of koop een sterke hangplant zoals de Scindapsus voor je interieur.

Er zijn verschillende hangplanten voor binnen. Van sterke hangplanten zoals de klimop tot bloeiende hangplanten zoals de lipstick plant. In dit artikel laat ik jullie mijn favorieten zien.

Dit zijn de leukste hangplanten voor binnen:

In dit artikel vind je meer informatie over deze 10 populaire hangplanten. Breng sfeer aan in je woning met deze mooie hangplanten. Er is altijd plek binnen voor een hangplant, kies bijvoorbeeld voor een kleine hangplant als het Chinees lantaarnplantje als je klein woont.

Een hangplant hang je makkelijk aan het plafond of plaats hem op een kast of plank. Of plaats de plant in een plantenpot op poten. Door de lange bladeren geeft dit een mooi effect in combinatie met je andere planten.

De plantenhanger voor een hangplant kan je makkelijk zelf maken, bijvoorbeeld met touw en leer, of koop er één in de winkel. Deze industriële plantenhanger van Xenos is bijvoorbeeld super leuk en ook deze macramé plantenhanger is heel erg mooi. Op deze pagina vind je een overzicht van nog veel meer leuke plantenhangers of bekijk dit overzicht met leuke hangende bloempotten.

1. Scindapsus

De Scindapsus is een makkelijke hangplant en verkrijgbaar in verschillende varianten, bijvoorbeeld als Scindapsus Pictus met mooie kleine zilvergrijze vlekjes.

De Scindapsus staat het liefst in de schaduw of halfschaduw. Deze hangplant heb ik zelf op een plantenpot op pootjes naast het dressoir staan.

Deze hangplant is luchtzuiverend en daarom altijd een goed idee.

2. Lepismium Bolivianum

De Lepismium Bolivianum is een hangplant die niet veel water nodig heeft. Het bijzondere aan deze hangplant is dat het eigenlijk geen bladeren heeft, maar dat hij hele lange stengels heeft.

Deze hangplant houdt ervan om veel zonlicht te krijgen.

3. Zaagcactus

plantenhanger by LEef met de zaagcactus

De zaagcactus is met zijn aparte bladeren een bijzondere hangplant. De zaagcactus is ook bekend als bladcactus of Epiphyllum Anguliger.

Als je goed voor deze cactus zorgt kunnen er bloemen uitkomen. Pas op dat je deze plant niet teveel water geeft, want dan krijg je lange sprieten zonder blad.

De zaagcactus is één van mijn favoriete hangplanten voor in huis dankzij zijn bijzondere blad en opvallende uiterlijk.

4. Lipstickplant

De lipstickplant heeft zijn naam te danken aan de rode bloemen die aan deze hangplant groeien. Er zijn ook andere varianten van deze plant te koop, bijvoorbeeld met witte bloemetjes. Ook zijn er varianten met verschillende soorten bladeren te koop.

plantenpot op poten met Aeschynanthus Japhrolepis

De lipstickplant heeft niet veel water nodig en kan ook in de schaduw geplaatst worden, alhoewel hij het liefst op een lichte plaats staat.

In het voorjaar en de zomer is het voldoende de hangplant één keer per week water te geven en in de herfst en winter heeft deze kamerplant nog minder water nodig.

5. Monstera Monkey Leaf

monstera monkey hangplant

Wist je dat er zelfs een hangplant van de Monstera is? De Monstera Monkey Leaf is een schattige hangplant.

Ik heb hem zelf op een hoge plank staan, zodat hij mooi naar beneden groeit. Je kunt hem zelfs als klimplant de hoogte in laten groeien.

De Monstera Monkey Leaf is een makkelijke hangplant die bijna overal in huis kan staan, ook op een wat donkere plek. En geef je de plant per ongeluk iets te veel water? Deze kamerplant is sterk en de kans is groot dat hij dit toch overleefd.

Monstera adansonii 

Ook wel bekend als Monkey Mask of Monstera Obliqua. Kan zowel als hangplant of als kamerplant.

6. Philodendron Scandens

philondendron scandens hangplanten in plantenbak

De Philondendron Scandens (links op de foto) is een hangplant met mooie grote bladeren.

In de zomer mag de grond licht vochtig zijn, in de winter kan je de grond het beste laten uitdrogen. Deze plant kan het beste in de schaduw of halfschaduw geplaatst worden.

Ik heb hem hier gecombineerd met een aantal planten in een plantenbak op poten.

7. Chinees Lantaarnplantje

styled by sabine hangplant chinese lantaarn
Fotocredits: Styled by Sabine

Het Chinees lantaarnplantje is een opvallende hangplant met zijn ranke bladeren. Sabine van de blog Styled by Sabine schreef een uitgebreide blog over hoe je deze plant het beste kan verzorgen. De Latijnse naam van deze plant is Ceropegia Woodii.

De bladeren van deze plant lijken van dichtbij wel op een hartje. Omdat dit een vetplant is heeft hij maar heel weinig water nodig.

Persoonlijk vind ik dit een best wel moeilijke hangplant, maar deze kamerplant staat wel prachtig op een kast of een dressoir. Zorg er wel voor dat deze hangplant op een licht plek in huis wordt gezet, want hij heeft wel voldoende daglicht nodig.

8. Hedera Helix

Hedera Helix, oftewel klimop, ken je vast al wel als klimplant in de tuin. Maar wist je dat dit ook een hele leuke hangplant voor binnen is? De klimop mag best op een donkere plek binnen neergezet worden en is daardoor ideaal voor in een grote woonkamer met weinig licht.

De klimop staat het liefst in de schaduw of half schaduw en houdt van water, zorg er daarom voor dat de grond altijd licht vochtig is.

9. Hertshoornvaren

hertshoornvaren standplaats

De Hedera Helix is een kamerplant die ook prima gebruikt kan worden als hangplant. Ik schreef al eerder een blog waarin ik uitleg hoe je deze plant het beste kan verzorgen.

Ik heb deze hangplant alweer jaren in huis en inmiddels is hij fors gegroeid.

10. Peperomia

peperomia

De Peperomia is een sterk en makkelijke hangplant. De peperomia komt in veel verschillende soorten en maten, daarom kan jouw peperomia er weer totaal anders uitzien dan deze op de foto.

Alhoewel deze plant qua uiterlijk op een vetplant lijkt heeft hij meer water nodig dan de gemiddelde vetplant of cactus. Geef hem daarom ongeveer 1 keer per week een beetje water.

Overzicht favoriete hangplanten

Hangplanten kopen

Wil je één van deze hangplanten voor binnen kopen? Bestel ze bijvoorbeeld heel makkelijk online bij één van mijn favoriete online plantenwinkels. Je kunt kiezen voor een stekje van een hangplant, deze zijn vaak lekker goedkoop.

Liever meteen meer impact? Hoe groter de plant, hoe duurder deze meestal is. Gelukkig zijn makkelijke hangplanten als de Hedera, Scindapsus of Philondendron vaak heel goedkoop.

Hangplanten als de Philondendron Scandens hebben ook nog eens weinig ligt nodig en zijn daardoor ideaal voor een donker plekje in de woonkamer.

De uitdaging bij hangplanten is vooral om ze voldoende water te geven. Hangplanten staan (of hangen) niet altijd op een makkelijke plek in huis en daarom is het lastig om goed te controleren wanneer de hangplanten water nodig hebben. Eerlijk is eerlijk, hier gaat het bij mij nog weleens mis.

Daarom kies ik het liefst voor sterke hangplanten, die kunnen wel tegen een stootje. Hangplanten zijn wel weer heel makkelijk te stekken, daarover vind je onder aan dit artikel meer informatie.

Daarnaast staan hangplanten ook gewoon heel gezellig in huis en zijn het echte sfeermakers voor in huis.

Hangplanten stekken

De meeste hangplanten zijn makkelijk te stekken. In de meeste gevallen knip je een takje net boven het blad af.

Zet de stengel in het water (zorg ervoor dat er geen blad in het water hangt) en laat deze net zo lang staan tot er wortels groeien. Daarna kan je hem overpotten in een potje met stekgrond.

Een cactus hangplant hoef je niet eerst in het water te zetten, maar kan je direct in cactusgrond zetten.

Ben je op zoek naar nog meer planten inspiratie? Neem dan ook eens een kijkje bij deze lucht zuiverende planten of grote kamerplanten. En vind je het lastig je planten in leven te houden? Misschien is één van deze kunstplanten dan wat voor jou.

Liefs,

Ilse

Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk dan ook:

Ook wel bekend als Monkey Mask of Monstera Obliqua. Kan zowel als hangplant of als kamerplant.

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

1 gedachte over “De 10 leukste hangplanten voor binnen”

  1. Pingback: Top 10 Makkelijk te houden kamerplanten - tipsvoorjou.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven