Planten in huis zorgen voor sfeer en gezelligheid. Ze brengen leven in huis en daarnaast zijn ze goed voor je gezondheid. In sommige ruimtes kan het lastig zijn om een geschikt plekje te vinden voor een plant omdat er geen plaats voor is. Geen nood: voor hangplanten is altijd plek!

Een hangplant hang je makkelijk aan het plafond of plaats hem op een kast of plank. Of plaats de plant in een plantenpot op poten. Door de lange bladeren geeft dit een mooi effect in combinatie met je andere planten. De plantenhanger voor een hangplant kan je makkelijk zelf maken, bijvoorbeeld met touw en leer, of koop er één in de winkel. Deze industriële plantenhanger is bijvoorbeeld super leuk en ook deze macramé plantenhanger is heel erg mooi. Op deze pagina vind je een overzicht van nog veel meer leuke plantenhangers.

Er zijn verschillende hangplanten voor binnen. Van sterke hangplanten zoals de klimop tot bloeiende hangplanten zoals de lipstick plant. In dit artikel laat ik jullie mijn favorieten zien.

Dit zijn de leukste hangplanten voor binnen:

De klimop

De klimop, ook wel bekend als de Hedera, is één van de bekendste hangplanten voor in huis. Hier heeft hij al verschillende plekken gehad: van woonkamer, slaapkamer tot badkamer. De klimop houdt van een vochtige grond en staat het liefst in de schaduw. Deze hangplant is ook geschikt om buiten tegen de schutting te plaatsen.

Zwarte keuken: voeg planten toe bijvoorbeeld de klimop hangplant
Bestel Hedera online

Zaagcactus

De zaagcactus is met zijn aparte bladeren een bijzondere hangplant. De zaagcactus is ook bekend als bladcactus of Epiphyllum Anguliger. Als je goed voor deze cactus zorgt kunnen er bloemen uitkomen. Pas op dat je deze plant niet teveel water geeft, want dan krijg je lange sprieten zonder blad.

plantenhanger by LEef met de zaagcactus
Bestel de zaagcactus online

Erwtenplant

De erwtenplant (Senecio rowleyanus), is een sterk hangende vetplant. Deze plant houdt van licht en wil regelmatig water. Leuk weetje: in het wild is is deze plant een bodembedekker en groeit hij over de grond.

erwtenplant hangplant
Bestel het erwtenplantje online

Philodendron Scandens

De Philondendron Scandens (links op de foto) is een hangplant met mooie grote bladeren. In de zomer mag de grond licht vochtig zijn, in de winter kan je de grond het beste laten uitdrogen. Deze plant kan het beste in de schaduw of halfschaduw geplaatst worden. Ik heb hem hier gecombineerd met een aantal planten in een plantenbak op poten.

philondendron scandens hangplanten in plantenbak
Bestel de Philondendron Scandens online

Chinees Lantaarnplantje

Het Chinese Lantaarnplantje is een opvallende hangplant met zijn ranke bladeren. Sabine van de blog Styled by Sabine schreef een uitgebreide blog over hoe je deze plant het beste kan verzorgen.

Koop het Chinees Lantaarnplantje online
styled by sabine hangplant chinese lantaarn
Fotocredits: Styled by Sabine

Rotskoraal

De rotskoraal (Rhipsalis heteroclada) is een hangplant die niet veel water nodig heeft. Zet hem in de halfschaduw en als je hem goed verzorgd kan hij in de winter witte bloemen krijgen.

vilten plantenhanger
Bestel de rotskoraal online

Lipstickplant

De lipstickplant heeft zijn naam te danken aan de rode bloemen die aan deze hangplant groeien. Er zijn ook andere varianten van deze plant te koop, bijvoorbeeld met witte bloemetjes. Ook zijn er varianten met verschillende soorten bladeren te koop. De lipstickplant heeft niet veel water nodig en kan ook in de schaduw geplaatst worden.

lipstick plant
Bestel de Lipstickplant online

Aeschynanthus Japhrolepis

Deze plant is een variant op de lipstickplant. De hangplant staat het liefst op een lichte plaats en houdt niet van teveel water. Als je er goed voor zorgt kunnen er zelfs bloemen in deze plant komen. Dit is één van mijn favoriete planten, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik erg veel moeite heb deze levend te houden. Ik ben dan ook al aan plant nummer 3 bezig.

plantenpot op poten met Aeschynanthus Japhrolepis
Bestel de Lipstick Japhrolepis online

Hertshoornvaren

De hertshoornvaren is een kamerplant die ook prima gebruikt kan worden als hangplant. Ik schreef al eerder een blog waarin ik uitleg hoe je deze plant het beste kan verzorgen.

hertshoornvaren standplaats
Bestel de Hertshoornvaren online

Peperomia

De Peperomia is een sterk en makkelijke hangplant. Alhoewel deze plant qua uiterlijk op een vetplant lijkt heeft hij meer water nodig dan de gemiddelde vetplant of cactus.

peperomia

Hangplanten stekken

De meeste hangplanten zijn makkelijk te stekken. In de meeste gevallen knip je een takje net boven het blad af. Zet de stengel in het water (zorg ervoor dat er geen blad in het water hangt) en laat deze net zo lang staan tot er wortels groeien. Daarna kan je hem overpotten in een potje met stekgrond. Een cactus hangplant hoef je niet eerst in het water te zetten, maar kan je direct in cactusgrond zetten.

Ben je op zoek naar nog meer planten inspiratie? Neem dan ook eens een kijkje bij deze lucht zuiverende planten. En vind je het lastig je planten in leven te houden? Misschien is één van deze kunstplanten dan wat voor jou.

Liefs,

Ilse

300 x 250 algemeen

Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk dan ook:

de 10 leukste hangplanten voor binnen

 

Disclaimer: InteriorTwin.com maakt gebruik van affiliate links. Ik ontvang een kleine commissie als je iets besteld via één van deze links. Ik link alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vind.

Wil jij de wekelijkse wooninspiratie ontvangen? Meld je dan nu aan!
* Je gegevens worden gebruikt voor het versturen van de wekelijkse wooninspiratie. Je kunt je ten aller tijde uitschrijven. Bekijk voor meer informatie ook de disclaimer en privacy statement