5 verlichtingstips voor de woonkamer - InteriorTwin
tips verlichting woonkamer

5 verlichtingstips voor de woonkamer

Ben jij op zoek naar verlichtingstips voor de woonkamer? Misschien kom je er wel achter nu de dagen weer wat korter worden dat je woonkamer onvoldoende verlicht is? Ik heb een aantal zaken op een rijtje gezet waar je op moet letten bij het uitkiezen voor verlichting in de woonkamer.

Tips voor verlichting in de woonkamer

1. Maak een lichtplan

Zeker als je gaat verbouwen of verhuizen is dit een goed idee: maak een lichtplan waarin je aangeeft op welke plekken er verlichting moet komen in de woonkamer en of dit directe of indirecte verlichting moet zijn. Maar ook als je al enige tijd ergens woont en merkt dat de verlichting niet voldoende is is het een goed idee om dit te doen om erachter te komen op welke plekken je onvoldoende verlichting hebt. Download de gratis tools voor het maken van een plattegrond om je eigen lichtplan te maken. Vind je dit lastig? Een professioneel interieuradviseur kan je hierbij helpen.

2. Zorg voor een goede basis

Functionaliteit gaat boven sfeer. Zorg ervoor dat de belangrijkste plekken in de woonkamer goed verlicht zijn met functionele basisverlichting. Plekken als de eethoek, bank en keuken moeten goed en direct verlicht kunnen worden, zodat jij voldoende licht hebt als je gaat koken, iets wilt lezen of om een andere reden goede verlichting nodig hebt. Hiervoor wordt meestal gekozen voor spotjes of een goede hanglamp met led lampjes. Tip: zorg voor een dimmer, zodat je de verlichting zachter kan zetten op het moment dat je het gezellig wilt maken.

3. Indirecte verlichting zorgt voor sfeer

Naast functionele verlichting heb je natuurlijk ook gezellig sfeerverlichting in de woonkamer nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mooi vormgegeven wandlampen en tafellampen. Deze zet je op handige plekken in de woonkamer neer, zoals op het dressoir, naast de tv en boven het aanrechtblad.

4. Match je verlichting in de woonkamer

Ik kom het regelmatig tegen bij een interieuradvies: 10 verschillende lampen in de woonkamer. Als mij dan gevraagd word of ik nog een tip heb voor de inrichting dan kom ik toch al snel op de verlichting uit. Zorg voor een samenhangend geheel qua verlichting! Dit kijkt zoveel rustiger en heeft enorm veel impact op een interieur. En echt niet elke lamp hoeft uit dezelfde serie te komen of dezelfde kleur te hebben, maar probeer wel een overeenkomst te vinden. Zo zijn de lampen die wij hebben allemaal Scandinavisch industrieel in de kleuren zwart, wit en grijs.

5. Kies voor smart verlichting

Het is het nieuwste van het nieuwste: kies voor smart verlichting in je woonkamer. Zelf gebruik ik de Philips Hue. Hiermee kan ik vanaf mijn mobiel de lampen bedienen in elke kleur en elke intensiteit die je maar kan bedenken. Met smart verlichting heb je directe en indirecte verlichting in één en is het bedienen van je lampen heel makkelijk.

Wil je nog meer inspiratie voor verlichting? Bekijk dan deze leuke ideeën voor een wandlamp in huis. Wat je ook doet, probeer in ieder geval deze verlichtingsfouten te voorkomen.

Liefs,

Ilse

standaard afbeelding blog
5 tips voor het kiezen van verlichting in de woonkamer

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven