5 verlichtingsfouten die je moet zien te voorkomen - InteriorTwin
verlichtingsplan opstellen

5 verlichtingsfouten die je moet zien te voorkomen

Een goed lichtplan opstellen is misschien wel het lastige wat er is. Als ik een interieuradvies aan huis geef dan komt er dan ook bijna altijd wel een vraag over verlichting voorbij. Te weinig licht, te veel licht en meer van dit soort problemen is voor veel mensen herkenbaar.

Het zou het beste zijn als iedereen vooraf een goed lichtplan maakt, maar ook achteraf kan het opstellen van een lichtplan geen kwaad om fouten te herstellen. Hoe je zelf een lichtplan kan maken leg ik uit in de online interieurcursus. Geen zin om aan de slag te gaan met een volledig lichtplan? Zorg er dan in ieder geval voor dat je deze verlichtingsfouten voorkomt:

De meest gemaakte verlichtingsfouten

Energie onzuinige lampen

We weten allemaal dat een gloeilamp niet de meest zuinige verlichting is toch? Dus vervang je gloeilampen zo snel mogelijk voor LED lampjes en LED spots. Dat scheelt je niet alleen geld op de energierekening, maar zo ben je ook duurzaam bezig. Liever niet een te wit licht? Tegenwoordig is er ook genoeg mooie verlichting met warm wit / geel licht te koop.

Een huis vol hanglampen

Soms kom ik het nog weleens tegen: een huis vol hanglampen en andere verlichting ontbreekt. Niet zo gek dat het lastig is je huis sfeervol te krijgen als alle verlichting op dezelfde hoogte hangt. Combineer de hanglampen eens met een vloerlamp, spotjes aan het plafond, wandlampen en tafellampen. Wedden dat het er meteen gezellig uitziet!

Niet bij elkaar passende lampen

Voor mij als interieurstylist is niets zo storend als een huis vol verschillende lampen. Dit valt mij altijd direct op en zorgt voor veel onrust in huis. Ik zie het regelmatig: in de hoek een rvs lamp, gecombineerd met een velvet tafellamp en een rieten hanglamp. Ik snap het echt wel dat je regelmatig wat veranderd in huis en je hoeft echt niet alles uit dezelfde collectie te halen, in tegendeel juist, maar zorg wel voor samenhang. Veel mensen besteden te weinig aandacht aan de stijl van de lampen terwijl dit juist zo belangrijk is.

Het ontbreken van sfeerverlichting

Natuurlijk moet verlichting vooral praktisch zijn, maar het is wel zo gezellig als je het licht ook kan dimmen als je even wilt ontspannen. Anders lijkt het net een showroom en zo krijg je nooit een huiselijke sfeer. Natuurlijk kan je aparte sfeerverlichting kopen of dimmers plaatsen, maar een nog makkelijkere manier is om te kiezen voor smart verlichting. Zeker in de winter is het extra gezellig om voor sfeerverlichting te kiezen in strijd tegen de winterdip.

Verkeerde lichtpunten

Niks zo frustrerend als een lamp die je boven de tafel wilt ophangen, om tot de ontdekking te komen dat het lichtpunt op de verkeerde plek zit. Of erachter komen dat je onvoldoende stopcontacten hebt om je wandlamp of tafellamp op aan te sluiten. Als je gaat verbouwen of verhuizen is het daarom zo belangrijk om vooraf over een goed lichtplan na te denken, omdat je ook deze punten daar al in meeneemt. Maar gelukkig zijn er ook een aantal andere oplossingen zonder grondig te hoeven verbouwen, alhoewel deze vaak wel minder mooi zijn. Een kabelgoot blijf je bijvoorbeeld altijd zien.

Zijn deze fouten herkenbaar voor jou? Of is de verlichting in huis goed op orde? Vergeet niet om dit artikel op te slaan op Pinterest als je alles nog eens rustig wilt teruglezen.

Liefs,

Ilse

standaard afbeelding blog

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Deel dit artikel of sla het op:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens:

Scroll naar boven