Voldoende verlichting in huis realiseren is een probleem waar veel mensen tegenaan lopen. Of je nu in een rijtjeswoning woont of een vrijstaande villa hebt, in elk huis is voldoende verlichting heel belangrijk.
Bij bijna elk interieuradvies kom er dan ook wel een vraag over verlichting voorbij. Veel mensen lopen er tegenaan dat ze te weinig licht in de woonkamer hebben, maar het tegenovergestelde kan ook. Soms is er juist te veel licht en lukt het daarom niet om het sfeervol te maken in de woonkamer.
En bijna altijd is er wel een plek in de ruimte die niet goed verlicht wordt en lopen mensen daardoor tegen problemen aan.
Het zou het beste zijn als iedereen vooraf een goed lichtplan maakt. Natuurlijk snap ik dat niet iedereen dit doet, maar ook achteraf kan het opstellen van een lichtplan geen kwaad om fouten te herstellen.
Door een lichtplan op papier uit te werken zie je namelijk goed waar de pijnpunten zitten en hoe je de verlichting in de woonkamer kunt verbeteren. Hoe je zelf een (eenvoudig) lichtplan kan maken leg ik uit in de online interieurcursus. Voor complexe situaties is het overigens verstandig om je te laten adviseren door de expert, bijvoorbeeld door een lichtadviseur of een interieurontwerper met specialisatie in verlichting.
Natuurlijk snap ik het ook als je geen zin hebt om aan de slag te gaan met een lichtplan en een snelle oplossing wilt om de verlichting in huis te verbeteren.
In dit artikel deel ik daarom een aantal veelgemaakte verlichtingsfouten. Zorg er voor dat je deze fouten niet maakt, want dan zal de verlichting in de ruimte sowieso niet op orde zijn.
Dit zijn de 5 meest gemaakte verlichtingsfouten
Fout 1: Energie onzuinige lampen
We weten allemaal dat een gloeilamp niet de meest zuinige verlichting is toch? Dus vervang je gloeilampen zo snel mogelijk voor LED lampjes en LED spots. Dat scheelt je niet alleen geld op de energierekening, maar zo ben je ook duurzaam bezig.
Sommige mensen kiezen liever niet voor LED verlichting omdat ze bang zijn voor een te wit licht. Tegenwoordig hoef je daar echt niet meer bang voor te zijn, want er is genoeg mooie LED verlichting met warm wit / geel licht te koop.
LED verlichting is zelfs verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren, waardoor je met verlichting zo een extra dimensie aan je inrichting kunt geven.
Nog een voordeel van LED verlichting is dat deze niet warm wordt en veel langer mee gaat dan ouderwetse gloeilampen. Genoeg redenen om snel naar deze moderne verlichting over te stappen dus!
Fout 2: Een huis vol hanglampen
Gelukkig zie ik het steeds minder vaak, maar er zijn mensen die slechts een aantal hanglampen op hangen in huis en meer niet. Met alleen deze verlichting is het niet zo gek dat het lastig is je huis sfeervol te krijgen.
Door alleen voor hanglampen te kiezen hangt alle verlichting op dezelfde hoogte. Dit ziet er visueel niet mooi uit, maar daarnaast heb je zo ook veel te weinig verlichting in de ruimte.
Boven de eettafel is een hanglamp (bijna) altijd een goed idee, maar op andere plekken kan je beter kiezen voor andere verlichting. Boven de zitplek in de woonkamer staat een hanglamp meestal niet zo mooi. Vaak zijn spotjes, of een mooi vormgegeven plafondlamp, dan een beter idee.
Daarnaast kan je de hanglampen in de ruimte combineren met een vloerlamp, spotjes aan het plafond, wandlampen en tafellampen. Zo kan je elke hoek in de ruimte verlichten en daarnaast makkelijker kiezen voor verlichting op verschillende hoogtes.
Ook kan je zo beter sfeerverlichting toepassen in de ruimte, waardoor het er een stuk gezelliger uitziet.
Fout 3: Niet bij elkaar passende lampen
Voor mij als interieurstylist is niets zo storend als een huis vol verschillende lampen. Dit valt mij altijd direct op en zorgt voor veel onrust in huis.
Het is echt niet zo dat elke lamp uit precies dezelfde lampenserie moet komen en 100 % op elkaar afgestemd moet zijn. In tegenstelling, dit kan er juist weer wat saai uitzien.
Maar regelmatig bezoek ik huizen waar de verlichting niet goed op elkaar is afgestemd. Bijvoorbeeld in de hoek een rvs lamp, gecombineerd met een velvet tafellamp en een rieten hanglamp.
Dit hoeft niet meteen een mismatch te zijn. Als de rest van de meubels en accessoires mooi met de lampen combineren kan dit nog steeds prima staan.
Maar vaak is hier totaal niet over nagedacht en zijn de lampen een onsamenhangend geheel die niet goed bij de rest van de ruimte aansluiten.
Veel mensen besteden te weinig aandacht aan de stijl van de lampen terwijl deze juist een hele mooie aanvulling op het interieur kunnen zijn.
Probeer de kleur, vorm en het materiaal van de lampen op elkaar af te stemmen. Vergeet ook niet om dit terug te laten komen in andere meubels of accessoires in de ruimte, zodat het mooi één geheel vormt.
Fout 4: Het ontbreken van sfeerverlichting
Natuurlijk moet verlichting vooral praktisch zijn, maar het is wel zo gezellig als je het licht ook kan dimmen als je even wilt ontspannen. Anders lijkt het net een showroom en zo krijg je nooit een huiselijke sfeer.
Kijk daarom goed hoe je de tijd doorbrengt in de woonkamer en op welke plekken je sfeerverlichting kunt aanbrengen, bijvoorbeeld achter de bank of bij het tv-meubel. Een tafellamp of wandlamp zijn goede voorbeelden van armaturen om meer sfeerverlichting mee aan te brengen.
Je kunt zelfs kiezen voor originele vormen, materialen en kleuren verlichting waardoor deze sfeerverlichting een mooie aanvulling is op je woonstijl.
Tegenwoordig is ook de keuze in draadloze en oplaadbare verlichting groot, zodat je overal in huis mooie sfeerverlichting kunt aanbrengen.
Het is ook heel slim om te kiezen voor smart verlichting. Zo kan je verlichting zowel functioneel als sfeervol inzetten. Vooral de verlichting in de keuken en de lamp boven de eettafel zijn plekken waar het goed is om voor smart verlichting te kiezen.
Zeker in de winter is het extra gezellig om voor sfeerverlichting te kiezen in strijd tegen de winterdip.
Tip: je hoeft natuurlijk niet al je verlichting in één keer te vervangen voor smart verlichting. Zelf sparen wij hier voor en vervangen wij de lampen één voor één. Bij verschillende spaarprogramma’s, zoals bij onze energiemaatschappij, kunnen wij ook nog eens met onze spaarpunten smart verlichting sparen. Dit duurt misschien wat langer dan alles in één keer vervangen, maar zo bespaar je wel een hoop geld.
Fout 5: Verkeerde lichtpunten
Niks zo frustrerend als een lamp die je boven de tafel wilt ophangen, om tot de ontdekking te komen dat het lichtpunt op de verkeerde plek zit. Of erachter komen dat je onvoldoende stopcontacten hebt om je wandlamp of tafellamp op aan te sluiten.
Als je gaat verbouwen of verhuizen is het daarom zo belangrijk om vooraf over een goed lichtplan na te denken, omdat je ook deze punten daar al in meeneemt.
Maar gelukkig zijn er ook een aantal andere oplossingen zonder grondig te hoeven verbouwen voor een ander lichtpunt. Eerder noemde ik al het voorbeeld van oplaadbare verlichting. Ook kan je met een kabelgoot werken om het lichtpunt iets te verleggen. En een lightswing is een veelgebruikte methode om de lamp een stukje te verplaatsen.
Al deze oplossingen hebben ook nadelen, dus als je vooraf de lichtpunten kunt verleggen is dit natuurlijk het beste.
Je weet nu welke verlichtingsfouten je beter niet kunt maken. Zijn deze fouten herkenbaar voor jou? Of is de verlichting in huis goed op orde?
Vergeet niet om dit artikel op te slaan op Pinterest als je alles nog eens rustig wilt teruglezen.
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: