DIY: een duurzame 'kerstboom' - InteriorTwin
kerst diy 2019-2

DIY: een duurzame ‘kerstboom’

Het is inmiddels een traditie geworden dat ik elk jaar een leuke DIY voor kerst bedenk. Laatst deelde ik een overzicht van de kerst DIY’s van de afgelopen jaren en vertelde ik dat ik met een nieuwe DIY bezig was.

Net als vorig jaar koos ik voor een DIY voor boven het tv-meubel. Op deze plek komt de DIY het best tot zijn recht en daarom vind ik het leuk om iets bijzonders voor deze plek te maken.

Dit jaar heb ik voor het thema duurzaam gekozen. Zelf ben ik steeds meer bezig met duurzaamheid. En alhoewel ik echt nog wel regelmatig nieuwe dingen koop merk ik dat ik dit jaar wel voor het eerst moeite heb met nieuwe spullen voor kerst te kopen.

De spullen voor kerst staan vaak maar een maandje om daarna weer naar zolder te verdwijnen. En veel van de spullen worden het jaar daarna weer ingeruild voor iets nieuws, hoe zonde is dat eigenlijk?

Daarom wilde ik dit jaar zoveel mogelijk spullen hergebruiken en kwam ik op het idee voor deze DIY. Ik vertel jullie er graag meer over.

duurzame kerstboom op hout

DIY duurzame kerstboom

Benodigdheden

  • een houten plaat of ander restmateriaal wat je nog in huis hebt staan
  • minimaal 25 papierklemmen zwart (dit is het enige van de DIY wat ik nieuw heb moeten bestellen maar kan ik later ook weer hergebruiken, hier kom ik later op terug)
  • restjes verf (ik gebruikte Histor Raaf uit een eerder project)
  • kleine schroefjes
  • kerstballen in verschillende vormen en kleuren

Werkwijze

Pas schreef ik al dat ik geen grote kerstboom in huis wil, maar dit jaar voor een rustiger thema kies. Maar ik wilde wel graag iets doen met de vele kerstballen die we in huis hebben staan.

Ik kwam op het idee om deze op een houten plaat te bevestigen als alternatieve kerstboom. Omdat ik het zonde vond de plaat te verven voor eenmalig gebruik bedacht ik om de kerstballen met papierklemmen aan de houten plaat te bevestigen.

Zo kan ik de plaat later hergebruiken, bijvoorbeeld als moodboard of memobord op kantoor.

werkbeschrijving diy kerstboom

Voor je de papierklemmen op de houten plaat bevestigd zorg je er eerst voor dat de plaat geschilderd is in een kleur naar keuze.

Vergeet niet om eerst grondverf te gebruiken en om de plaat tussendoor op te schuren. Wij bewaren onze restjes verf in de schuur en door de kou kan de verf dan wat gaan klonteren. Dit zie je helaas een beetje, maar in het grote geheel valt het nauwelijks op.

Als de verf goed gedroogd is kan je de papierklemmen bevestigen. Meet goed uit waar de papierklemmen moeten komen. Ik vind het zelf het makkelijkst om met de priem een klein gaatje te maken en daarna de papierklem met een klein schroefje vast te maken.

Als de papierklemmen bevestigd zijn kan je de plaat op een plek naar keuze zetten. Pas daarna ga je de kerstballen aan de plaat vastmaken. Zorg voor een leuke verdeling van de verschillende vormen en afmetingen kerstballen.

En klaar is je duurzame kerstboom! Voor nu heb ik er een aantal kerststerren boven gehangen, maar ik ga het de komende tijd nog gezelliger maken.

Ik wil nog wat kerstgroen in huis halen en kijken welke decoratie en kaarsen ik nog meer al in huis heb om er bij te zetten.

Het is ook leuk om deze plaat als adventskalender te gebruiken. Bekijk ook deze tips om zelf een adventskalender te maken voor meer inspiratie.

Ook haalde ik al een kleine kerstboom in huis voor op het dressoir. Met wat simpele verlichting en een stoere mand vind ik dit gezellig genoeg. Als het lukt de kerstboom in leven te houden (de afgelopen jaren helaas niet gelukt, oeps!) dan wil ik de boom volgend jaar weer hergebruiken.

Ondertussen ben ik trouwens nog veel meer kerstinspiratie aan het opdoen. Deze leuke ideeën voor het origineel inpakken van je kerstkado’s vind ik bijvoorbeeld erg leuk, wie weet ga ik er nog mee aan de slag!

Liefs,

Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “DIY: een duurzame ‘kerstboom’”

  1. Hai Ilse,

    Ik zie op veel van je foto’s die leuke, witte soort bank/kast/plank terugkomen onder de TV, hij ziet eruit alsof die zelfgemaakt is, kun je me vertellen hoe en waarvan hij gemaakt is? (Ongeveer natuurlijk)

    Groetjes Micky

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven