Zo kies je de perfecte slaapkamer lamp - tips en inspiratie
slaapkamer winter

Zo kies je de perfecte slaapkamer lamp

Ben jij op zoek naar een nieuwe slaapkamer lamp? Veel mensen vinden het lastig waar ze op moeten letten bij het uitkiezen van slaapkamer lampen, maar eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk.

In dit artikel heb ik de nodige tips en inspiratie voor je klaar staan waar je op moet letten bij het kopen van een slaapkamer lamp. Er is meer dan genoeg keuze en voor je het weet heb jij een leuke lamp voor boven het bed of nachtkastje gevonden.

Slaapkamer lamp aan het plafond

De belangrijkste plekken in de slaapkamer voor goede verlichting zijn een hanglamp aan het plafond of verlichting boven het nachtkastje. Het beste is om voor allebei te kiezen om de slaapkamer goed te verlichten.

De verlichting aan het plafond is met name bedoeld als functionele verlichting. De hanglamp zorgt ervoor dat de ruimte goed verlicht wordt en dat het licht gelijkmatig over de ruimte wordt verdeeld. Zorg ervoor dat de lamp die je uitkiest krachtig genoeg is om de ruimte goed te verlichten, zodat je ‘s ochtends bij het opstaan voldoende verlichting hebt om al je spullen te vinden.

Door een dimmer op de hanglamp te installeren kan de functionele verlichting ook als sfeerverlichting worden gebruikt en is de lamp niet alleen praktisch, maar ook romantisch.

voorjaar lente trends slaapkamer

Je kunt net als in onze slaapkamer voor een grote hanglamp kiezen. Het is dan wel belangrijk om goed op de hoogte en breedte van de lamp te letten en zeker te weten dat je je hoofd niet stoot bij het opstaan. Bij ons hangt de lamp prima, alleen bij het bed opmaken wil ik nog weleens tegen de lamp aanstoten.

Ook bij mijn interieuradviezen heb ik weleens een hanglamp boven het bed geadviseerd en de ruimte knapt daar meteen heel erg van op.

slaapkamer met lambrisering

Twijfel je of een hanglamp te laag hangt? Dan kan je beter voor een plafondlamp of plafonnière voor boven het bed kiezen. Ook daarin is meer dan genoeg leuks te bestellen, maar let er wel goed op dat de lamp voldoende licht geeft om ook functioneel te zijn.

Verlichting boven het nachtkastje

Naast verlichting boven het bed is het verstandig om verlichting rondom het nachtkastje te kiezen. Dit kan van alles zijn: een staande lamp, wandlamp, tafellamp of zelfs een lage hanglamp zoals ik in het verleden heb gehad.

Ook hier moet je weer aan functionaliteit denken. Wil je alleen een gezellig en sfeervol lampje of ook functionele verlichting om bijvoorbeeld bij te lezen? Het is belangrijk dat de verlichting een stukje boven het nachtkastje komt te hangen, zodat deze het bed goed verlicht.

ikea klamboe boven bed

De verlichting die ik in het verleden had bleek niet altijd even praktisch. Het plafondlampje gaf te weinig licht om een boek bij te lezen en daarom heb ik na een aantal jaar voor andere slaapkamer lampen gekozen.

ikea bed

De staande lamp aan de andere zijde van het bed gaf overigens wel voldoende licht en is ideaal in de slaapkamer, omdat je de hoogte en richting van de verlichting zelf kunt instellen.

Niet alleen praktisch, maar ook heel mooi is het om aan allebei de kanten van het bed twee wandlampen boven het nachtkastje op te hangen. Zeker als je een lambrisering achter het bed hebt staat dit prachtig en zo kan je ook de snoeren mooi wegwerken.

Maar of je nu kiest voor een wandlamp, tafellamp of staande lamp: let altijd op de kracht van de lichtbron en kijk of deze sterk genoeg is voor jouw wensen.

Verlichting rondom de kledingkast

Natuurlijk is het belangrijk dat ook de kledingkast voldoende verlicht wordt. Er is niks zo frustrerend als ‘s ochtends voor je kast staan en niet te zien welke kleding je nu eigenlijk uitkiest. Misschien is een hanglamp aan het plafond voldoende, maar als dit niet zo is kan je kijken naar extra verlichting om je kledingkast bij te lichten.

Als je voor een plafonnière met verschillende spots kiest kan je een aantal spots zo richten dat je genoeg licht hebt. Dit is een ideale oplossing om meerdere hoeken in de slaapkamer goed te verlichten.

Mis je toch nog wat verlichting? Dan kan je extra verlichting aan je kledingkast toevoegen door te kiezen voor opbouw- of inbouwverlichting.

Stijl van de verlichting

De keuze in slaapkamer lampen is groot, dus je kunt altijd wel een lamp vinden die bij de stijl van je slaapkamer past. Bijvoorbeeld een mooie strakke witte lamp voor een Scandinavisch interieur, een rieten of bamboe lamp bij een bohemien stijl of een stoere lamp in zwart of goud bij een industriële woonstijl.

Door de uitstraling van de lamp bij de rest van de ruimte aan te laten sluiten creëer je eenheid en rust en versterk je de sfeer in de slaapkamer.

Met deze tips wordt het super simpel om de juiste lamp voor in de slaapkamer te kopen.

Liefs,

Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven