Skyard vochtmeter voor planten review - mijn ervaringen
ervaringen vochtmeter skyard

Skyard vochtmeter voor planten review – mijn ervaringen

Al bijna 2 jaar gebruik ik de Skyard vochtmeter voor het water geven van mijn planten. In deze review deel ik graag mijn ervaringen met het water geven van planten met behulp van een vochtmeter.

Is het echt handig om zo de planten water te geven? En hoe gaat het nu met mijn planten?

Ik vertel je er alles over in deze review.

Waarom een vochtmeter gebruiken bij het water geven van planten?

Als je geen groene vingers hebt is het lastig om te bepalen hoeveel water je kamerplanten nodig hebben. Natuurlijk kan je met je vinger in de grond voelen, maar in mijn ervaring is het lastig de bodem echt te voelen. En juist bij een te natte potgrond zakt het water vaak naar de grond.

En wanneer je planten teveel water krijgen en er een laagje water onderin de pot ontstaat kunnen de wortels gaan rotten. Je plant kan hier uiteindelijk dood door gaan.

Ook is de kans groot op rouwvliegjes bij je kamerplanten als je de planten teveel water geeft. Hoe je rouwvliegjes kan bestrijden deel ik in dit artikel.

Misschien geef jij je planten juist wel te weinig water. Ook dit vinden planten niet leuk en als je dit langdurig doet kunnen je planten ook hier aan dood gaan. In het gunstigste geval stoppen de planten met groeien wat ook zonde is.

Eerder deelde ik de tip om deze waterdruppelaars bij kamerplanten te gebruiken om ze voldoende water te geven. Deze heb ik heel lang gebruikt en bij een groot deel van mijn planten werkte dit ook echt beter, alleen niet bij allemaal.

Daarnaast vond ik het een enorm gedoe om steeds de waterdruppelaars te vullen. Dit kon alleen onder de kraan. Via de regenton lukt dit niet en dit is heel onhandig, juist omdat regenwater veel beter is voor de kamerplanten. Uiteindelijk ben ik dus gestopt met deze waterdruppelaars.

En alhoewel ik in de loop der jaren veel geleerd heb over het verzorgen van de kamerplanten, heb ik nog steeds geen groene vingers. Ik was dan ook op zoek naar een handige manier om te leren hoeveel water mijn kamerplanten nodig hebben.

Ik heb al eerder over vochtmeters gehoord, maar omdat deze vaak in een plantenbak bevestigd moeten worden zou dat met mijn 30+ kamerplanten een duur grapje worden.

Online kwam ik de SKYARD Vochtmeter tegen, waarvan je er maar één voor al je planten nodig hebt, en ik besloot deze te proberen.

Hoe werkt de Skyard vochtmeter?

Het gebruik van de Skyard vochtmeter is heel simpel.

Op het display staan de cijfers 1 t/m 10 waar 1 staat voor dry en 10 voor wet.

Steek de sonde van de watermeter een flink stuk de potgrond in en lees de display af. Om zeker te weten hoe droog (of nat) de potgrond is kan je de sonde het beste op een aantal plekken rondom de wortels in de grond steken.

Je kunt nu aflezen hoe nat de potgrond is en of je plant water nodig heeft of niet.

vochtmeter watermeter kamerplanten

Nu is het wel zo dat elke plant een andere waterbehoefte heeft. De één staat liever wat natter en een andere plant houdt de grond liever wat droger. Je kunt dit online opzoeken en ook in de handleiding staan een aantal planten genoemd, alhoewel ik eerlijk gezegd dit overzicht niet zo handig vond.

Ik heb nog niet voor al mijn planten opgezocht hoe nat ze precies willen staan, maar sinds ik de watermeter gebruik kan ik over het algemeen zeggen dat het water geven van de planten een stuk makkelijker is geworden.

Toen ik net begon met het gebruik van de vochtmeter bleken een aantal planten veel en veel te nat te staan. Andere planten stonden juist weer kurkdroog. Sinds ik de Skyard vochtmeter gebruik lijkt het met een groot deel van de planten aanzienlijk beter te gaan.

De vochtmeter kan je ook gebruiken voor planten buiten. Ik gebruik ze vooral voor planten in plantenpotten in de tuin. Eerst gaf ik gewoon alle planten in de tuin water wanneer ik dacht dat dit nodig was.

Inmiddels weet ik beter en bleek ik ook een deel van de planten in de tuin veel te veel water te geven. Ook in de border gebruik ik zo nu en dan de vochtmeter om te controleren of, en welk stuk, van de border water nodig heeft.

Het is wel belangrijk dat je de vochtmeter regelmatig schoon maakt, zeker als je last hebt van ongedierte in je planten. In de tuin is de kans op luis, trips en andere ongedierte veel groter en deze wil je niet mee naar binnen slepen.

Is de Skyard vochtmeter de beste watermeter voor planten?

Zelf ben ik heel tevreden met de SKYARD Vochtmeter en ik merk echt dat een groot deel van mijn planten vooruit gaat.

Ik heb deze watermeter uitgekozen, omdat deze de beste beoordelingen krijgt op Bol.com. Ook vind ik het relatief betaalbaar.

Veel andere vochtmeters die te koop worden aangeboden lijken regelrecht van AliExpress te komen en zien er een stuk gammeler uit. Skyard is een betrouwbaar merk en de watermeter werkt bij mij al maanden goed.

Een aantal andere vochtmeters hebben als nadeel dat je ze per plant moet kopen. Daarnaast heb ik vaak niet zulke goede ervaringen met vochtmeters per plant, omdat ze vaak maar op één plek de potgrond meten en daarmee niet altijd even nauwkeurig zijn.

Mijn ervaringen met de Skyard vochtmeter zijn in ieder geval positief.

Hoe gaat het met mijn planten sinds ik de Skyard vochtmeter gebruik?

Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen gaf ik een deel van mijn planten teveel water. Een ander deel van mijn planten gaf ik juist te weinig water.

Niet alleen bespaar ik met behulp van de Skyard vochtmeter veel tijd met het water geven van de planten, omdat ik veel sneller zie hoeveel water een plant nodig heeft, ook gaat dit veel nauwkeuriger.

Veel van mijn planten gaan dus ook goed vooruit sinds ik de watermeter gebruik.

Zoals ik al wel eerder aangaf heeft elke plant een andere waterbehoefte en hier wil ik mij nog eens verder in verdiepen, om nog nauwkeuriger water te geven. Een aantal planten groeien namelijk nog niet zo goed als ik zou willen. Dit zou hier aan kunnen liggen, of aan de standplaats of voeding.

Daarnaast zijn veel planten erg verzwakt doordat ik last heb van trips in mijn planten. Dit heeft niks met de waterbehoefte van de planten te maken, maar zorgt er wel voor dat planten het zwaar hebben.

Mijn groene vingers zijn nog volop in ontwikkeling en ik heb nog niet overal het antwoord op, maar sinds ik de vochtmeter gebruik gaat het wel al een stuk beter.

Ik ben dan ook blij met dit handige hulpmiddel voor mijn planten.

Deze vochtmeter is trouwens een leuk cadeau idee voor beginnende plantenliefhebbers. Bekijk hier nog meer cadeau ideeën voor plantenmama’s en papa’s.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven