Zelf een wandkleed knopen van macramé - gratis patroon
patroon macrame wandkleed knopen

Zelf een wandkleed knopen van macramé – gratis patroon

Ik heb weer een leuke DIY voor jullie! In dit artikel laat ik jullie zien hoe je zelf een wandkleed knoopt van macramé. Ik deel een gratis patroon en leg stap voor stap uit wat je moet doen om dit wandkleed te maken.

Macramé is een leuke en creatieve manier van handwerken. Het is niet heel ingewikkeld, maar je moet wel een aantal basisknopen kennen. In dit artikel ga ik daar heel kort op in, maar wil je meer uitleg kijk dan op Google of via Youtube voor een uitgebreide uitleg van de basis knopen voor macramé.

Macramé kopen

Macramé is niet overal te koop en daarom bestel ik het altijd online. In dit voorbeeld koos ik voor 5 mm macramé in de kleur Agave (groen) van Peacock & Peony (helaas is deze webshop tijdelijk gesloten), maar je kunt natuurlijk ook voor wit, zwart of een andere kleur kiezen. De macramé van Peacock & Peony is erg zacht en onderscheid zich daarmee van de meeste wat hardere macramé touwen.

Plekken waar je macramé kunt kopen:

Let op: Bij de Nederlandse webshop Daily Macramé kan je beter niet bestellen. Ondanks dat ik hier zelf eerder naar tevredenheid heb besteld, heb ik van meerdere mensen gehoord dat zij nooit hun bestelling hebben ontvangen en dat dit bedrijf niet reageert op hun berichten.

patroon macrame wandkleed maken

Patroon macramé wandkleed

Benodigdheden

  • Houten stok (maat en dikte naar keuze)
  • 18 stukken macramé van 5 meter (dikte 5 mm)
  • 6 stukken macramé van 50 centimeter (dikte 5 mm)
  • 1 stuk macramé van 70 centimeter (dikte 5 mm)

Het wandkleed is ongeveer 75 cm lang en 28 cm breed (exclusief stok).

Werkwijze

Stap 1

Begin met het knopen van de 18 stukken macramé van 5 meter aan de stok. Dit doe je door de opzetknoop (larks head knot) te gebruiken.

Vouw eerst het touw dubbel zodat je in het midden een lus krijgt. Haal deze lus over de stok heen en haal de 2 uiteindes er helemaal doorheen. Trek vervolgens het touw goed aan. Het touw zet zich zo vast om de stok. Dit herhaal je 18 keer.

Stap 2

Je pakt nu een stuk van 50 centimeter en gaat hiermee horizontaal de cordonknoop (double half hitch) knopen. Met de cordonknoop kan je allerlei richtingen in knopen: horizontaal, verticaal of diagonaal. Maar in dit voorbeeld gebruiken we hem horizontaal.

Je gaat om het stukje van 50 centimeter heen knopen. Pak de meest rechterdraad en maak daar 2 lusjes van zoals op het voorbeeld. Hier haal je het draad van 50 centimeter doorheen en trek nu de lussen voorzichtig aan. Herhaal dit vervolgens nog 35 keer, tot je alle draden hebt gehad. Zo ontstaat er een horizontale lijn.

uitleg macrame cordonknoop half hitch

Stap 3

In stap 3 ga je met de cordonknoop diagonale lijnen knopen, waarbij er een soort v-vorm ontstaat. Hiervoor gebruik je de 36 koorden die al aan het wandkleed hangen. Het meest rechtse draad is je werkdraad en met de 5 draden daarnaast knoop je er diagonaal de cordonknoop om, zodat de rechtse lijn van je v ontstaat. Dit herhaal je om en om, zodat er 3 keer een v ontstaat.

Vervolgens herhaal je deze stap nog een keer een paar centimeter eronder, zodat je 2 rijen van 3 v’s hebt, 6 in totaal.

Dit sluit je af met een horizontale cordonknoop waarvoor je voor de basis weer 1 losse draad van 50 centimeter gebruikt.

uitleg macrame knopen

Stap 4

In stap 4 ga je een platte weitasknoop (square knot) maken. Hier heb je steeds 4 draden voor nodig. Haal het meest rechtse draad over de twee draden daarnaast. Haal vervolgens de meest linkse (4e draad) over deze draad, onder de twee draden daarnaast en sla hem weer over de lus van de meest rechts draad. Zie voor het voorbeeld de foto. Als je dit hebt gedaan trek je de linker en rechter draad aan en hou hierbij de twee middelste draden strak.

Dit doe je nog een keer, alleen net andersom. Haal je linkerdraad over de twee middelste draden. Haal het rechterdraad over de linkerdraad, onder de twee middelste draden en over de lus van de linkerdraad. Ook dit trek je aan en zo heb je een weitasknoop.

Dit herhaal je voor je overige 31 draden nog eens 8 keer, zodat je in totaal 9 keer een weitasknoop op één rij hebt. In de volgende rij doe je niks met de twee meest rechtse draden. Met draad 3 t/m 6 knoop je een weitasknoop en dit herhaal je weer, zodat je op deze rij 8 weitasknopen hebt.

In rij 3 begin je weer met de weitasknoop bij draad 1 en maak je 9 weitasknopen. Vervolgens in rij 4 sla je de eerste 2 draden over en maak je 8 weitasknopen. In rij 5 maak je weer 9 weitasknopen. Zo ontstaat er een diagonaal patroon.

Daarna sluit je weer af door een horizontale cordonknoop te maken met een losse draad van 50 centimeter.

uitleg macrame weitasknoop square knot
groen macrame wandkleed muurhanger details

Stap 5

Met de cordonknoop ga je nu een speels effect in het macramé wandkleed knopen. Hiervoor gebruik je de losse draad van 70 cm. Dit doe je een beetje op gevoel door er een speelse vorm in te maken en het touw de ene keer wat hoger en de andere keer weer wat lager te knopen.

Hierna sluit je een stukje eronder weer af met een horizontale cordonkoop met een losse draad van 50 centimeter.

Stap 6

Je gaat weer een platte weitasknoop maken, maar dit keer doe je dit 2 rijen onder elkaar. Pas bij rij 3 en 4 sla je de 2 meest linkse en rechtse draden over. Bij rij 5 en 6 knoop je wel weer over de volledige breedte en bij rij 7 en 8 sla je de 2 meest linkse en rechtse draden weer over.

Vervolgens knoop je weer een horizontale rij met een losse draad en de cordonknoop.

groen macrame wandkleed muurhanger details 2

Stap 7

Je gaat nu een gedraaide weitasknoop maken. In plaats dat je bij de 2e knoop de linkerdraad naar rechts haalt, gebruik je nu altijd de rechterdraad om mee te beginnen. Je herhaalt dus continue dezelfde knoop en hierdoor ontstaat dit draaieffect.

Sla de 2 meest rechtse draden over en knoop met draad 3 tot en met 6 de gedraaide weitasknoop. Deze knoop herhaal je 20 keer.

Doe hetzelfde voor draad 7 tot en met 10. Met de 2 draden daarnaast doe je niks. Vervolgens maak je met de volgende 12 draden weer 3 keer een gedraaide streng weitasknopen en sla je weer 2 draden over. Nu herhaal je nog 2 x deze knoop, zodat je een rij met 5 keer de gedraaide weitekasknoop krijgt.

Vervolgens sluit je weer af met een horizontale cordonknoop met een losse macramé koort van 50 centimeter.

Stap 8

Nu ga je de macramé wandhanger afwerken. Knip het overgebleven macramé koort horizontaal op de door jou gewenste lengte af. Werkt ook de rest van je macramé werk netjes af en knip bijvoorbeeld loshangende stukjes van het overgebleven soort van de horizontale cordonknoop netjes op 1 lengte.

groen macrame wandkleed muurhanger

En klaar is je macramé muurhanger! Wil je nog meer macramé inspiratie? Bekijk dan ook deze tips voor beginners met o.a. inspiratie voor gratis patronen en dit gratis patroon voor een plantenhanger van macramé.

Liefs,

Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven