IKEA hack: HEMNES schoenenkast met leren handgrepen
ikea hemnes schoenenkast diy pimpen

IKEA hack: HEMNES schoenenkast met leren handgrepen

Kim van het instagramaccount @binnenbijkim deelt vandaag een super leuke IKEA hack met ons. Zij laat zien hoe je van de ietwat saaie Hemnes schoenenkast een mooi kast voor in de gang maakt.

Omdat ik naar aanleiding van foto’s op mijn Instagram veel vragen kreeg over de ‘DIY IKEA Hack’ die ik heb losgelaten op mijn HEMNES schoenenkast, besloot ik deze blog te schrijven zodat ook jij ermee aan de slag kunt.

Persoonlijk vind ik de HEMNES schoenenkast van IKEA niet echt een beauty, maar met een paar kleine aanpassingen heb je al gauw een hele toffe kast!

Bekijk hoe je zelf aan de slag kan met deze IKEA hack van de HEMNES schoenenkast.

IKEA HEMNES schoenenkast hack

Benodigdheden

  • Houten plank (122,5 cm x 22 cm x 3 cm)
  • Beits voor binnen (in kleur noten)
  • 4 leren lussen (ongeveer 16 cm lang x 2 cm breed)
  • 4 spijkers met platte kop
  • Tube kneedbaar hout kleur wit
  • HEMNES schoenenkast
Leren handgreep – van 2 tot 12 stuks

in diverse kleuren en maten

Werkwijze

Allereerst hebben we de HEMNES schoenenkast volgens de gebruiksaanwijzing in elkaar gezet, maar de bovenste plank eraf gelaten omdat die vervangen werd door de nieuwe houten plank.

Voor de houten plank heb ik gekozen voor vurenhout van 3 cm dik. Die heb ik direct in de bouwmarkt op maat laten zagen, dit is wel zo makkelijk en kost niets extra.

Tip: Vraag de bouwmarkt van de resten van je plank een paar extra balken te zagen zodat je daarop kunt experimenteren met de kleur van de beits.


Beitsen van de IKEA HEMNES

Ik wilde de kleur van de plank en leren lussen overeen laten komen met de bruine ronde spiegel, die ik ook bij IKEA had gekocht. Hierom koos ik voor beits in de kleur noten, en de leren lussen in cognac.

Op meerdere testbalkjes heb ik de beits uitgeprobeerd in verschillende diktes, wel of niet verdund met water en in één of meerdere lagen, tot ik precies de kleur had die ik zocht.

plank beitsen kleur noten

En toen kon ik de plank gaan beitsen. De uiteindelijk kleur kreeg ik door een dun laagje met een natte kwast aan te brengen, dit te laten drogen en daarna nog een keer te herhalen.

De plank kun je nu aan de kast vastmaken.

Handgrepen monteren

De zwarte ronde knoppen van de HEMNES kast vind ik toch wel het minst fraaie onderdeel dus die heb ik eraf gehaald. Hierna heb ik de gaatjes dicht gesmeerd met wit kneedbaar houtlijm. De gaatjes worden hierdoor niet helemaal onzichtbaar, maar vallen niet erg op.

Het beste kan je de ronde knoppen van de schoenenkast er vanaf het begin aflaten, maar ik heb ze er wel opgezet zodat we de kast konden gebruiken toen ik de juiste materialen nog niet had.

Sla tot slot met een hamer de leren lussen met een spijker in de bovenkant van het deurtje. 
Tadaaaa! Je HEMNES kast is gerestyled! Ziet er heel anders uit toch zo?

ikea hack hemnes schoenenkast met leren greepjes

Styling van de IKEA HEMNES kast

ikea hemnes schoenenkast diy met houten plank

Tot slot heb ik het rondom de schoenenkast mooi ingericht, zodat het er nog gezelliger uitziet.

Hiervoor heb ik de volgende producten gebruikt:

Bedankt voor het delen van deze IKEA HEMNES schoenenkast hack met leren greepjes Kim! Vergeet ook niet om een kijken op het instagramaccount @binnenbijkim te nemen, want daar deelt ze nog veel meer leuke interieurinspiratie. En bekijk deze 18 IKEA hack ideeën of de IKEA IVAR hack voor meer inspiratie.

ikea hack hemnes schoenenkast

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “IKEA hack: HEMNES schoenenkast met leren handgrepen”

  1. Super leuk idee! Mag ik vragen waar je de plank gekocht hebt? Bij de gamma zijn de planken meestal maar 19,5 cm breed, dat is net te klein…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven