Klimop: ideale haagplanten voor in de tuin
klimop haagplant wintergroen

Klimop: ideale haagplanten voor in de tuin

Ben jij op zoek naar nieuwe haagplanten voor in de tuin? Klimop is één van de populairste haagplanten en dat is niet zo gek. Makkelijk in onderhoud, goedkoop en wintergroen: klimop is een ideale haagplant.

De afgelopen jaren hebben wij in onze tuin al meerdere tuinplanten geprobeerd, maar lang niet alles was een succes en er zijn al meerdere haagplanten die het niet overleeft hebben. Dit in tegenstelling tot de klimop. Na het plaatsen van de klimop als haagplant was onze tuin in een mum van tijd groen en deze bleef ook groen.

Meer weten over de klimop? Bijvoorbeeld over de verzorging en over klimop combineren met bloeiende planten? Lees dan verder.

Klimop (Hedera) informatie

De klimop is één van de meest makkelijke haagplanten voor in de tuin. De klimop is een snelgroeiende haagplant, binnen een mum van tijd heb je met deze planten een groene haag. De klimop kan ook als klimplant of bodembedekker worden toegepast.

Het voordeel van de klimop is dat deze wintergroen en winterhard is en dus het hele jaar mooi vol blad blijft. Omdat de klimop zo snel groeit is dit een goedkope haagplant en is het een budgetvriendelijke manier om je tuin snel vol met haagplanten te zetten.

De klimop kan zowel in de zon als in de schaduw geplaatst worden en is hierdoor voor elke plek in de tuin geschikt. De klimop is ook voor insecten en vogels een ideale haagplant om zich in te nestelen.

Als de plant wat ouder is groeien er zelfs bloemen in de klimop. Vooral bijen zijn gek op deze bloemen.

Je kunt klimop op verschillende manieren tegen de schutting laten groeien. Bijvoorbeeld door betongaas een stukje van de schutting te plaatsen (of gewoon los als schutting tegen de erfgrens) waar de klimop tegenaan kan groeien. Ook touw, bamboe of houten trellis kunnen als basis dienen om je klimop tegenaan te laten groeien.

Zelf hebben wij een schutting van kokos. Klimop kan zich hier heel makkelijk aan wortelen en groeit zo eigenlijk vanzelf omhoog tegen de schutting.

Aan de verzorging van de klimop hoef je eigenlijk weinig te doen. Zorg voor wat extra bemesting in het voorjaar en dan groeit de klimop vanzelf.

Klimop snoeien

Omdat de klimop zo snel groeit is het ook belangrijk deze regelmatig te snoeien. De klimop kan wel 10 meter lang worden en regelmatig verschijnen er nieuwe uitlopers. Als je de klimop niet regelmatig snoeit is heel je tuin voor je het weet overwoekerd.

De klimop kan het hele jaar door gesnoeid worden, maar dit kan het beste in het voorjaar. Knip liever niet bij vorst. Als je in het voorjaar de haag gesnoeid hebt en deze in het najaar weer flink gegroeid is, is het geen enkel probleem om in september de Hedera nog een keer te snoeien.

klimop haagplant

Klimop combineren met bloeiende planten

Wist je dat je de klimop heel makkelijk kan combineren met andere bloeiende planten? Omdat de klimop zo snel groeit is deze ideaal als basis om de heg snel groen te laten worden, voor ons de reden om ook voor de klimop in de tuin te kiezen.

Maar extra gezellig is het om de klimop te combineren met bloeiende planten, zodat de heg in het voorjaar en zomer vol bloemen zit. Je kunt de klimop bijvoorbeeld combineren met de Clematis of Passiebloem. Bekijk voor meer inspiratie verschillende haagplanten plantengrow.nl.

De hoeveelheid bloemen in de haag zal wel afhangen van de standplaats. Bij ons staat de klimop bijvoorbeeld in de schaduw en hierdoor groeien er maar weinig bloemen uit de Clematis die we met de klimop gecombineerd hebben. Toch ontstaat er zo in het voorjaar een gezellig geheel.

Heb jij al de klimop in je tuin? En wat vind jij van deze makkelijke haagplant?

Liefs,

Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven