Wat kost een sedumdak? Onze ervaringen met een groendak - InteriorTwin
duurzame tuin

Wat kost een sedumdak? Onze ervaringen met een groendak

Overweeg jij een sedumdak en ben jij benieuwd naar de kosten? In dit artikel deel ik onze ervaringen met een groendak. Ik vertel je meer over de kosten en over de voor- en nadelen van een sedumdak.

Wij hebben 3 jaar geleden een groendak laten aanleggen. Hier hebben we geen moment spijt van gehad en we genieten er nog elke dag van. Inmiddels hebben we al meerdere seizoenen meegemaakt en kan ik meer vertellen over onze ervaringen met een groendak.

Kosten groendak

De prijs van een groendak hangt van een aantal punten af. Natuurlijk zijn het aantal vierkante meters belangrijk en maakt het voor de prijs veel verschil of je het groendak zelf maakt of laat aanleggen.

De materialen voor ons sedumdak kosten 3 jaar geleden zo’n 660 euro en onze schuur en overkapping samen zijn zo’n 14 m2.

Voor het laten leggen van het sedumdak hebben we achteraf gezien te veel betaald. Het is namelijk maar 1 a 2 uurtjes werk en hiervoor is bij ons het dubbele in rekening gebracht. Met de kennis van nu, ook hoe simpel het is om een groendak te leggen, zou ik het zelf doen. Aan arbeidsloon waren we namelijk nog eens 400 euro kwijt.

Een groot deel van onze buurt heeft recent gezamenlijk sedumbedekking op hun schuurtjes gelegd. Dit was super simpel en binnen no time gedaan. Zij betaalden ongeveer 317 euro voor hun schuurtjes van ongeveer 6 m2 en met subsidie betaalden zij slechts 160 euro. Zo zie je dat een sedumdak heel goedkoop kan zijn en niet veel hoeft te kosten.

Voor het aanleggen van een groendak hadden wij de volgende materialen nodig:

  • Sedummixmatten
  • Groeiplaten
  • Dranaigeplaten
  • Optioneel: wortelwerende folie
  • Optioneel: grind. Dit is bij ons niet gebruikt en hangt af van het type sedum. Informeer bij jouw specialist of dit in jouw situatie nodig is.

Ook kan je kiezen uit kant en klaar daktuin elementen. Hier zitten alle onderdelen al in verwerkt en het installeren is hierdoor super eenvoudig. Of kies bijvoorbeeld voor een lichtgewicht sedumdak om het dak niet te zwaar te belasten.

Sedum bestellen

Sedumbedekking kan je op veel verschillende plekken bestellen. Koop bijvoorbeeld online sedumbedekking bij één van de volgende winkels:

Sedemdak zelf aanleggen of laten doen

Zoals ik al aan het begin vertelde hebben wij 3 jaar geleden ons sedumdak laten aanleggen. Met de ervaring van nu zou ik er echter voor kiezen het sedumdak zelf aan te leggen. Dit is namelijk heel eenvoudig en een stuk goedkoper.

Op internet is veel uitleg te vinden over het aanleggen van een groendak. Ook kan je verschillende stappenplannen en video’s vinden hoe je hier zelf mee aan de slag gaat.

Een groot voordeel van het uitbesteden van het aanleggen van een groendak is wel dat er gekeken kan worden of je bestaande platte dak sterk genoeg is voor sedumbedekking. Dit is natuurlijk heel belangrijk. Maar bij twijfel kan je ook advies aan een expert vragen en er toch voor kiezen het dak zelf aan te leggen. Ook zijn er lichtgewicht matten sedumbedekking te bestellen.

CompleetGroen.nl voor uw kant en klaar groene dak

Groendak subsidie

In verschillende gemeentes kan je subsidie aanvragen voor het aanleggen van een sedumdak. Toen wij een sedumdak wilden was dit helaas nog niet het geval, maar onze gemeente stelt inmiddels subsidie beschikbaar voor versteende wijken.

Onze wijk is één van de meest versteende wijken in de gemeente en daarom heeft een groot deel van de buurt heel goedkoop een groendak kunnen plaatsen.

groendak voordelen nadelen

Informeer dus eens bij je gemeente of er ook in jouw situatie subsidie voor de aanleg van een groendak kan worden gegeven.

Voordelen sedumbedekking

Aan het begin van dit artikel vertelde ik al dat wij heel enthousiast zijn over ons groendak. Een groendak heeft dan ook vooral heel veel voordelen, vooral voor een duurzame tuin.

Dit zijn de voordelen van sedumbedekking:

  • Een sedumdak absorbeert regenwater. Zeker bij hevige regenbuien kan zo het riool ontlast worden. In onze wijk zijn veel afwateringsproblemen en voor ons was dit een belangrijke reden om te kiezen voor een groendak.
  • Dankzij sedumbedekking wordt de biodiversiteit in de wijk verhoogt. Zeker in versteende buurten is een groendak daarom zo belangrijk.
  • Een groendak zorgt in de zomer voor verkoeling en houdt in de winter juist warmte vast. Onze schuur kan in de zomer net een broeikas zijn en sinds wij een groendak hebben is het echt minder warm in de schuur.
  • Ook vermindert een groendak omgevingsgeluid. Daarom ben ik ook zo blij dat een groot deel van onze buurt een groendak heeft aangelegd. Er zijn veel klachten in de buurt over geluidsoverlast en groendaken helpen de overlast te beperken.
  • Sedumbedekking draagt bij aan luchtfiltering.
  • Met een groendak slijt het dak minder snel.
  • Meer planten werkt stressverlagend. Groendaken dragen hieraan bij.
  • En natuurlijk ziet een groendak er gewoon hartstikke gezellig uit!

Nadelen sedumbedekking

Zijn er dan ook nadelen aan sedumbedekking? Een aantal, maar wat mij betreft valt het ten opzichte van de voordelen reuze mee.

  • Bij verkeerde installatie kan een sedumdak te zwaar zijn voor het platte dak en lekkages of verzakkingen veroorzaken. Laat je daarom bij twijfel goed informeren of een groendak wel kan.
  • Het eerste jaar merkten we dat eksters graag aan het sedumdak trokken om een nestje te maken. Hier hebben wij alleen het eerste jaar last van gehad en het dak heeft zichzelf daarna hersteld. Ook van anderen hebben wij gehoord dat ze hier het eerste jaar last van hebben gehad.

Onderhoud sedumdak

Wij hoeven relatief weinig aan onderhoud te doen aan het sedumdak. In droge zomers bewateren we het sedumdak wel eens extra, maar in principe heeft het sedumdak weinig onderhoud nodig.

Het roodbruin kleuren van het sedumdak kan ontstaan bij droogte en zie je vaker bij sedumdaken.

Tot nu toe hebben wij 1 keer groot onderhoud aan het sedumdak gedaan. Op verschillende plekken groeiden grassen en andere plantjes die hier niet hoorden. Dit kwam door vogels die hier zaadjes hadden laten vallen. Dit is (volgens mij) niet eens noodzakelijk om te verwijderen, maar vonden wij zelf mooier.

Iets wat wij dit jaar hebben gedaan is sedumstekken op het dak strooien. Het dak zag er steeds roder en minder groen uit en dit vonden wij minder mooi. Dankzij deze sedumstekken ziet het dak er inmiddels weer groener uit.

sedumdak groendak wordt rood- sedumstekken sedumscheuten toevoegen

Update: vorig jaar hebben wij, naast nieuwe sedumscheuten, ook het groendak extra bemest en onze rode groendak kleurt nu weer groen! We hoorden later dat het goed is om het sedemdak 1 a 2 keer per jaar te bemesten, iets wat helaas zelden bij aankoop van een groendak verteld wordt.

Bekijk ook deze tips om jouw rode groendak er weer groen uit te laten zien.

Aan de slag met een sedumdak

Hopelijk ben je na het lezen van onze ervaringen met een sedumdak net zo enthousiast. Bestel de materialen voor je sedumdak hier en ga zelf aan de slag.

Liefs,

Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven