Een tuintafel kopen: met deze tips maak jij de beste keuze
tuintafel kopen tips

Een tuintafel kopen: met deze tips maak jij de beste keuze

Creëer een gezellige zitplek in de tuin met een mooie tuintafel en fijne tuinstoelen. Er zijn veel mooie tuintafels te koop en om de keuze wat makkelijker te maken heb ik een aantal tips voor je klaarstaan. Zo kan jij de beste tuintafel kopen voor een sfeervolle zitplek in de tuin.

Sinds vorig jaar hebben wij een ronde tuintafel in de tuin. Een bewuste keuze, omdat onze oude rechthoekige tuintafel niet meer helemaal tot zijn recht kwam op de nieuwe plek in de tuin. De vorm van de tuintafel is dus van belang bij het kopen van een tuintafel, maar er komt meer bij kijken. Ik deel graag mijn tips.

ronde tuintafel tips kopen

Tips voor het kopen van een tuintafel – formaat en vorm

Voor je een nieuwe tuintafel uitkiest is het belangrijk om over een aantal punten na te denken. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is met hoeveel personen je aan de tuintafel wilt zitten. Denk daarbij niet alleen aan het aantal gezinsleden, maar denk verder dan dat.

Hou je bijvoorbeeld van barbecuen en heb je vaak bezoek dan is het handig om een wat grotere tuintafel uit te kiezen. Wil je juist zoveel mogelijk groen in de tuin en is je tuin niet zo groot dan zou je voor een kleinere tuintafel kunnen kiezen.

Als je weet met hoeveel personen je aan tafel wilt zitten is het tijd om na te denken over de vorm. Aan een rechthoekige tafel kunnen in de meeste gevallen meer personen zitten dan aan bijvoorbeeld een ronde tuintafel. Maar een ronde tuintafel past vaak wat makkelijker in een kleinere tuin, dit is voor ons de reden waarom we uiteindelijk voor een ronde tuintafel hebben gekozen.

Naast een ronde of rechte tafel kan je uit nog veel meer vormen en modellen kiezen. Bijvoorbeeld een ovale tuintafel, een driehoekige tuintafel of een picknicktafel inclusief zitplekken. Kijk maar eens bij deze mooie tuintafels van Kees Smit.

Kleuren en materialen kiezen

Bij de keuze van de tuintafel let je dus op de maat en de vorm, maar ook op de kleuren en materialen van de tafel. Zelf heb ik het liefst houten tuinmeubelen, maar een nadeel hiervan is dat deze wel meer onderhoud vergen dan bijvoorbeeld kunststof tuinmeubelen.

Naast deze twee soorten tuinmeubelen is er nog veel meer keuze in materiaal, zoals aluminium, wicker of staal. Elk materiaal heeft weer zijn eigen voor- en nadelen, dus laat je hier goed over informeren.

De meest gangbare kleuren voor tuinmeubelen zijn houtkleurig, wit, antraciet en zwart. Maar ook als je een bijzonder kleurtje wilt als groen of roze is er tegenwoordig veel mogelijk.

Welke kleur je ook kiest, zorg dat de kleur en stijl mooi aansluiten bij de rest van de tuin. Nog mooier is het om de stijl ook te laten aansluiten bij de inrichting van de woonkamer. Zo heb je een mooie overloop van binnen naar buiten. Zowel onze oude tuinset, een rechthoekige industriële tuintafel, als onze nieuwe ronde tuintafel past mooi bij de meubels en stijl van de woonkamer.

rechthoekige tuintafel uitkiezen industrieel tips

De beste plek voor de tuintafel

Ook niet geheel onbelangrijk is de plek in de tuin waar de tuintafel komt te staan. Op welke momenten van de dag wil je aan de tuintafel zitten? En wil je dan in de zon of schaduw zitten? Als je het liefst in de zon wilt zitten moet je hier natuurlijk wel een geschikte plek voor kiezen.

Zelf hebben wij onze tuintafel op een plek staan waar we aan het einde van de ochtend tot het begin van de avond zon hebben. Zo kunnen we er lekker lunchen en dineren in het zonnetje. Maar vanaf het eind van de middag hebben we hier ook gedeeltelijk schaduw, zo kunnen we op warme dagen lekker in de schaduw eten.

Bekijk ook eens dit overzicht met de beste tuinstoelen voor bij de tuintafel.

Naast een tuintafel hebben wij ook een fijne plek in de tuin waar we veel zitten. In deze zithoek hebben we relaxkussens op pallets met handige tafeltjes erbij. Creëer ook zelf een fijne zitplek met een bank en loungetafels in de tuin om elk moment van de dag optimaal buiten te genieten.

Succes met het kopen van een tuintafel!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven