Mijn ervaringen met bladluis bestrijden in de appelboom - InteriorTwin
bladluis bestrijden met spray

Mijn ervaringen met bladluis bestrijden in de appelboom

Dit jaar had ik voor het eerst last van bladluis. Ze zaten volop in mijn jonge appelboom en ik wilde de bladluis dan ook zo snel mogelijk bestrijden. Dit wilde ik het liefst op een natuurlijke manier doen en niet met gif. Gelukkig is het – na eerst een mislukte poging – gelukt om de bladluis te bestrijden.

Graag deel ik mijn ervaringen met het bestrijden van bladluis. Als je niet weet hoe bladluis eruit ziet kijk dan maar eens goed op de foto, want mijn appelboom zat er vol mee.

Toen ik de bladluis ontdekte in de appelboom heb ik de appelboom zo snel mogelijk geïsoleerd van andere planten, zodat de bladluis niet kon overspringen.

Ook heb ik de jongste blaadjes uit de appelboom geknipt, omdat deze volledig vol met luis zaten. Helaas was de luis inmiddels ook al overgesprongen naar de rest van de appelboom.

Bladluis bestrijden op een natuurlijke manier met lieveheersbeestjes

Omdat ik de bladluis in de appelboom het liefst op een natuurlijke manier wilde bestrijden heb ik in eerste instantie dit geprobeerd met de larven van lieveheersbeestjes op aanraden van een vriendin. Bij haar verdwijnt bladluis dan namelijk altijd al snel uit haar planten.

De larven van lieveheersbeestjes kan je online kopen. Deze worden (zover ik weet) niet in de winkel verkocht, omdat ze op een speciale manier bewaard moeten blijven. De larven plaats je in papieren zakjes aan de plant en het is dan de bedoeling dat de larven de bladluis opeten.

Bij de instructies werd wel gewaarschuwd dat mieren de larven van lieveheersbeestjes opeten, dus dat er niet te veel mierennesten in de buurt mogen zitten. Ook is (te) veel regen en wind niet goed voor de larven van lieveheersbeestjes.

Ik voelde gezien de vele mierennesten in onze tuin en de regenachtige dagen de bui al een beetje hangen. Ondanks de positieve ervaringen van mijn vriendin werkte deze methode niet voor het bestrijden van bladluis.

Bladluis bestrijden op een natuurlijke manier met spray

Omdat het niet is gelukt luizen te bestrijden met lieveheersbeestjes, ben ik op zoek gegaan naar een biologische spray om bladluis in de appelboom mee te bestrijden.

Ik heb deze biologische insectenbestrijding spray gekocht. Deze spray werkt niet alleen tegen bladluis, maar ook tegen andere bladinsecten.

Het gebruik is heel eenvoudig. Zowel de bovenkant als onderkant van de bladeren spray je op zo’n 40 centimeter afstand volledig in. Ook de stengels en stam moet je niet vergeten.

Dit proces mag je maximaal drie keer toepassen, met steeds een week rust er tussen. Ik merkte echter al na de tweede keer dan de bladluis volledig weg was en heb de spray dus niet meer voor een derde keer gebruikt.

Voor mij was deze spray van Pokon de oplossing en inmiddels groeit mijn appelboom weer.

bladluis appelboom bestrijden ervaringen

Extra voeding voor de appelboom

Omdat de appelboom toch wat verzwakt is door de bladluis, heb ik de boom biologische bladinsecten capsules gegeven. Deze capsules heb ik niet alleen aan de appelboom gegeven, maar aan elke boom in potten die kans lopen op bladluis, spint, wolluis, rupsen of andere insecten. Zo zijn mijn olijfboom, vijgenboom, citroenboom en eucalyptus ook goed beschermd.

De kruidenextracten in de capsules zorgen er namelijk voor dat de plant herstelt, beter weerbaarder wordt tegen insecten en het werkt verzorgend en voedend.

Oma weet raad tegen bladluis

Natuurlijk zijn er ook allemaal oma weet raad methodes die je kunt proberen om bladluis te bestrijden.

Echter schijnen middelen als knoflook of een bananenschil om de stam vooral te helpen als de bladluis nog maar op kleine schaal aanwezig is. Aangezien bij mij de appelboom al was overgenomen door bladluis koos ik liever voor iets anders.

Ook een mengsel van 1/3 spiritus, 1/3 groene zeep en water schijnt te helpen tegen bladluis, maar dit middel is geen biologische bestrijding. Daarom heb ik hier niet voor gekozen.

Daarnaast wordt beweerd dat bladluis niet zo goed tegen regen kan en dat je na een paar regenbuien zo van de bladluis af bent. Nu heeft het de afgelopen tijd heel veel geregend, maar de bladluis werd er niet minder door. Integendeel. De bladluis verdween hier pas echt toen ik de biologische spray ging gebruiken.

Mijn ervaringen met het bestrijden van bladluis kan je niet alleen uitproberen op je appelboom, maar ook op andere bomen. Bijvoorbeeld fruitbomen als de perenboom of olijfboom, bananenboom of kamerplanten als de cactus of bromelia.

Ik ben benieuwd welke methode bij jou helpt om bladluis te bestrijden. Laat je het mij weten in de reacties?

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos, Wehkamp of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden. 

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar top