Hoe verzorg ik in de winter mijn planten in pot buiten?
planten in pot winter binnen of buiten

Hoe verzorg ik in de winter mijn planten in pot buiten?

Planten in potten in de tuin, ik ben er gek op! Onze tuin staat vol met mooie planten in potten, zoals een citroenboom, olijfboom en vijg. In de lente, zomer en herfst staat onze tuin er prachtig bij. Maar ja, in het late najaar en de winter zijn de planten in pot minder ideaal.

Planten in pot in de winter zijn extra kwetsbaar en hebben veel aandacht nodig, op wat winterharde planten uitgezonderd. In dit artikel heb ik tips voor het verzorgen in de winter van planten in pot in de tuin voor je klaar staan.

Planten in pot naar binnen verplaatsen

Niet elke plant in pot kan in de winter in de tuin blijven staan. Zodra de temperatuur onder de 10 graden zakt is het vooral voor tropische planten al minder aangenaam buiten en is het beter de planten naar binnen te verplaatsen.

Zelf heb ik bijvoorbeeld mijn rode bananenplant, citroenboom en Fatsia Japonica in november al naar binnen verplaatst, omdat deze extra kwetsbaar zijn in pot.

fatsia japonica vingerplant

Als het echt hard vriest verplaats ik andere bomen in pot, zoals mijn jonge appelboom en vijg ook naar binnen. Voor andere planten in pot die te groot zijn om naar binnen te verplaatsen zoek ik een beschut plekje.

Laat je bij twijfel informeren bij een tuincentrum of zoek via Google informatie voor jouw specifieke plant. Zo verplaatste ik de olijfboom de eerste jaren steeds naar binnen, maar omdat hij dan steeds al zijn blad verloor doe ik dit nu niet meer.

Vorig jaar dacht ik alle planten veilig beschut onder de overkapping te hebben geplaatst, maar toen is er een deel toch doodgevroren. Omdat ik dat niet nog een keer wil ben ik dit jaar extra voorzichtig.

De meeste plantenpotten die ik in de tuin gebruik zijn geschikt voor binnen en buiten. Hierdoor kan ik deze planten in de winter heel makkelijke naar binnen verplaatsen. De Greenville plantenpot en Loft plantenpot met onderbord zijn mijn favoriete plantenpotten voor zowel binnen als buiten.

citroenboom rode bananenplant planten in pot winter

Heb jij alleen plantenpotten voor buiten? Koop dan één van deze losse plantenschalen om je vloer te beschermen.

Planten in pot beschermen in de tuin

Soms lukt het niet om de plant in pot naar binnen te verplaatsen. Bijvoorbeeld omdat de plant te groot is of omdat je geen plek in huis hebt.

Mijn olijfboom is bijvoorbeeld inmiddels zo groot dat deze echt niet meer in huis past. Ook heb ik een mooie palmboom in de tuin die in de grond staat en daardoor niet verplaatst kan worden. Omdat deze in de grond staat is deze iets minder kwetsbaar, maar bij echte strenge vorst heeft deze ook bescherming nodig.

De planten die verplaatst kunnen worden zet ik in de winter zo beschut mogelijk. Bijvoorbeeld onder de overkapping of in een hoek in de tuin waar zo min mogelijk wind is.

Bij echt strenge vorst zorg ik voor extra bescherming van de planten. Dit doe ik als volgt:

  • Eerst wikkel ik LED lichtsnoer om de planten heen en steek deze in het stopcontact. Dit zorgt voor extra warmte voor de plant.
  • Daarna wikkel ik een winterbeschermingsmat om de plant heen voor extra warmte.
  • Vervolgens bescherm ik de plant nog met een plantenhoes tegen vorst.

Voor mijn palmboom volg ik al deze drie stappen, omdat deze niet naar een beschut plekje verplaatst kan worden. Voor de overige planten is een plantenhoes al een mooi begin om de plant te beschermen.

Pas wel op dat je de bescherming niet dagenlang laat zitten. Haal deze bijvoorbeeld overdag een paar uur weg. Anders heb je kans dat de plant het juist te warm krijgt en dit werkt averechts.

Winterharde planten in pot

Wil je je tuin er toch nog gezellig uit laten zien in de winter? Kies dan voor winterharde planten in potten. Zelf heb ik bijvoorbeeld een mini den en verschillende soorten heide in potten staan.

Ook Skimmia staat al jaren bij de voordeur en komt juist in het najaar tot bloei, prachtig!

Zo zijn er nog veel meer mooie wintergroene planten die je prima bij vorst in potten in de tuin kunt laten staan.

In de winter hoef je verder niet veel te doen voor het verzorgen van de planten. Geef de planten die je naar binnen of onder een afdak hebt verplaatst af en toe water, maar niet te vaak. Extra voeding voor de planten in pot is niet nodig, dit komt in het voorjaar pas weer.

Beschermen tegen vorst is het allerbelangrijkste voor het verzorgen van de planten in pot in de winter.

Succes!

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Deel dit artikel of sla het op:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens:

Scroll naar boven