Zo aan het begin van het nieuwe jaar is het traditioneel gezien de tijd voor goede voornemens. Misschien doe jij ook wel aan goede voornemens, maar misschien ook niet maar heb je wel de wens je huis eens goed op te ruimen.
In dit artikel heb ik tips voor je klaarstaan voor een opgeruimd huis. Misschien zie je door alle spullen wel niet waar je moet beginnen met opruimen. Of ontbreekt het je aan motivatie om te beginnen, heb je teveel onrust in je hoofd en zie je er als een berg tegenop.
Zelf hebben wij eind vorig jaar een grote verbouwing achter de rug. Hierdoor hebben we maandenlang tussen bergen spullen geleefd en nog steeds staan niet alle spullen op de goede plek. Tel daarbij op alle kerstspullen die de afgelopen maand voor onrust zorgden (ook al staat het heel gezellig) en je snapt vast dat ook ik toe ben aan een opgeruimd huis.
In het verleden heb ik vaker grote opruimrondes in huis gedaan en ook voor het huishouden heb ik een goede routine ontwikkeld, dus ik weet dat als ik mij er even toe zet dat opgeruimde huis wel goed komt.
Met deze tips kan jij ook aan de slag voor een opgeruimd huis.
1. Pak het aan per ruimte
Het heeft geen zin om meteen heel je huis op te ruimen. Dit is namelijk heel veel werk wat niet zomaar in een paar uur lukt. Waarschijnlijk zorgt dit er alleen maar voor dat de rommel nog groter wordt en dat je meer frustratie ervaart.
Veel beter is het om te beginnen met één ruimte. Zo zie je sneller resultaat en blijf je gemotiveerd om ook de rest van het huis aan te pakken.
Je kunt twee dingen doen. Als je begint met de ruimte die je het makkelijkst kan aanpakken zie je sneller resultaat. Maar als je de tijd hebt en het goed wilt aanpakken dan kan je ook beginnen met de ruimte waar je je het meest aan ergert. Dit kost waarschijnlijk meer tijd en moeite, maar van het resultaat heb je wel meer plezier.
2. Ruim eerst alle losse spullen op
Voor je begint met het leeghalen van kasten is het slim om eerst naar alle losse spullen in de ruimte te kijken. Deze spullen zorgen waarschijnlijk voor de meeste onrust.
Welke spullen zijn overbodig? Waar wordt je onrustig van? En welke spullen staan niet op de juiste plek? Horen misschien in een kast of in een andere ruimte?
Verzamel eerst al deze spullen. Beoordeel dan per item wat je wilt houden, verkopen, weggeven of weggooien. Leg wat je wilt houden meteen op de juiste plek. Eventueel in een doos voor de juiste plek als er nu nog geen plek in de kast is.
De spullen die je wilt verkopen biedt je direct te koop aan en ook met de spullen die je wilt weggeven of weggooien ga je direct aan de slag.
3. Tijd voor de kasten (?)
Afhankelijk hoeveel tijd je hebt loop je ook alle kasten in de ruimte door. Haal alles eruit, hou het vast in je handen en beoordeel of je het wilt houden, verkopen, weggeven of weggooien. Leg daarna alles terug op de juiste plek.
Deze stap is echt afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. Het is belangrijk dat je zo nu en dan eens goed de kasten in huis doorloopt, maar losse spullen in huis zorgen voor veel meer onrust dan spullen in kasten. Als je weinig tijd hebt is het daarom het slimste om eerst de losse spullen aan te pakken.
Zelf heb ik al twee keer de opruimchallenge gedaan. Hierbij ga je een maand lang dagelijks aan de slag met opruimen. Hierdoor kom je in een flow, wordt het makkelijker keuzes maken wat op te ruimen en ga je uiteindelijk ook minder consumeren omdat je de spullen die je bewust hebt behouden meer leert waarderen.
Zo koop ik bijvoorbeeld veel minder kleding en woonaccessoires sinds ik bewust met ontspullen bezig ben.
4. Zorg voor een slimme indeling
Spullen opruimen en keuzes maken helpt, maar een goede kastindeling ook. Als jij zomaar al je spullen in de kast gooit dan wordt het weer snel een zooitje. En vind je de spullen niet meer makkelijk terug.
Misschien vergeet je wel wat je hebt, koop je spullen dubbel en voor je het weet slibt je huis weer vol met spullen.
Leg alle spullen op logische plekken. In de keuken, voorraadkast en op zolder werk ik veel met opbergboxen en manden om zo alle spullen overzichtelijk te kunnen opbergen.
En in de kledingkast heb ik veel kleine lades en planken, om zo alle kleding overzichtelijk, soort bij soort, op te bergen. Als je alleen grote planken en lades in de kledingkast hebt kan je ook met lade organizers werken om zo je kledingkast overzichtelijk te houden.
5. Ruim regelmatig op
Één keer per jaar je spullen opruimen is eigenlijk niet voldoende. Kijk maar eens hoeveel spullen er elke maand je huis binnenkomen. Veel beter is het om regelmatig op te ruimen, zo is het beter bij te houden.
Daarnaast ben je zo meer bewust van de spullen die je al hebt, waardoor je waarschijnlijk minder de behoefte voelt om (veel) nieuwe dingen te kopen.
Zelf probeer ik minimaal 2 keer per jaar een grote opruimronde te houden. Ik heb daar geen vaste momenten voor. Meestal heb ik vanzelf een moment, zoals nu, dat ik mij irriteer aan de hoeveelheid spullen en meer rust wil.
Maar als jij zelf van het uitstellen bent en niet uit jezelf met opruimen begint, is het goed twee vaste momenten in het jaar hiervoor te kiezen. Bijvoorbeeld in het voorjaar en najaar in het weekend dat de klok verzet wordt. Zo heb je een goede reminder voor jezelf om regelmatig goed op te ruimen.
6. Schoonmaakschema
Naast opruimen is bijhouden ook heel belangrijk. Daarbij hoort niet alleen het opruimen, maar ook het schoonmaken.
Mij geeft het rust om met een schoonmaakschema te werken. Zo heb ik elke week helder wat ik wanneer wilt doen en wordt het makkelijker alles goed bij te houden.
7. Ruim kleine dingen meteen op
Nog zo’n fijne reminder om het huis opgeruimd te houden: ruim kleine dingen meteen op. Leg de eettafel, het dressoir of de trap niet vol met spullen die ‘later’ opgeruimd moeten worden. Dit zorgt alleen maar voor chaos.
Het kost je misschien een minuut of twee minuten extra, maar het levert heel veel rust op om spullen direct op te ruimen. Doe dat dus ook. Begin er vandaag nog mee en je ziet direct resultaat.
Je hoeft dit allemaal natuurlijk niet alleen te doen. Met het opruimen en schoonmaken kan je hulp vragen aan je partner en kinderen. Kom je er zelf niet uit dan wil een vriendin of familielid misschien ook wel helpen.
En als je echt vastloopt, te weinig tijd hebt of gewoon geen zin hebt dan kan je zowel voor het opruimen als schoonmaken professionele hulp inschakelen.
Voor iedereen werkt opruimen anders. Mijn manier hoeft niet jouw manier te zijn. Maar hopelijk inspireert het je wel om aan de slag te gaan. Als mijn manier niet jouw manier is, ga dan op zoek naar een manier die wel voor jou werkt.
Zo zijn er al veel boeken over opruimen en ontspullen geschreven. Misschien is één van deze boeken over ontspullen dan wat voor jou.
Zie je er tegenop om te beginnen met opruimen? Kijk dan eens goed wat het je oplevert, want opruimen en ontspullen heeft namelijk heel veel voordelen.
Heel veel succes met opruimen!
Liefs, Ilse
Wat een handig artikel! Ik ga zelf ook maar eens een schoonmaakschema maken. Ik weet nooit waar ik moet beginnen. Waar ik mezelf het meeste aan irriteer is dat het stof soms wel een dag na de schoonmaak weer tevoorschijn komt.
Met vriendelijke groet,
Carla
Dankjewel Carla en succes met het maken van een schoonmaakschema. Helaas is schoonmaken een klusje wat altijd weer terugkomt 🙂