4 veelgemaakte fouten bij het beginnen met een moestuin
moestuin tufbakjes tips

4 veelgemaakte fouten bij het beginnen met een moestuin

Ben jij gestart met je een moestuin, maar vind je het lastig om de moestuin in leven te houden? Misschien zoek je wel tips voor het beginnen van een moestuin? Al eerder deelde ik mijn tips voor een eerste moestuin in een kleine tuin met je.

Dit jaar ben ik gestart met mijn tweede moestuin en weer volop aan het experimenteren met verschillende soorten groenten en fruit. Ook ben ik dit jaar gestart met de AH bloementuintjes.

Op Instagram deel ik de voortgang van mijn moestuintje en ik krijg hier veel vragen over. Sommige mensen geven ook aan het lastig te vinden een moestuin te starten. Het valt mij op dat vaak dezelfde fouten gemaakt worden en eerlijk is eerlijk, ik heb een aantal van deze fouten ook weleens gemaakt.

Daarom heb ik de veelgemaakte fouten bij het starten van een moestuin op een rij gezet en geef ik je tips hoe je deze fouten kunt voorkomen.

moestuin fouten beginners

1. Te weinig, of te veel, licht voor je moestuin

Je moestuin heeft veel zonlicht nodig om te kunnen groeien. Zeker als de zaaiingen straks zover zijn dat ze naar buiten mogen dan staan ze het liefst op een zonnig plekje met minimaal 6 uur zon per dag.

Maar als je net je moestuin hebt gezaaid dan is het directe zonlicht soms te krachtig voor ze. Zet je de zaadjes op de vensterbank op het westen of zuiden, vol in de brandende zon, dan kan dit in het begin teveel voor ze zijn. Deze fout heb ik dit jaar ook gemaakt. Je kunt je moestuin dan beter een stukje van het raam af zetten.

Vorig jaar had ik mijn moestuintje op een vensterbank op het noorden staan en dit ging trouwens wel prima. Je moestuintje heeft zoveel mogelijk daglicht nodig, maar teveel brandende zon is net iets te heftig voor je jonge plantjes.

Als de zaaiingen straks zover zijn dat ze naar buiten mogen dan willen ze dus wel op een zonnig plekje in de zon staan. Onze tuin ligt het grootste deel van de dag in de schaduw. Ik snap heel goed dat het soms een uitdaging is een geschikte plek met minimaal 6 uur zon per dag in een kleine tuin te vinden, want dat is het hier ook.

Zelf werk ik in de tuin met een verhoogde kweekbak, waardoor de zaaiingen meer zon pakken dan op de grond. Heb je een voortuin met veel zon dan kan je ook overwegen om hier een kleine moestuin neer te zetten.

Moestuinbak / Kweektafel

Verkrijgbaar in meerdere kleuren

2. Te weinig water

Zaaiingen hebben net als stekjes meer water nodig dan de meeste anderen planten. Zaaiingen zijn volop in ontwikkeling en verbruiken daarom meer water dan je misschien gewend bent.

Tegelijkertijd kan je ook niet zomaar met een plantengieter water geven. Omdat de zaaiingen nog zo kwetsbaar zijn kan een grote slok water in één keer de zaaiingen beschadigingen.

Beter is het om de zaaiingen met een plantenspuit water te geven. Zo verdeel je het water goed over de zaaiingen en beschadig je de jonge plantjes in de kweekbakjes niet. Zorg er wel voor dat de grond vochtig, maar niet zeiknat, aanvoelt. Zo heeft je moestuin voldoende water om te groeien.

Op Instagram kreeg ik de tip om onder de turfpotjes een schaaltje water te zetten waaruit de moestuintjes zelf water kunnen opzuigen.

Ik gebruik zelf diverse kweekbakken van Hema en IKEA waarin mijn turfpotjes staan. Omdat deze kweekbakken waterdicht zijn zorg ik er nu voor dat er onderin een klein laagje water staat. De moestuintjes zuigen hieruit zelf water op. Ik heb namelijk teveel bakjes om overal apart een schoteltje onder te zetten.

De kweekbakken kunnen hierdoor wel iets gaan roesten. Zelf vind ik dat niet erg, omdat ik de bakken al jaren heb. Wel is het zo lastig om het water evenredig te verdelen over alle potjes. Sommigen zijn heel nat en anderen juist niet.

Ik ben er dus nog niet over uit of ik deze methode handiger vind of dat mijn voorkeur uitgaat naar het water geven met een plantenspuit.

Pas op dat je niet teveel water op het schoteltje giet. Hierdoor krijgen de turfpotjes juist teveel water en dit wil je natuurlijk ook voorkomen.

moestuin kas water geven

3. Zaaiingen te vroeg naar buiten

Grote kans dat je super enthousiast raakt als je moestuin begint te groeien en niet kan wachten om de plantjes naar buiten te verplaatsen. Ook bij mij kriebelt het om de plantjes al snel naar buiten te verplaatsen met als gevolg dat ik nog weleens te vroeg ben.

In april en begin mei kan het nog flink koud worden ’s nachts. Dit is te koud voor je moestuinplantjes en bloemen die nog niet zo sterk zijn en vooral de behaaglijkheid van binnen gewend zijn.

Je kan daarom beter niet voor half mei de moestuin al naar buiten verplaatsen.

Kan je echt niet wachten? Kies dan voor een moestuinbak met deksel. Zo is je moestuin – ook ’s nachts- toch nog een beetje beschermd tegen kou, wind en regen.

Ook als je plantjes straks naar buiten gaan hebben ze de eerste weken extra bescherming nodig. Daarom is een deksel over je moestuin zeker in het begin aan te raden.

Moestuinbak / Kweektafel

Verkrijgbaar in meerdere kleuren

4. De moestuin wordt vergeten

Misschien begin je wel heel enthousiast aan je moestuin, maar vergeet je hem een keer een dagje water te geven. Een dag is niet zo erg, maar hoe vaker dit gebeurt, hoe groter de kans dat jouw moestuin het niet gaat redden.

Ik had dit ook toen ik 2 jaar geleden mijn eerste moestuin wilde beginnen. Ik had de zaaiingen op een onhandige plek staan en vergat de moestuin daardoor steeds water te geven. Die moestuin is er dat jaar nooit gekomen.

Vorig jaar besloot ik voor een veel logischere plek voor mijn moestuin te kiezen en met succes. Doordat ik elke dag letterlijk tegen mijn moestuin aan liep kon ik deze niet vergeten en dacht ik er elke dag op tijd aan om water te geven.

Wil jij ook een moestuin beginnen? Zet de moestuin met zaaiingen dan binnen op een logische plek. Zo kan je de moestuin niet vergeten.

Met voldoende liefde en aandacht moet het vast goed komen! En lukt het toch niet? Probeer het dan gewoon weer opnieuw. Elke keer leer je weer een beetje bij en zal het een stukje beter gaan.

Ga jij ook een moestuin beginnen? Bekijk dan ook eens deze 10 huismiddelen om je moestuin een boost te geven.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven