5 dingen die je beter niet op de vensterbank kunt zetten
dingen vensterbank

5 dingen die je beter niet op de vensterbank kunt zetten

Het stylen van de vensterbank is soms best een uitdaging. Een lege vensterbank kijkt wat saai, maar een te volle vensterbank kijkt juist weer onrustig. En dan kan je ook nog eens niet zomaar alles op de vensterbank zetten.

Via de ramen bij de vensterbank komt er veel direct zonlicht binnen. Daarnaast ligt de vensterbank vaak ook nog boven de verwarming, waardoor er op deze plek veel temperatuursverschillen zijn. Daarom kan je niet zomaar alles op de vensterbank plaatsen.

Gelukkig hoeft een vensterbank ook echt niet helemaal vol spullen gezet te worden. Kies liever voor een mooie vensterbank, bijvoorbeeld een natuursteen vensterbank. Zo’n vensterbank heeft al een mooie uitstraling van zichzelf, waardoor een paar simpele voorwerpen ter decoratie voldoende is.

Je kunt kiezen voor een mooi wit gepolijste vensterbank, maar ook voor een vensterbank in kleuren als zwart, antraciet en grijs. Of kies voor een vensterbank met marmerlook, dat past helemaal bij de trend van nu.

Zo kan je de vensterbank helemaal aanpassen op jouw woonstijl en past hij mooi bij jouw interieur. Dan is het helemaal niet nodig om de vensterbank vol te proppen met decoratie. Des te kleiner de kans dat je iets op de vensterbank zet wat eigenlijk niet zo’n slim idee is.

Benieuwd wat je beter niet op de vensterbank kunt zetten? Dat lees je in dit artikel.

Schaduwplanten

Sommige kamerplanten staan liever niet in direct zonlicht. Bij een donker plekje hebben zij meer baat. Deze kamerplanten voor in de schaduw kan je bijvoorbeeld beter niet op de vensterbank zetten.

Andere kamerplanten houden er juist van om in direct daglicht te staan. Kamerplanten als de sansevieria, zamioculcas en de cactus zijn planten die wel van de zon houden en prima in de vensterbank geplaatst kunnen worden.

decoratie vensterbank

Bloemen

Ook bloemen houden niet van direct zonlicht. Daarnaast kunnen ze niet goed tegen tocht en veranderingen in temperatuur. De vensterbank is dus niet de beste plek voor een bos bloemen.

Wil je toch graag een mooie vaas met bloemen in de vensterbank zetten? Denk dan eens aan een mooie droogboeket of pampas pluimen. Sowieso gaan deze droogbloemen veel langer mee dan een vers boeket en je kunt deze dan ook prima in de vensterbank zetten.

Kaarsen

Kaarsen en zon zijn ook niet de beste combinatie. De meeste kaarsen smelten door zonlicht. Niet alleen is dit zonde van de kaarsen, maar het is ook heel erg lastig kaarsvet van de vensterbank te verwijderen. Ook als je kaarsen aansteekt kunnen deze gaan druipen en kan het kaarsvet op de vensterbank terecht komen.

Pas dus goed op met kaarsen op de vensterbank.

Wil je toch graag kaarsen op de vensterbank? Kies dan bijvoorbeeld voor waxinelichtjes in een mooie waxinelichthouder. Ook kan je kiezen voor een plateau voor onder je kaarsen. Als de kaarsen smelten of kaarsvet druppen komt dit niet op de vensterbank terecht.

Dinerkaarsen zijn een minder goed idee, omdat de meeste kandelaars onvoldoende bescherming bieden voor de vensterbank.

Decoratie die het zonlicht weerkaatst

Sommige decoratie weerkaatst het zonlicht en dit kan heel mooi zijn. Alleen de vensterbank is niet de meest handige plek voor deze voorwerpen, omdat de weerkaatsing dan heel heftig is.

Zo is een discobal de laatste tijd op Instagram trending gezien de mooie weerkaatsing die hij geeft. En die weerkaatsing is vast leuk voor even, maar als je de discobal de hele dag in de vensterbank laat liggen wordt je waarschijnlijk helemaal gek.

Ook voorwerpen als spiegels, reflecterende waxinelichthouders of kristallen decoratie weerkaatsen het licht.

Een subtiele weerkaatsing, bijvoorbeeld met een kristallen zonnevanger, kan heel mooi zijn. Maar hoe groter het object, hoe hinderlijker de weerkaatsing. Pas dus goed op wanneer je deze decoratie in de vensterbank plaatst.

Rommel

Misschien herken je het wel: je bent aan het opruimen en hebt even geen plek voor de stapel papieren. Op de vensterbank is nog wel plek, dus je legt het even hier neer.

Voor je het weet ligt heel de vensterbank vol met rommel. Maar de vensterbank is hier echt niet de plek voor en daarnaast kijkt dit heel onrustig. Doe dit dus niet en gebruik de vensterbank niet als tijdelijke opslagplek voor al je spullen.

Deze dingen kan je dus beter niet op de vensterbank zetten. Gelukkig zijn er nog genoeg andere leuke ideeën wat je wel op de vensterbank kunt zetten. Maar pas dus op dat je het niet te vol zet, omdat dit juist voor onrust kan zorgen.

Wat is jouw favoriete decoratie voor in de vensterbank?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Deel dit artikel of sla het op:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens:

Scroll naar boven