5 dingen die je beter niet op de vensterbank kunt zetten

5 dingen die je beter niet op de vensterbank kunt zetten

Het stylen van de vensterbank is soms best een uitdaging. Een lege vensterbank kijkt wat saai, maar een te volle vensterbank kijkt juist weer onrustig. En dan kan je ook nog eens niet zomaar alles op de vensterbank zetten.

Via de ramen bij de vensterbank komt er veel direct zonlicht binnen. Daarnaast ligt de vensterbank vaak ook nog boven de verwarming, waardoor er op deze plek veel temperatuursverschillen zijn. Daarom kan je niet zomaar alles op de vensterbank plaatsen.

Gelukkig hoeft een vensterbank ook echt niet helemaal vol spullen gezet te worden. Kies liever voor een mooie vensterbank, bijvoorbeeld een natuursteen vensterbank. Zo’n vensterbank heeft al een mooie uitstraling van zichzelf, waardoor een paar simpele voorwerpen ter decoratie voldoende is.

Je kunt kiezen voor een mooi wit gepolijste vensterbank, maar ook voor een vensterbank in kleuren als zwart, antraciet en grijs. Of kies voor een vensterbank met marmerlook, dat past helemaal bij de trend van nu.

Zo kan je de vensterbank helemaal aanpassen op jouw woonstijl en past hij mooi bij jouw interieur. Dan is het helemaal niet nodig om de vensterbank vol te proppen met decoratie. Des te kleiner de kans dat je iets op de vensterbank zet wat eigenlijk niet zo’n slim idee is.

Benieuwd wat je beter niet op de vensterbank kunt zetten? Dat lees je in dit artikel.

Schaduwplanten

Sommige kamerplanten staan liever niet in direct zonlicht. Bij een donker plekje hebben zij meer baat. Schaduwplanten staan het liefst een aantal meter van het raam af.

Zet je deze schaduwplanten op de vensterbank dan krijgen zij te veel zonlicht en kan de plant in het ergste geval dood gaan. Deze kamerplanten voor in de schaduw kan je bijvoorbeeld beter niet op de vensterbank zetten.

Andere kamerplanten houden er juist van om in direct daglicht te staan. Kamerplanten als de sansevieria en de cactus zijn planten die wel van de zon houden en prima in de vensterbank geplaatst kunnen worden. Ook de bananenplant is een kamerplant die houdt van veel zonlicht.

Pas wel op bij het verplaatsen van kamerplanten. Als een plant eerst wat verder van het raam af staat en je wilt deze nu op de vensterbank zetten, dan zal de kamerplant eerst moeten wennen aan het zonlicht. Als de plant van de een op andere dag opeens uren zonlicht krijgt dan kan deze namelijk verbranden. Zeker bij een raam op het zuiden is het slim om hier extra voorzichtig mee te zijn.

Plaats planten daarom liever steeds stapje voor stapje naar het raam. Of zet de plant in het begin maar een uurtje op de vensterbank bij een raam op het zuiden en laat de plant zo iedere dag iets meer aan het zonlicht wennen.

kamerplant op vensterbank

Bloemen

Ook bloemen houden niet van direct zonlicht. Daarnaast kunnen ze niet goed tegen tocht en veranderingen in temperatuur. De vensterbank is dus niet de beste plek voor een bos bloemen.

Wil je toch graag een mooie vaas met bloemen in de vensterbank zetten? Denk dan eens aan een mooie droogboeket of pampas pluimen. Sowieso gaan deze droogbloemen veel langer mee dan een vers boeket en je kunt deze dan ook prima in de vensterbank zetten.

Ook kunstbloemen zijn een optie om voor de vensterbank te zetten, maar zeker bij kunstbloemen van mindere kwaliteit kunnen deze wel verkleuren door het zonlicht. En hou je wel van een leuk grapje? Maak dan zelf een bos bloemen van Lego voor op de vensterbank!

Kaarsen

Kaarsen en zon zijn ook niet de beste combinatie. De meeste kaarsen smelten door zonlicht. Niet alleen is dit zonde van de kaarsen, maar het is ook heel erg lastig kaarsvet van de vensterbank te verwijderen.

Ook als je kaarsen aansteekt kunnen deze gaan druipen en kan het kaarsvet op de vensterbank terecht komen. Pas dus goed op met kaarsen op de vensterbank.

Wil je toch graag kaarsen op de vensterbank? Kies dan bijvoorbeeld voor waxinelichtjes in een mooie waxinelichthouder. Ook kan je kiezen voor een plateau voor onder je kaarsen. Als de kaarsen smelten of kaarsvet druppen komt dit niet op de vensterbank terecht.

Dinerkaarsen zijn een minder goed idee, omdat de meeste kandelaars onvoldoende bescherming bieden voor de vensterbank.

En tegenwoordig zijn er steeds meer mooie LED kaarsen te koop. Deze LED kaarsen kan je rustig op de vensterbank zetten, zonder bang te zijn dat de kaarsen smelten. Zelfs met de gordijnen dicht kan je deze met een gerust hart laten branden.

Decoratie die het zonlicht weerkaatst

Sommige decoratie weerkaatst het zonlicht en dit kan heel mooi zijn. Alleen de vensterbank is niet de meest handige plek voor deze voorwerpen, omdat de weerkaatsing dan heel heftig is.

Zo is een discobal de laatste tijd op Instagram trending gezien de mooie weerkaatsing die hij geeft. En die weerkaatsing is vast leuk voor even, maar als je de discobal de hele dag in de vensterbank laat liggen wordt je waarschijnlijk helemaal gek.

Natuurlijk is dit per persoon verschillend, dus als je dit wel heel mooi vind dan kan je dit zeker doen. In de winter bij weinig daglicht kan je zo zelfs wat extra licht in huis creëren. Maar in de zomer, zeker bij een raam op het zuiden, kan dit wel te heftig worden.

Ook voorwerpen als spiegels, reflecterende waxinelichthouders of kristallen decoratie weerkaatsen het licht en het is daarom slim om hier voorzichtig mee te zijn.

Een subtiele weerkaatsing, bijvoorbeeld met een kristallen zonnevanger, kan heel mooi zijn. Maar hoe groter het object, hoe hinderlijker de weerkaatsing. Pas dus goed op wanneer je deze decoratie in de vensterbank plaatst.

Rommel

Misschien herken je het wel: je bent aan het opruimen en hebt even geen plek voor de stapel papieren. Op de vensterbank is nog wel plek, dus je legt het even hier neer.

Voor je het weet ligt heel de vensterbank vol met rommel. Maar de vensterbank is echt niet de plek voor rommel en daarnaast kijkt dit heel onrustig. Doe dit dus niet en gebruik de vensterbank niet als tijdelijke opslagplek voor al je spullen.

Dit kan je deels voorkomen door mooie decoratie op de vensterbank te zetten. Zo is de kans kleiner dat je de vensterbank vol legt met spullen. Maar het is ook een gedeelte disciple en jezelf aanleren de rommel op een andere plek te bewaren, of beter nog, direct op te ruimen.

Deze dingen kan je dus beter niet op de vensterbank zetten. Gelukkig zijn er nog genoeg andere leuke ideeën wat je wel op de vensterbank kunt zetten. Maar pas dus op dat je het niet te vol zet, omdat dit juist voor onrust kan zorgen.

Wat is jouw favoriete decoratie voor in de vensterbank?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “5 dingen die je beter niet op de vensterbank kunt zetten”

    1. Het onderwerp van dit artikel is dan ook niet hoe je een vensterbank kan stylen, maar vooral wat je er beter niet op kunt zetten 🙂 Maar wie weet is een artikel over gestyled vensterbanken een idee voor een volgende keer, dankjewel voor de tip!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven