4 opruimtips voor rommel in de woonkamer
rommel opruimen woonkamer-nieuw

4 opruimtips voor rommel in de woonkamer

Als je even niet oplet dan ligt de woonkamer zo vol rommel. Folders en tijdschriften, pennen, snoeren en schoenen midden in de woonkamer zorgen voor onrust en je bent al snel weer vergeten dat je net druk bezig bent geweest met het opruimen van de woonkamer.

Gelukkig heb ik een aantal tips voor je om de woonkamer netjes en georganiseerd te houden. Zo kan jij weer genieten van een opgeruimd en gezellig huis.

1. Sorteer alle rommel

Wees eens eerlijk: hoeveel pennen, opladers en afstandsbedieningen heb jij wel niet in huis?

Pennen als gratis weggever zijn ontzettend populair en voor je het weet heb je bakken vol pennen in huis. Je hebt echt niet meer dan een aantal pennen nodig. Er zijn verschillende vrijwilligersorganisaties die pennen inzamelen. Soms om te verschepen naar gebieden waar pennen hard nodig zijn en soms om zo geld te verdienen met het recyclen van schrijfwaren. Hier zijn ze hartstikke blij met jouw pennen.

Naast pennen zijn er nog meer standaard spullen in de woonkamer die te vaak rondslingeren, zoals afstandsbedieningen, opladers en andere snoeren.

Internet voor thuis is niet meer weg te denken en er zijn heel wat apparaten in huis aangesloten op het internet. En bij elk apparaat komt een lading snoeren, en soms ook een afstandsbediening, waardoor deze berg met rommel steeds verder groeit.

Zonde, want heel veel snoeren hebben exact dezelfde aansluiting. Daarnaast zijn er vast afstandsbedieningen die je niet meer gebruikt, omdat het apparaat ook via je mobiel bediend kan worden.

Sorteer eerst eens alle snoeren. Grote kans dat je stapels dezelfde snoeren tegenkomt, misschien zelfs wel van apparaten die je niet eens meer hebt. Tijd om hier een selectie in te maken en een deel van de snoeren te recyclen.

Ook bij de afstandsbedieningen is het goed om te kijken of er afstandsbedieningen zijn die niet meer gebruikt worden. Ook deze kunnen weg.

Zo zijn er nog meer spullen in huis die je relatief eenvoudig kunt opruimen. Je zult zien dat er op deze manier al heel wat rommel weg kan.

2. Zorg voor kleine bakken en manden

Het is fijn als er heel wat rommel weg is, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat de spullen die overblijven alsnog in de woonkamer slingeren. Daarom heb je een goed opruimsysteem nodig.

Er zijn heel wat verschillende organizers voor het opbergen van snoeren te koop, maar bedenk je voor je deze koopt wel of jij en gezinsleden ook elke keer alle snoeren netjes op deze manier gaan opbergen.

Eerlijk is eerlijk, ik weet dat organizers met allemaal verschillende vakjes waar je per oplader het snoer kunt opbergen hier niet gaan werken. Maar in een grote mand raakt alles zoek.

Daarom heb ik voor één kleine bak gezorgd waar alle snoeren precies inpassen. Het is niet nodig ze elke keer op te rollen, want ik weet dat we dit toch niet elke keer doen. Maar door te zorgen dat we niet teveel snoeren hebben en alle snoeren consequent steeds in deze bak te leggen, kunnen we alles heel makkelijk terugvinden.

Ook voor de overgebleven pennen, net als potloden, plakband en een nietmachine, heb ik een kleine bak in de woonkamer op 1 vaste plek waar we standaard na gebruik alles in terugleggen.

Voor een deel van de rommeltjes gebruik ik trouwens gewoon lege kaarsendozen van de IKEA. Die zijn lekker stevig en hebben een ideale afmeting voor dit soort rommeltjes.

Het is dus helemaal niet nodig om dure bakken en manden te kopen, je kunt ook verpakkingsmateriaal hergebruiken en een nieuw leven geven als bewaardoos.

Voor tijdschriften en post heb ik een bak waar we alles in gooien tot we tijd hebben om dit op te pakken.

Afstandsbedieningen leg ik altijd na gebruik bij het apparaat. Zo slingert het niet door de woonkamer en kan het ook niet kwijtraken.

Alle rommeltjes in de woonkamer hebben dus een vaste plek en in de meeste gevallen ook een vaste bak.

Het grootste probleem van rommel is vaak dat spullen geen vaste plek hebben en daarom door een kamer slingeren, omdat niemand weet waar het eigenlijk moet liggen. Door een opruimsysteem met bakken aan te leggen geef je spullen een vaste plek en hou je alles netjes opgeruimd.

3. Maak afspraken met het gezin

Je hebt net kunnen lezen hoe je een opruimsysteem in de woonkamer kunt realiseren.

Als je dit systeem niet deelt met je gezin, en geen afspraken maakt over hoe en waar spullen opgeruimd moeten worden, zal het alsnog snel een rommeltje worden.

Bespreek dus duidelijk met je gezin waar de spullen horen en dat iedereen zijn eigen rommel moet opruimen. Met jonge kinderen kan je bijvoorbeeld ook afspraken maken over het opbergen van speelgoed in de woonkamer.

Natuurlijk zal dit in het ene gezin beter gaan dan in het andere gezin. Maar zonder basis, en zonder afspraken, blijft het hoe dan ook een rommeltje.

4. Doe elke dag een snelle opruimronde

Het opruimsysteem is een mooi begin, maar het zal echt nog wel eens gebeuren dat er een oplader op tafel slingert of dat de eettafel vol tijdschriften ligt.

Daarom is het goed om elke dag een snelle opruimronde te doen. Of je dit nou in de ochtend doet voor je naar het werk gaat, of ‘s avonds voor je gaat slapen, een snelle opruimronde om de ergste rommel op te ruimen geeft echt rust.

Lang hoeft dit ook niet te duren, want het gaat er slechts om dat de ergste rommel is opgeruimd. Neem 5 minuten de tijd om opladers weer in de bak te leggen, de afstandsbediening naast de tv en de kussens weer netjes op de plek op de bank te leggen.

Ook andere spullen die er niet horen, zoals haarelastiekjes of lippenbalsem, kan je direct op de juiste plek leggen.

Je zult zien dat het er meteen een stuk netter uitziet. Een kleine moeite, een groot verschil.

Succes met het opruimen van de woonkamer. En ben je lekker bezig? Bekijk dan ook eens deze tips om de rommeligste plekken in huis opgeruimd te houden.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “4 opruimtips voor rommel in de woonkamer”

  1. Vooral tip 3 schiet er hier wel eens (lees: heel vaak) bij in… ik heb genoeg manden ed staan, maar gek genoeg blijkt ons kookeiland en de eettafel een uitstekende plek voor veel klein spul… gelukkig doe ik zeker 1 of 2x per week een opruimronde. Toch zou dit nog wel eens vaker mogen!

    1. Het blijft lastig he om echt elke dag een opruimronde te doen. Voor mij helpt het heel erg om dit op een vast moment van de dag te doen, zo wordt het echt een routine. Maar natuurlijk zijn er weleens van die dagen dat het echt even niet lukt…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven