Alles wat je wilt weten over de verzorging van de Mexicaanse dwergpalm
mexicaanse dwergpalm kamerplant

Alles wat je wilt weten over de verzorging van de Mexicaanse dwergpalm

Ben je op zoek naar een sierlijke en krachtige kamerplant? Dan is de Mexicaanse dwergpalm, ook wel bekend als Chamaedorea elegans, misschien wel wat voor jou.

Deze kamerplant is makkelijk te verzorgen en flexibel qua standplaats en daarmee de ideale plant om in huis te halen.

Deze diervriendelijke kamerplant kan maximaal 150 centimeter hoog worden, maar wordt meestal niet hoger dan 1 meter.

Zelf heb ik een kleine Mexicaanse dwergpalm gekocht van ongeveer 20 centimeter hoog. Deze groeit in het voorjaar en de zomer al snel de hoogte in, waardoor het slim is deze tijdig over te potten in een grotere pot.

Ik vertel je graag meer over de verzorging van de Mexicaanse dwergpalm, zodat jij straks ook volop kan genieten van deze sierlijke kamerplant.

Verzorging van de Mexicaanse dwergpalm

Water geven

De grond van de dwergpalm mag licht vochtig, maar niet te nat, aanvoelen. Meestal volstaat in de winter 1 keer per 2 weken water geven en in het voorjaar en de zomer 1 a 2 keer per week een beetje water.

Voorkom in ieder geval dat de plant droog komt te staan. Geef ook niet teveel water in één keer. Liever af en toe een beetje dan in één keer een flinke scheut.

Standplaats

De dwergpalm staat graag op een lichte plek, maar verdraagt geen direct zonlicht.

Een standplaats in de halfschaduw vlakbij het raam op het noorden is daarom een ideale plek voor deze kamerplant.

Plaats je de kamerplant bij een raam op het zuiden of westen? Hou dan minimaal 1 meter afstand van het raam.

Ziektes en verkleurde bladeren in de Mexicaanse dwergpalm

De dwergpalm is relatief gevoelig voor spint. Geef daarom de bladeren af en toe water met een plantenspuit om spint te voorkomen.

Ook kan het onderste blad van de dwergpalm bruin worden. Dit komt omdat deze kamerplant de hoogte in schiet en het onderste blad dan afsterft. Dit donkere blad kan je dan verwijderen.

Worden andere stukken blad bruin? Dit kunnen tekenen zijn van teveel water, te weinig licht of tocht.

Wordt het blad juist lichter of zelfs geel? Dan staat de dwergpalm op een te lichte plek.

Als je de plant goed verzorgd kan deze zelfs gaan bloeien. Dit vraagt echter veel kracht van de dwergpalm, het beste kan je dan ook de bloemetjes verwijderen als je dit ziet. Zo voorkom je dat de plant zijn kracht verliest en gevoelig wordt voor ziektes.

Huisdiervriendelijk

Deze kamerplant is niet giftig voor katten en honden.

Tip: zoek jij meer niet huisdiervriendelijke kamerplanten? Bekijk dan eens dit overzicht met niet giftige kamerplanten voor katten en honden.

Stekken

De Mexicaanse dwergpalm is heel makkelijk te stekken. Je kunt de kamerplant uit de pot halen en je zult zien dat de takken heel makkelijk uit elkaar vallen.

Plaats simpelweg een aantal takken in een nieuwe pot en je hebt een stekje!

Verschil Europese dwergpalm

De Mexicaanse dwergpalm wordt soms verward met de Europese dwergpalm, maar dit is echt een ander type plant.

Het blad ziet er totaal anders uit en daarnaast kan de Europese dwergpalm zowel buiten als binnen geplaatst worden. De Mexicaanse dwergpalm kan alleen als kamerplant gebruikt worden.

Combineren met andere planten

Alhoewel de Mexicaanse dwergpalm heel mooi van zichzelf is en ook prima als eyecatcher in de ruimte geplaatst kan worden, is het ook leuk om verschillende kamerplanten bij elkaar te zetten.

Maak een mooi plantenhoekje met de Mexicaanse dwergpalm door deze te combineren met andere kamerplanten.

Omdat de Mexicaanse dwergpalm wat groter is dan de gemiddelde kamerplant en sierlijk, opvallende blad heeft is het het mooist om deze te combineren met heel ander type kamerplanten.

Zelf heb ik de Mexicaanse dwergpalm nu deze nog relatief klein is bijvoorbeeld gecombineerd met een aantal hangplanten. Dit staat gezellig en alle planten komen zo goed tot zijn recht.

Ook enthousiast geworden over de Mexicaanse dwergpalm? Je kunt deze kamerplant in verschillende afmetingen kopen, bijvoorbeeld in het klein of groot.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven